Награда за граждани с доноси в НАП

Ще се въвежда награда за граждани, сигнализирали в НАП за нарушения Данъчните ще имат право на достъп до кредитния регистър на БНБ. Това е една от мерките, заложени от финансовото министерство, в плана за ограничаване на данъчните измами и увеличаване на събираемостта.

Обсъждането на заложените в плана мерки е започнало още на 9 юли в МФ, сега тече и с представители на министерството и на бизнеса, като се очаква на някои от следващите срещи да бъде дискутиран и достъпът на данъчни до кредитния регистър.

Идеята се лансира в последните години, като за нея се заговори по-сериозно през 2010 г. но не успя да бъде прокарана от предходното правителство, тъй като срещна сериозен отпор.
И сега, според ДОПК, банковите сметки се декларират.

Освен това от 2011 г. банките осигуряват на НАП достъп до представените пред банката от ревизирано или проверявано лице документи, въз основа на които е отпуснат кредит на лицето, с изключение на документи, съдържащи банкова тайна. Затова не е съвсем ясна идеята на МФ.

Оттам твърдят, че целта е да се засили контролът от страна на НАП и да се ловят по-лесно тези, които ощетяват хазната. Така например някои фирми представят пред НАП едни финансови резултати, а пред банките - други.

Практиката показва, че има немалко случаи, при които компании, декларирали лоши приходни резултати и едва ли не нулеви печалби, получават значителни суми като кредит, само защото са показали пред банките реалните си резултати, които са много по-добри.

Мярката обаче среща сериозна съпротива - и от страна на бизнеса, и от страна на банките. В основен проблем се превръща евентуалното падане на банковата тайна, тъй като опасенията са, че може да се злоупотребява с такава информация.

Друга мярка, която са заложили от финансовото министерство в плана, е стартирането на томбола за регистрирани касови бележки от 2014 г.

Идеята е да се стимулират гражданите да изискват касовите си бележки в търговските обекти, като след регистрацията им ще могат да участват в томболата на НАП и да спечелят предметна награда.

Данъчните ще дават месечни и годишни предметни награди, като за евентуални награди се спрягат техника, автомобили и дори апартаменти. От НАП ще направят специален сайт за кампанията и ще дадат възможност бележките да се регистрират както по телефона, така и онлайн.

Друго предложение на Министерството на финансите е, ако граждани сигнализират на НАП за извършване на нарушения, да получават процент от наложената санкция. Мярката ще важи дори за прости нарушения като неиздаване на касова бележка, обясниха експерти.

#1 Borracho 30.07.2013 в 12:37:34

Чудесна идея на НАП. Това е правилен ход, в една нация в която доносничеството и клюкаренето са си положителна черта. Цела нация от шибани сничове и ратове

#2 Borracho 30.07.2013 в 12:38:29

За всички гадни доносници, поздрав от Джордж Карлин http://www.youtube.com/watch?v=8Epy0FiGc80

#3 Дара 30.07.2013 в 13:39:58

Защо "доноси"? Защо не "сигнали"? Ако някой удари колата на съседа ти и ти видиш кой, донос ли е да му кажеш , или да сигнализираш в полицята? Нали съседът трябва да плати ремонта? Ако видиш , че в реката се излива някаква мръсотия , това донос ли е да се обадиш ? Защо активната гражданска позиця се приравнява на донос ? Да съобщиш за нарушение на закона , или за престъпление не е донос. Донос е да да донасяш информаця, която сама по себе си е без значение, или за нещо , което не е престъпление, но може да се изопачи , или да се използва за изнудване. Да кажеш на кмета "Те си поръчаха мешана скара и си говореха че не те харесват. И не бяха с жените си а с някакви други" е донос. Защото няма нищо незаконно, а се донася лична информация. Да кажеш на кмета "Те си палтиха обяда и си поръчаха проститутки с парите , които бяхме събрали за подмяна на люлките на детската площадка" е сигнал. Стига да е истина Борачо, точно от мижитурки, които си траят, когато знаят за престъпление, но предпочитат да не се бъркат, сме се докарали дотук.

#4 Зелен Бетон 30.07.2013 в 15:15:42

@Дара: И двамата с Borracho сте прави. Обяснението на този терминологичен конфликт („сигнали“ срещу „доноси“) е просто: ако държавата и гражданите са СЪЮЗНИЦИ срещу неспазването на законите, това са сигнали; ако държавата и гражданите са ВРАГОВЕ и държавата използва законите като средство за агресия, това са доноси. В момента държавата, олицетворявана от политическата прослойка, се усеща предимно като враг. Не защото гражданите са враждебно настроени по дефиниция (напротив), а защото самата държава десетилетия наред е давала основания за такова отношение, и продължава да дава. Така се получава, когато държавата не принадлежи на гражданите, както би трябвало да бъде, а на някой друг.

#5 post deluvian 30.07.2013 в 15:58:03

Първо увеличават сивата икономика до 80% с некадърно направени закони, правила и безчетна администрация, а после ще се борят срещу нея с доноси и бабички клюкарки. Бравос, много умно.

#6 pueblo 31.07.2013 в 02:16:29

тъй ли??????? моля,данъчните власти да се свържат с мен! не искам награда!!!!!!!! имам инфо

#7 кафето ви не става 01.08.2013 в 00:00:00

статията е нескопосана, дейността на държ. органи още повече, а достъпа на НАП до кредитния регистър със сигурност е нарушаване на банковата тайна. тука вещите коментатори ще кажат как точно се нарича ситуацията, в която държавата намира начин да ползва информация, която и е забранено да ползва (това е нещо като визуално "подслушване" )

Новините

Най-четените