Ковачевци изгони децата на бежанците от училище

Общинският съвет в Ковачевци се вдигна на бунт срещу държавата заради бежанците, настанени на територията на общината.

Общинарите настояват да се закрие лагера за настаняване на имигранти, създаден преди една година. На извънредно събрание съветниците са приели обща декларация до президента, премиера, министъра на образованието, председателя на Държавната агенция за бежанците, областния управител на Пернишка област,

Местната власт настоява до 30 октомври да бъде освободен Националният детски екологичен комплекс, в който са настанени около 300 бежанци.

Училище, защитено от бежанци

Декларацията идва вследствие на напрежението сред жители на местното село Калище, в чието основно училище са записани деца на имигранти от близкия лагер.

В Калище учат 18 деца от околните девет села. Въпреки липсата на ученици местното училище има статут на защитено учебно заведение заради местоположението си. Такъв статут се дава на държавно или общинско училище, което не покрива изискванията за брой ученици за съставяне на паралелки, но ако бъде закрито, поне 10 ученика в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище.

За учебната 2014/2015 г. училището в Калище е приело в първи клас само две местни деца. Към тях Министерството на образованието е причислило и седем деца от бежанския център в Ковачевци.

"Децата са ни спуснати"

"Не приемаме интеграция, в която българите са малцинство, а сомалийци и афганистанци без статут са мнозинство", заявява председателят на Общинския съвет Венцислав Тодоров, цитиран от БНР.

От своя страна кметът на Ковачевци Васил Станимиров обвинява Министерството на образованието за ситуацията.

"Първо, те трябва да изучат български език и след полагане на изпит имат право да бъдат записани. Това не е станало с тези деца-бежанци. Те са ни спуснати. Казаха ни, че ако не ги запишем - ще ни бъде отнет автобусът, ще ни бъдат наложени финансови санкции, че ще бъдат експортирани с полиция до училището и т.н. и други санкции", заявява той.

"Не съм ги видял още децата. И не искаме бежанците да останат при нас. Обслужването на центъра за бежанците ни вреди", обяснява кметът пред националното радио.

Община Ковачевци се намира на територията на Област Перник. Образувана е около едноименния административен център - с. Ковачевци, известно като родното място на Георги Димитров.

#1 Оня Дето Го Трият 15.09.2014 в 18:20:10

Да бяха тръгнали да ограбват сел-съвета или да им крадат пенсиите разбирам да ги гонят, ама те напират да ходят на училище. Половината българи са категорично неграмотни (доста от тях са и в тоя форум), обаче гонят деца, които искат да учат Едва ли е заради мръсотия или болести, емигрантските деца са изгонени точно от неграмотност - в някой вестник за 30 стинки пише че са спинозни и чумави и това е достатъчен повод неграмотния селтак в Ковачевци да обяви кръстоносен поход.....на улилището ПС: Ако някой каже "вземи си въшливите дечурлига у вас", отговарям "вземи си простите селяни от Ковачевци у вас". Спестете ми този диалог, отговорил съм!

#2 pepe 15.09.2014 в 20:28:19

Известен проблем е, че тези деца не знаят български, а учителите в селското училище на арабски ли се очаква да им преподават, или на френски, английски? На мен ми изглежда като недомислица от страна на министерството, при това наложена насила. Хората реагират нормално, защото не знаят какво да правят - хората обикновено не знаят какво да правят и реагират със страх и отхвърляне, но на това милата ни Държавата /Тhe!/, отговаря с огрубяване на насилието... Въобще цари свобода и демокрация... и номенклатурния апарат

#3 Оня Дето Го Трият 15.09.2014 в 21:22:05

Ти па да не мислиш, че децата на селтак, който мисли че децата са болни от холера щото така пише у вестника, знаят български? Залагам си монитора, че арабските дечурлига са по-умни от децата на тия селтаци....и не щото арабските са много умни, а щото....ми щото крушата не пада по-далече от дървото...да го кажем по-нежно

#4 pepe 15.09.2014 в 23:16:53

Въпроса въобще не е в това, дали децата на "селтака" знаят български, или дали самия "селтак" е прав или не. Въпроса е в нарушеното право на самоопределение. Въпроса е в това, че българската държава и нейния апарат смята, че има право да се налага безапелационно на гражданите си. Защото това означава край на демокрацията - без въпроси и вариации. Тъжно е, че почти никой тук не го осъзнава. Особено е тъжно, че не го осъзнават, че нямат никаква чувствителност към значението на това хора, които вярват, че са демократи. ;)

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 16.09.2014 в 08:44:11

А, че аз не съм виждал място с повече селяндури от София. И общо взето разликата между ковачевския и столичния селяндур не е голяма. Ковачевския селяндур мисли, че всички деца на бежанци са болни от холера, щото така пише във вестника, а столичния е убеден, че ако чичо Сам дойде да добива шистов газ на територията на страната ще започнем да серем златни лайна.

#6 strawsPulledAtRandom 16.09.2014 в 09:16:13

Оня, отчасти съм съгласен с теб, че трябва да сме по-толерантни и широкоскроени, обаче... дотам. Направо се плаша от омразата, която изпитваш към българите, само защото не са от твоя град и от твоята среда. Не разбирам как може да говориш за дискриминация, след като самият ти делиш хората на "емигрантски дечица" и "местни селтаци" и изказваш предположения коя група била по-интелигентна от другата - че това си е фундаментално отричане на собствните ти твърдения. Как можеш да апелираш за хуманност, след като за теб всички жители на Ковачевци са "селтаци"? Ти дори не си опитал да разбереш защо заемат такава отбранителна позиция спрямо незаконните сомалийски и афганистански имигранти. Дали не е заради това, че са например... незаконни? Дали не е заради това, че те автоматично влизат в костюма и ролята на онеправдани по подразбиране, което им отрежда по-големи права от местното мнозинство? Филм, който са гледали и продължават да гледат всеки ден (да не ти напомням за любимите ти цигани). Дори да не са прави, търсейки априори лошото в емигрантите, жителите на Ковачевци имат правото поне на малко емпатия, имат право на също толкова внимание, средства и усилия от страна на държавта, правозащитните организации и хората, както и циганите, сомалийците, хомосексуалистите и прочее малцинства. В крайна сметка, човек равен ли е пред закона и пред етичната мярка, през която строго гледаме отстрани, от удобните си столове? Колко жители на Ковачевци познаваш? Колко незаконни имигранти познаваш? Какво право имаш да заклеймяваш и съдиш по 20 реда статия, опростявайки нещата, докато паснат на единствения калъп, който имаш?

#7 strawsPulledAtRandom 16.09.2014 в 09:35:46

П.П. А ти като съветваш хората да си вземат "неграмотните селтаци от Ковачевци" у тях, даваш ли си сметка, че тези неграмотни селтаци никъде не са тръгнали, че някой да ги взема? Те си живеят в собственото село, в къщите на бащите си, копаят собствените си ниви, пият собствената си шльокавица и се бият в собствения си хоремаг. Техният живот си е техен, дори на теб и на мен да не ни допада. Може да не са прави като отказват точно образование на имигрантите (тук съм 100% съгласен с теб), но важното в случая е, че те не искат някой "да си ги взема", както казваш, за разлика от незаконните имигранти.

#9 pixie 16.09.2014 в 10:20:21

Показателен пример за разбиване на мита за българската толерантност. Понеже си живеем мирно с различни малцинства и сме пословични с толерантността си. Снощи по новините една млада майка на ученик от Ковачевци, не можа с никакъв аргумент да обясни защо децата на бежанците са опасни за нейното. Идвали били от далече и не ги познавала. Страшни били. Че тя може да е още по-страшна за тях. Ей толкова сме толерантни и към инвалидите, децата с недъзи и всички различни от нас. И в подобни ситуации много си личи. А именно училището е мястото, където би могла да се възпитава истинска толерантност, щом в семейството не може.

#10 Оня Дето Го Трият 16.09.2014 в 10:23:40

Драконе Понеже говорим за образование и грамотност, а това включва и четенето и осмислянето на текст, къде в коментара видя повод за такова генерално заключение като "омраза срещу българите" Изпитвам органическа непоносимост към хора, чиито мироглед се формира от вестник за 30 стотинки. Ако ти си такъв или на теб са ти симпатични, значи просто се различаваме. Но ми беше интересно кое те доведе до такова изпачаване на прочетеното? Rodrigo Diaz de Vivar | 16.09.201408:44 "...че ако чичо Сам дойде да добива шистов газ на територията на страната ще започнем да серем златни лайна..." Баш по темата Вероятно по аналогия на това, че ако един друг чичо си прекара тръбите през нашия двор за да извива ръцете на други, то от там за нас златен дъжд ще капе. Обясни как?

#11 vanko 16.09.2014 в 10:34:11

Форумният мажорет пак подскача без да е разбрал проблема "Първо, те трябва да изучат български език и след полагане на изпит имат право да бъдат записани. Това не е станало с тези деца-бежанци. Те са ни спуснати. Казаха ни, че ако не ги запишем - ще ни бъде отнет автобусът, ще ни бъдат наложени финансови санкции, че ще бъдат експортирани с полиция до училището и т.н. и други санкции" Това е ситуацията. Какво не е ясно?! Pepe го е написал вече - проблемът е създаден от "шапката". По много нерационален, груб начин! И отгоре на всичко се раздухват медийни обвинения срещу хората от с. Ковачевци. Естествено, стремеж за решаване на проблема/автогола засега няма или, поне, не сме чули... Красота и изящество!!!

#13 strawsPulledAtRandom 16.09.2014 в 10:59:49

Не, напротив, не че защото са им непознати. Опитай да заселиш японци, да видим дали така ще реагирата хората. Точно защото им изглеждат познати, затова не ги искат Не (само) защото са прости и ограничени, а защото този филм по селата вече са го гледали от първия ред. На вас само са ви го разказвали. Но това не пречи да имате към селяните същото отношение, което те имат към незаконните имигранти - недоверие и неразбиране. Преди да съдите другите, погледнете себе си, анализирайте своите чувства. Вие бихте ли си "взели селяндур от Ковачевци" вкъщи, както ви предлага Оня, да го храните, учите, да му слушате чалгата и понякога да се биете с него, когато се напие? Тогава защо поставяме под въпрос неговото право да реши дали да си вземе вкъщи незаконен имигрант? Истината е, че всеки иска да живее посвоему и никак не е приятно, когато насила ти наложат да промениш начина си на живот. Затова реакцията им може да е на пръв поглед ирационална по отношение на нежеланието им да ги приемат училището, но давате ли си сметка, че това е само началото на процес, с който се опитват да ги заставят да ги приемат не само в училището, но и в живота си? Не збравяйте, че тези хора са част от обществото, те плащат данъци и имат право на своя глас дали да приемат имигранти или не. Особено когато гледат как от Италия и Франция местните толерантни граждани ни товарят обратно циганите. Циганите, които имат право да се движат свободно в Европа, за разлика от незаконните африкански и азиатски имигранти, идващи от страни, където дори не се води война, за да бъдат неправилно наричани "бежанци". Дайте гаранции на тези селяни, че имигрантите не са престъпници. Нали гледахме смехотворните опити на имиграционните ни служби да ги разпитват - "Ти какво си работил? Водопроводчик? Ааа, добре. Нали не си престъпник? Не изповядваш радикален ислям? Добре, добре." Тези хора са пресекли незаконно границата ни. Незаконно. Оттам нататък няма презумпция за невинност. Не ме интересува мотива им, че искат да живеят по-добре. Пресечете вие незаконно американската граница в търсене на по-добър живот. А като ви върнат, обсъждайте как са можели да ви обяснят питагоровата теорема с жестове, защото децата от различни народности успешно играели заедно, макар да не могат да общуват на един език.

#14 strawsPulledAtRandom 16.09.2014 в 11:09:46

Мануела, изпреварила си ме Не си права за езиковат бариера. Може тя да не съществува, когато децата строят заедно пясъчен замък, но ако искаш да дадеш пълноценно образование, као ще да става дума дори за 1-ви клас, няма как да стане без да се говори един език. И ако учителката по математика в Ковачевци не е имала изискване при постъпване на работа да знае арабски (абсурд), то никой няма право да я обвинява, че не може да ги обучи. Държавата за пореден път "решава" въпроса по некадърен начин, а ние обвиняваме местните "селтаци" от височината на офис столовете си...

#15 Оня Дето Го Трият 16.09.2014 в 11:09:55

ванко Кой проблем не е разбран бе, пич? Философстваш върху административни проблеми, а те въобще не са такива. Това си е от жива простотия. Сутринта в репортажа едно българче казва: "Ами те са болни, не заслужават да живеят" Кое точно има за разбиране повече тук?

#16 strawsPulledAtRandom 16.09.2014 в 11:22:57

Признавам, че не съм гледал репортажи по повода, но това е доста странно изказване. Би ли намерил линк плс? Не че това би означавало много, защото идиоти за съжаление има навсякъде и подбирането на няколкото най-скандални изказвания е очевиден трик на медиите за да повишат рейтинга си. Познат похват и при опити за манипулиране на общественото мнение, между впрочем.

#18 YOLE 16.09.2014 в 11:56:06

Тези протести все повече започват да наподобят онези манифестации .

Новините

Най-четените