Кристалина Георгиева няма да води ГЕРБ на евровота

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разсея съмненията, че европейският комисар Кристалина Георгиева ще води партийната листа на вота на 25 май. В новия си интернет сайт Борисов обяви, че името на Георгиева дори не е обсъждано.

Според Борисов той я вижда отново като еврокомисаря от България.

Освен това съобщи, че в неделя от сайта му ще се излъчва на живо конференцията на ГЕРБ от НДК - т.нар. Национално събрание, което предстои да избере Изпълнителна комисия и общо трима зам.-председатели на партията.

"Кристалина Георгиева няма да е водач на листата на ГЕРБ за европейските избори. Съобщавам това, за да разсея всички спекулации, които зачестяват през последните дни. Името на Кристалина дори не е обсъждано по тази тема. Тя е много добър и успешен еврокомисар и най-доброто за страната ни е Кристалина да остане на същата позиция и през мандата на новата Европейска комисия".

В началото на март двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, са обещали, че ще обявят листите си за евродепутати. В средата на февруари се очаква да бъде обявена листата на Реформаторския блок.

Наскоро премиерът Пламен Орешарски публично намекна, че властта ще търси кандидатура за български еврокомисар не толкова тяснопартийна. В тази връзка беше споменато и името на Кристалина Георгиева.

Последваха публикации в медиите и за евентуални номинации на Гергана Паси и Надежда Нейнски. Правителството трябва да предложи кандидат за еврокомисар от България евентуално през септември-октомври, когато ще започне обсъждането на новия състав на Европейската комисия.

Новините

Най-четените