Христо Бисеров наказан - объркал порциите

Разследването срещу Христо Бисеров показва, че почетният председател Ахмед Доган управлява обръчите от фирми и определя порциите. То играе ролята на назидание - би могло да се краде, но само със санкция на най-високо ниво. Такава версия лансира бившият директор на Националната следствена служба ген. Атанас Атанасовпред bTV.

"За Бисеров трябва да се каже, че можеше да бъде разследван твърде отдавна и за твърде много неща. Въпросът е защо сега и защо за това", подчерта Атанасов, според когото създаването на усещане за водена борба с престъпността е само фасадно. "Доган показа, че разпределянето е негово правомощие и не го е отстъпил на никого", допълни той.

"Тази активност на прокуратурата е обезпечителна мярка Бисеров да мълчи, за да не обяснява за какво е наказан. В средите на ДПС се говори, че Бисеров е объркал порциите", коментира още ген. Атанасов.

Той нарече обвиненията срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и втори човек в ДПС е "класическо активно мероприятие с определени цели, опаковано в други легенди" - да покаже, че управляващите имат намерение да се борят с корупцията.

Бившият депутат от НДСВ и председател на вътрешната парламентарна комисия по времето на тройната коалиция Минчо Спасов не се съгласи с версията на Атанасов за мотивите за разследването срещу Христо Бисеров.

"Не приемам това мнение - това значи, че главният прокурор е кукла на конци, която действа под диригентството на Доган", заяви Спасов.

Спасов припомни разработката "Лиани", за която се твърди, че е свързана с незаконно финансиране на ДПС. "Лиани" съдържаше корупционните схеми на ДПС и процентите от всички обществени поръчки, които отиват в партийната каса", обясни Атанас Атанасов, цитирайки, по думите му, хора, които са говорили пред вътрешната комисия.

"Двамата с г-н Атанасов стигнахме до такива крути мерки, че не одобрихме бюджета за ДАНС за 2007 г. именно с ултиматума МВР да ни предостави тази разработка", обясни той.

Спасов критикува бившия премиер Бойко Борисов, че не е разсекретил разработката по време на управлението си. Нещо повече, тя беше прекратена.

Той изрази предположение за мотивите на Борисов. "Медийният комфорт, с който се ползваше ГЕРБ и връзката им с кръгове от партията и медийната група зад г-н Делян Пеевски", посочи Спасов.

Прокуратурата заведе дело срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков три дни, след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката по лични причини. Три превода за общо $315 000 и 130 000 евро от сметки на Бисеров в Швейцария към други сметки на Главинков в македонска банка, а от там - към офшорни дружества, са в основата на делото за финансови престъпления. За две от транзакциите през 2012 г. имало информация в ГДБОП още м.г.

Смесена комисия за имуществото на Бисеров

Утре за първи път ще се срещнат юристи и икономисти, които съставляват смесената комисия, която ще установява как, при какви обстоятелства и колко законни са потоците от средства, придобити от Христо Бисеров. Това съобщи председателят на Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев пред БНР.

"По всеки един случай работи един юрист и един икономист - за 10 години назад какви данъци са платени, какви екскурзии в чужбина са направени, придобито имущество, платени сметки. В същото време, по конкретния случай работи и юрист, той прави анализ, след това се явява пред съда и представлява комисията", обясни Георгиев.

Той посочи и причините, поради които комисията фактически само налага запор, но не отнема имущество. "Имуществото е запорирано, ние сме го внесли в съда и сме стигнали до последната инстанция по много дела. Но, за съжаление, съдът спира нашите дела масово", обясни той.

"Някои съдилища все пак подхождат с разбиране и вземат окончателно решение и продължаваме да отнемаме имущество. Но силно редуциран е този процес, защото много съдилища спират дела и чакат произнасянето на Върховния касационен съд", добави той.

"Получихме сигнал срещу г-н Бисеров и за първи път сформирахме съвместен екип заедно с прокуратурата. Това е една инициатива, която поехме заедно лично с главния прокурор Сотир Цацаров. Сключихме споразумение за създаване на съвместни екипи", обясни Георгиев и добави, че това се прави в случаите, когато има пране на пари. "Утре ще бъде първата среща, на която ще се набележи конкретен план какво да се прави занапред в това разследване", обяви той.

#1 MacAllister 18.11.2013 в 17:06:28

Нека да ви обърна внимание на нещо друго. Забравете за миг манията да се наказват "крадците" и инстинктивния нагон да намразите тия, които по една или друга причина са станали песен на уста за медиите и прокуратурата. Сега погледнете кои са хората, които се превърнаха в плашило за иначе повтарящите мантрата "червени боклуци" - Христо Бисеров (бивш СДС) - крадец, Иван Костов продал родината, Лютфи Местан - бивш СДС, Ал. Томов - бивша алтернативна левица, Пламен Орешарски - бивш СДС министър ... да продължавам ли? Няма да споря за това дали са или не са крали и въртели далавери - повечето със сигурност са, както и повечето от неспоменатите, но усещате ли втория план на внушението тука? Героите са милиционери и комсомолци - остават недосегаеми, а жертвите, които ви хвърлят и вие не сте склонни дори за миг да съжалите са онези, които макар и проформа играеха роля на алтернатива. Погледнете на това като на пиеса и на вашата съзнателна и особено подсъзнателна реакция като на желан ефект и после говорете, ако все още ви се говори.

#2 Шрайка 19.11.2013 в 01:01:06

Прав си Макалистър, старите марионетки се хвърлят на боклука. Изиграли са ролята си. Още повече, ако си повярват, че са нещо повече от дървени човечета. И се вадят новите кукли. Трябва да има спектакъл все пак, нали? Зрителите трябва да са доволни. Получават "героите", които търсят. Искат антикомунисти? Готово. Турците искат свой човек? Имат го. Националистите възроптават? Хоп и те са уредени. В приказката липсва цар? Получават го. А къде е юнака способен да се пребори с триглавата ламя? На момента се появява. И всички едни такива надъхани, настървени, досущ като истински. Зрителите ръкопляскат и вярват. Доволни са от представлението. Емоциите, желанията и стремежите на публиката се канализират и насочват в нужната посока. А когато някоя от куклите, доволна от изпълнението на ролята си реши, че може да заиграе собствена роля, хоп - сценария се сменя и персонажа бива оплют, осмян, почернен, забравен или каквото там е най-подходящо според сценариста и режисьора. Какво да правиш? Театър. Нищо, че някои го мислят за живот.

#3 MacAllister 19.11.2013 в 07:48:43

Тъй, тъй, но задния план е важен - дига се най-много шум именно около жертви, които малко или много са били асоциирани с алтернативата - "ето ви алтернативата, видяхте ли!", така да се каже. Обработката на съзнанието върви паралелно с всичко останало, докъде нарочно, докъде движена от отборно чувство е трудно да се направи статистика, но ефектите са болезнено видими именно в добре развитата склонност на българите да виждат лесно кирливите ризи във всеки тръгнал срещу системата и лесно да ги игнорират в нейните верни функционери. Всичко това вече не е колебливо решение на хора търсещи информация и мъчещи се да направят оценка, а подсъзнателна емоционална реакция на послушни овчици - пред очите ти Бойковица отмъква милярди и всички го знаят, но "генералът" заслужава прошка щото е "десен" и дори (да чувах такива неща) някак си Костов е виновен, Доган раздава порциите, но ето как никой не смее да се изправи срещу него, но когато отлъчат бившия СДС-ар сега го обсъждаме, без да си даваме сметка за разликата в мащабите на евентуалните далавери... Ако се чудите защо съм анто-протест - ето затова - всички, включително и най-младите много лесно намират емоционална енергия да се борят за безопасни цели и никой не си дава дори сметка как се превръща в маша, напротив - дори се сърди, когато му го кажеш...

#4 Шрайка 19.11.2013 в 11:35:55

Макалистър, ами нали това е основната цел на пиеската? Да няма алтернатива. На всяка възможна алтернатива (не като персонаж, а като посока) се намират нужните герои, които да опорочат идеята. Дали подставени, дали истински, но достатъчно глупави че да ги водят за носа, няма значение. Важното е да се убеди публиката, че друг сюжет е невъзможен. Искате дясно - ето ви го. Това е дясното. Харесва ли ви? Ами, тогава защо го искате? Мен ме притеснява, не само отстрелването на дясното и алтернативите, а и паралелния процес с опорочаването на демокрацията и държавността въобще като принципи. Каква полиция? Вижте ги, какви са послушковци и дебили. Не ги слушайте какво искат от вас. Те нямат право да ви нареждат, каквото и да е. Каква съдебна система? Та те са корумпирани и правят само това, за което им се плати. Ненужни са! Какви са тези депутати бе? Ми те са едни търтеи, трябва да ги намалим, даже май въобще не ни трябва парламент. Че то и без това те само глупости вършат. Правителство? Президент? Ами там и магаре да сложим, пак ще се справя по-добре. Ненужни, само ни харчат парите. Партии? Е от тези пък съвсем няма нужда. Само се боричкат и харчат субсидиите. Боричкат се за кокала и друго не ги интересува. Познато ли ти е? Морал? Демокрация? Законност? Всеки си ги тълкува както му е удобно. И се повтарят непрекъснато, до втръсване, за да бъде девалвиран смисъла на тези думи. Същото е и с протестите. "Протест" стана синоним на "цирк". Вече всеки, който чуе за "протест" и инстинктивно настръхва срещу него. Граждански права? Това какво беше? Достатъчно е някой да си намери някаква цел, и в нейно име може да подтиска мнозинството, тъй като то е "стадо", "цигани", "необразовани", "немислещи", "мат'риал"... Разделихме се на всякакви категории. Всеки който не мисли като нас, бива заклеймяван, оплют. Неговото мнение няма никакво значение. Всеки, който не е с нас, е против нас. Той е враг, и трябва да бъде натикан в миша дупка. Няма право на съществуване. Само прочети форума, хора с претенции за интелигентност, се държат като дебили. Без значение тезата която подкрепят. Къде ще стигнем по този начин, как мислиш?

Новините

Най-четените