Щедър Бойко раздал 41 млн. след оставката

В последните си три седмици, министерствата от кабинета „Борисов" са сключили договори или са обявили търгове с прогнозна стойност от 40 944 696 лв. с ДДС, установи разследване на „Труд". Всекидневникът допълва, че има и обявления без посочено остойностяване, като така раздадените между подаването на оставка (20 февруари т.г.) и старта на служеното правителство (13 март т.г.) може да нараснат с още 5-6 000 000 лв.

На 25 февруари затворите са сключили 3-годишен договор за доставка на газьол на стойност 18 153 000 лв. Той е борсова стока и затова поръчката е минала без конкурс. Обектите за лишаване от свобода са на подчинение към Министерство на правосъдието, като от ведомството са посочили пред „Труд", че горивото идва на борсови цени с надценка от не повече от 2%. Договорът бил подписан сега, защото на 1 април изтичало предишно 2-годишно споразумение с друга фирма.

По време на предаването на властта правосъдното министерство е сключило още договор за абонаментна поддръжка на счетоводния софтуер в затворите и е обявена поръчка за преустройството на съда в Петрич. Прогнозната й стойност е 1 125 000 лв. без ДДС.

МВР е обявило търг за пожарникарска екипировка на обща стойност близо 7 000 000 лв. без ДДС, както и за доставка на самолетни билети за почти 1 100 000 лв. без ДДС. Министерството на отбраната пък е заделило други над милион лева за гащи, тениски и обувки за войниците. Образователното министерство търси фирма, която да организира семинари за директори на детски градини. Тя ще получи 1 760 049 лв. без ДДС.

Сред големите обществени поръчки без обявена стойност е и такава на транспортното министерство. В края на мандата си, ведомството установило, че има дефектирала стоманобетонна плоча в своята сграда и животът на чиновниците е застрашен. Заради спешността на ситуацията, без конкурс била избрана фирма, която да ремонтира сградата.

#2 Чинчифон 25.03.2013 в 12:32:37

Какво ти стана,бе Бойко?В началото критикуваше Станишев заради пенсиите,а като те събориха,почна да го имитираш.Да не би и ти да чакаш второ?

#5 Patriotka 25.03.2013 в 17:32:42

БЪЛГАРИЯ е окупирана от ТУРЦИЯ. Изгубихме всички български територии ! Твоята страна се нуждае от ТЕБ ! Присъединете се към най-големият геополитически военен симулатор. ИДЕАЛЕН за да прекарвате скучните моменти пред компютъра, както и да направите много приятелства! Разбира се, можете да играете НАПЪЛНО безплатно! Помогни ни! http://goo.gl/LJuVb

#6 conscience 25.03.2013 в 18:15:10

Отвратително тенденциозна статия, но за нивото на блога не съм очаквал и друго...Щедър Бойко РАЗДАЛ в заглавието, а отдолу се вижда, че част от поръчките са ОБЯВЕНИ... Тъй като мързеливият журналист не е имал време за нещо повече от това да филтрира през сайта на агенция по обществени поръчки обявленията за цитирания период е разчитал на гръмко заглавие, за да може да привлече внимание. Виновни са разбира се овцете читатели, които няма да си направят труда да проверят публична информация. Забелязал съм, че много от най-изявените идеолози за икономическа и финансово бъдеще даже не са си направили труда да прочетат екселската таблица наречена бюджет на България...бахти неграмотниците!

#7 pepe 26.03.2013 в 09:50:38

Аа, това не е Бойко, не го обвинявайтезавсичко човечеца. Това е цялата му партия, всичките му съратници в държавната администрация, които е побързали да сключат по някой договор в последния момент, да вземат по някоя комисионна, че после... няма после - послето го прекратиха така ненадейно. Да, трябва да работи държавата, ко да праиш, чиновника трябва да си получи своето, иначе за какво се е трепал 3 години да работи тъпа и скучна работа.

Новините

Най-четените