Кметът на Царево глобен заради Е-коли на Поповския плаж

Кметът на Царево Петко Арнаудов ще отнесе глоба заради замърсяването на Попския плаж в курорта с ешерихия коли. Причината е заради изтичане, съобщи екоминистърът Нона Караджова. Тя допълни, че проблемът е дошъл от пречиствателната станция.

Става въпрос за същата опасна бактерия, заради която пламна зеленчуковата война в ЕС, убила стотици в Германия и други европейски страни. Заради съмненията, които се оказаха грешни, че заразата е от испански краставици, Русия спря вноса на зарзават от ЕС.

"Една от помпите не е била въведена в експлоатация, въпреки че е изградена. Това вероятно е попречило на пълното пречистване на фекалните води от курортния град и околните селища през летния сезон, когато числеността на населението нараства неколкократно", обясни Караджова.

Тя посочи още няколко критични точки по Черноморието, където може да се стигне до същата ситуация - Созопол, Слънчев бряг и Равда. За тези курортни селища има проекти за разширения или за нови пречиствателни станции, но всичко зависи от точните данни за броя на туристическите легла и за местното население.

Както се оказа от скорошно изявление на строителния министър Росен Плевнелиев, тези данни драстично се разминават. За да пестят от туристическа такса, в МИЕТ са регистрани например 2000 легла, както е в Созопол, общината дава 80 000, докато данните за потребление на вода от местното ВиК всъщност показват най-точно... Плевнелиев съобщи, че докато не се засекат данни от три източника, държавата няма да даде и стотинка за пречиствателна станция.

Плажът е неохраняем и не се стопанисва от две години, но след установеното замърсяване е затворен за къпане. Ще бъдат поставени и указателни табели.

А Петко Арнаудов се кандидатира за четвърти кметски мандат

Междувременно кметът на Царево Петко Арнаудов ще се кандидатира за кмет за четвърти мандат като независим кандидат, съобщиха от общината.

В Общинската избирателна комисия в Царево вчера е регистриран инициативен комитет, който издига кандидатурата му за независим кандидат-кмет с подкрепата на БСП.

В инициативния комитет участват жители на Царево, Лозенец и Ахтопол. Те застават зад него, защото има безспорен успех, динамично мислене и е новатор в действията си и са впечатлени от ентусиазма и енергията, с която работи, пише в съобщението на община Царево.

За десет години работа в общината Петко Арнаудов е излизал в отпуск само един път, и то по болест, уточняват в прессъобщението.

Петко Арнаудов досега се явяваше на избори като кандидат на БСП. Срещу него в надпреварата за кметското място на местните избори от името на ГЕРБ се включва шефът на местното Държавно горско стопанство Георги Лапчев.

Новините

Най-четените