Гърция спира партийната субсидия на "Златна зора"

Гръцкият парламент днес ще гласува поправка, предвиждаща прекратяване на субсидирането на партии, квалифицирани като престъпни организации, имайки предвид неонацистката "Златна зора", предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Поправката, по която правителство и опозиция в Гърция постигнаха консенсус, беше внесена в рамките на действията, предприети срещу "Златна зора" след убийството преди месец на рапъра Павлос Фисас, по-известен като рапъра Killah P, известен с левите си убеждения, от привърженик на "Златна Зора".

Текстът цели прекратяване на държавното финансиране на неонацистката партия, срещу чиито шестима депутати са повдигнати обвинения за участие в "престъпна организация". Техният депутатски имунитет бе свален миналата седмица.

Очаква се поправката да бъде приета с широко мнозинство, тъй като в нейна подкрепа ще се произнесат над 240 от общо 300 депутати.

Освен двете партии от управляващата коалиция - "Нова демокрация" и ПАСОК, за нея ще гласуват още главната опозиционна партия СИРИЗА и Демократичната левица ДИМАР. Останалите две формации - "Независими гърци" и комунистическата партия, ще се въздържат.

Гласуването на поправката трябваше да се състои миналата седмица, но беше отложено за днес. В нея се уточнява, че окончателното решение за прекратяване на финансирането трябва да се вземе след гласуване, в което са участвали най-малко 180 от общо 300 депутати.

#1 Borracho 22.10.2013 в 17:49:45

Абе нали там беше изобретена демокрацията?!?!

Новините

Най-четените