Държавата скръсти ръце пред скъпите горива

Литър високооктанов бензин А98 вече се продава по 3.03 лв./л в обектите на "Лукойл". Масовият бензин А95 струваше 2.77 лева, дизелът достигна 2.71 - 2.72 лв. при 2.68 - 2.69 лв. в края на миналата седмица, пише "Труд". Пропан-бутанът също увеличи цената си с 3 ст., като литър от горивото вече се продава за 1.29 лева. 

До новите цени се стигна след поскъпването на петрола на международните пазари, което доведе и до вдигане на цените на едро на горивата от "Лукойл България".

Горивата винаги се увеличават през лятото и се намаляват през есента, от септември - октомври те ще намалеят активно, смята финансовият министър Симеон Дянков.  

Министерство на финансите още през пролетта писахме до ЕКОФИН (съвета на финансовите министри от ЕС) за по-различно изчисляване на акцизите не само на горивата, но и на всички стоки, това ще започне да се разглежда през есента, заяви Дянков пред Нова тв. 

Има още 7-8 държави в Източна Европа, които работят с нас по този въпрос. Ще пробваме, но това няма да ни помогне нито тази, нито следващата година, тъй като трябва да има одобрение от целия Европейски съюз, което ще е трудно, каза той.

Държавата не може да влияе на фундаменталните фактори, които определят цените на горивата - цената на суровия петрол и курсът на долара (петролната търговия на световните пазари е в долари), каза вчера бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, пише Dir.bg. Според него държавата трябва да заостри вниманието си към конкурентната среда, да проверява КЗК.

Трайков предложи и по-конкретни мерки - да се разрешат данъчни складове в Румъния и Турция да съхраняват горива, които се продават в България, както и интервенция на пазара на горива от страна на държавата, както това е станало в Съединените щати.

В туристическите райони на Гърция, предимно по островите, цената вече е 2 евро за литър бензин, и продължава да расте, предаде БНР. Гърците вече рядко използват личните си автомобили, а отказват дори да си платят и данъците за тях. Те са намалили потреблението на бензин с около 50%, според последните проучвания. Същевременно около 2 милиона автомобили се движат без застраховка и платен данък. 700 хиляди от тях са собственост на държавни фирми. 

Цената на бензина в Германия също е рекордна. Литър бензин марка Супер Е10 (95 с 10% примес биоетанол) струваше средно 1,692 евро, което е с 0,018 евроцента повече, отколкото през април, съобщи общогерманският автомобилен клуб ADAC, цитиран от Дойче веле. На много бензиностанции цената на литър Супер Е10 значително надхвърляше 1,70 евро.

#1 Чинчифон 21.08.2012 в 12:55:36

Решението е ясно за всички българи над 30-40 години.Казва се ПЛАНОВА ИКОНОМИКА

#2 Бай Йован 21.08.2012 в 13:53:51

Решението е ясно - картелно споразумение на потребителите. Спираме да зареждаме от една конкретна верига бензиностанции от големите играчи на пазара, докато не я принудим драстично да свали цените. После следваща и така, докато не се нормализират нещата. Но моите скромни прогнози са, че до 5 лв за литър гориво (било то бензин или дизел) е поносима цена за средно-статистическия българин (софиянец). Така че преди да сме достигнали тези нива някакви драстични и по-сериозни реакции не се очакват...

#3 Дебел 21.08.2012 в 14:15:23

Бензин или нафта да поевтиняват досега не съм виждал,тук в България!Дянков да ходи се прегледа някъде........

#5 Гризли 21.08.2012 в 15:52:04

Направо съм разбит от мъка! Ще даря всичките си спестявания на германците, за да могат да си позволят да карат колите си! Все пак колко бензин можеш да си купиш със средна заплата 1600-1900 евро при цена 1.7 евро за литър? Горките германци! Пешеходци станаха! Къде-къде е по-добре да взимаш 350 евро и да даваш 1.5 евро за литър!... А пък за Дянков още не мога да разбера защо изобщо продължава да се показва и да говори глупости! Така и така няма никаква полза от него, точно обратното! Поне да се скрие някъде да дочака края на мандата, какво само образува нерви на хората с глупостите си!

#6 darcas 21.08.2012 в 19:59:54

След като държавата не може да направи нищо по отношение на горивата, може да отмени данъците върху автомобилите, винетките и т.н, тъй като с увеличението на цената на горивата, автоматично се увеличава и стойността на акциза и ДДС, които държавата прибира от бензина. Просто е, но управляващите ни са по-прости.

Новините

Най-четените