Пастор Джоунс няма да гори Корана - засега

Пастор Тери Джоунс се отказa от плановете си да изгори Корана на 11 септември заради вълната от недоволство срещу него по цял свят, съобщи Асошиейтед прес. По-късно стана ясно, че главата на баптистката църква в град Гейнсвил, Флорида само е стопирал временно плановете си, но не се е отказал от тях.

Пасторът смята да "чества" по този начин деветата годишнина от удара върху кулите-близнаци на Световния търговски център на 9/11.

Според АП Джоунс обявил, че се отказва от плановете си, след като е разговарял по телефона с министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс.

Освен това пасторът съобщил, че е получил уверения, че ислямският културен център, който ще бъде построен на няколко метра от "Кота Нула" в Манхатън, ще бъде преместен. Малко след това се оказа, че никой от инициаторите на проекта за изграждане на центъра не е поемал никакви ангажименти към пастора, освен съгласие да се срещнат с него в събота. Пасторът обвини имам Мухамад Мусри, председател на Ислямското дружество в Централна Флорида, че го е излъгал.

Пастор Джоунс и имам Мусри ще отпътуват за Ню Йорк, за да се срещнат с имам Фейсал Абдул Рауф, който е глава на организацията, планираща създаването на мюсюлмански културен център на две пресечки от "Кота нула", където се издигаха кулите-близнаци.

"Никой засега не е поемал задължения да премества мюсюлманския център южната част на Манхатън. Имаме уговорка за среща и се надявам, че ще се стигне до мирно решение", заявил Мусри.

Белият дом има сериозни притеснения от акцията на баптиста заради острата реакция в ислямски държави срещу изгарянето на свещената за мюсюлманите книга. Според военния министър това създава  реална опасност за американските войници в Афганистан.

В Пакистан, Индонезия и Индия не спират протестните демонстрации срещу акцията на пастор Джоунс. 

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че публичното изгаряне на Корана ще засили опасността от терористични действия както срещу американските и европейските цивилни, така и срещу военните в Афганистан и Ирак. Съединените щати вече предупредиха гражданите си, които се намират извън страната, да бъдат бдителни заради възможни посегателства върху тях.

Предупреждения отправиха и лидери от мюсюлманския свят. Президентът на най-многолюдната ислямска държава - Индонезия, изпрати лично послание към Обама с молба да предотврати изгарянето.

Пакистанският лидер Асиф Али Зардари заяви, че то е замислено от "болен мозък" и ще нанесе "непоправими" щети върху отношенията между религиозните общности и върху световния мир.

Тази година последният трети ден на байряма, или както го наричат арабите Аид ал фитр, съвпада с деветата годишнина от нападенията срещу Световния търговски център в Ню Йорк и срещу зданието на Пентагона във Вашингтон на 11 септември 2001 г.

Новините

Най-четените