Стрелец от Аризона опита да убие конгресмен от САЩ

Мъжът, който в събота откри стрелба и тежко рани конгресмен Гейбриъл Гилфърдс по време на нейна среща с избиратели, е имал за цел да я убие. Местният шериф съобщи, че издирват втори човек, който може би е свързан с покушението.

Гейбриъл Гифърдс, член на камарата на представителите на Конгреса на САЩ бе простреляна в главата в събота по време на среща с избиратели в магазин в град Тусон, Аризона.

Засега полицията не посочва кой е той, но според източник от федералните правораздавателни органи той се казва Джаред Лий Лафнър и е на 22 години. Той и преди е имал контакт с полицията заради отправяни заплахи и има основание да се смята, че има психически проблеми. Лафнър отказва да говори и се позовава на принципа, че всичко казано може да се използва срещу него, съобщи CNN.

Първоначално медиите съобщиха, че тя е починала, впоследствие беше уточнено, включително в официално изявление на американския президент Барак Обама, че е жива, но в критично състояние. В момента тя е подложена на операция в болницата в Тусон.

Лекар от болницата, заяви че е "много оптимистично настроен", че Гифърдс ще се възстанови от раните. "Тя е в критично състояние. Неврохирурзите приключиха своята част от операцията и мога да ви кажа, че към настоящия момент съм много оптимистично настроен за възстановяването й... тя реагира на команди", заяви д-р Питър Рий. По думите му конгресменът има само една огнестрелна рана на главата и куршумът е преминал през мозъка й и е излязъл.

В нападението загинаха 6 души, включително федерален съдия Джон Рол и 9-годишно момиче. Сред жертвите е и Гейб Зимърман от екипа на конгресмена. Други 12 са ранени.

Стрелбата в магазин край град Тусон в щата Аризона е започнала десетина минути след началото на срещата на Гилфърдс с избиратели. Лафнър се е приближил към събралите се и открил стрелба, като конгресмен Гилфърдс е била обърната с гръб към него. Изстрелът срещу нея е даден от около метър, а куршумът е преминал през мозъка й.

Не е ясно дали преди това е казал нещо, както и кой първи е открил огън. Двама души в магазина са успели да повалят нападателя и да му отнемат оръжието - 9-милиметров "Глок" Модел 19 с пълнител за 30 патрона. Според очевидци Лафнър е направил 15-20 изстрела.

Макар да се смята, че няма заплаха отвъд инцидента в Тусон, полицията е предупредила всички членове на американския Конгрес да предприемат мерки за сигурността си.

Според полицията във Вашингтон американските конгресмени непрекъснато получават заплахи по телефона, електронната поща и в писма. Много от тези заплахи се разследват и са повод за повдигане на криминални обвинения.

Президентът Барак Обама изпрати директора на ФБР Римърд Мюлър да координира разследването. Според федералните власти нападението изглежда няма нищо общо с тероризма.

Убиецът критикува правителството в YouTube

"Ройтерс" съобщава, че ФБР проверява няколко видео записа, качени в YouTube от името на Джаред Лий Лафнър, но още не е ясно дали това не е просто съвпадение на имената. В тях се критикуват правителството и се призовава за създаване на нова валута.

"Правителството упражнява контрол над съзнанието и промива мозъците на хората като контролира граматиката. Не! Няма да плащам дълг с валута, която не е гарантирана със злато и сребро! Не! Няма да вярвам в Бог!", се казва в един от записите.

Биографичните справки за автора им показва, че той е учил в училищата в района на Тусон и посочва сред любимите си книги "Моята борба" на Адолф Хитлер, "Комунистическия манифест" на Карл Маркс и "Полет над кукувиче гнездо".

Щатът Аризона е център на остри политически сблъсъци

Щатът Аризона е център на остри политически сблъсъци през миналата година, които се превърнаха в емблема на все по-дълбокото разделение в Америка. Конфликтите бяха подпалени от действията на местните власти през лятото срещу нелегалната имиграция. Повечето жители подкрепиха проектозакона, предложен от консервативни конгресмени и подписан от републиканеца губернатор Йън Брюър. Много от критиците на закона сред голямата латино общност в щата смятат, че той противоречи на конституцията и ще доведе до дискриминация. Конгресмен Гифърдс казваше, че той няма да пази по-добре границата, нито ще спре контрабандата на наркотици и престъпленията с огнестрелно оръжие.

Местният шериф Кларънс Дъпник, който бе приятел на загиналия съдия Джон Рол, критикува политическите настроения в щата и в САЩ и допусна, че те може да имат връзка с трагедията.

"Когато гледаш тези нестабилни хора, как реагират на цялото това омразно говорене за сваляне на властта... Гневът, омразата, фанатизмът в тази страна започват да стават отвратителни. И за нещастие, Аризона, се превърна в нещо като столица. Станахме Мека за предразсъдъци и фанатизъм", каза Дъпник.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бонър заяви, че е "ужасен" от случилото се. "Нападение срещу всеки, който служи на обществото, е нападение срещу всички, които служат. Действия и заплахи за насилие срещу обществени служители нямат място в нашето общество", каза Бонър.

Новините

Най-четените