Американец и двама японци с Нобелова награда за химия

Американецът Ричард Хек и японците Еичи Негиши и Акира Сузуки бяха отличени с Нобеловата награда за химия. Наградата им бе връчена за разработване на средство, което позволява да се създават толкова сложни химикали, колкото се откриват в природата.

Тримата са открили ефикасни начини за свързване на въглеродни атоми, изграждащи сложни молекули, които подобряват всекидневния ни живот. Откритието е позволило разработването на нови лекарства и революционни изкуствени материали.

На пресконференция на Нобеловия комитет по повод церемонията за обявяване на наградените, Еичи Негиши заяви, че е мечтал за тази награда от 50 години насам. 

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Тя ще бъде връчена на 10 декември, в деня на смъртта на Нобел, от краля на Швеция Карл ХVI Густав на церемония в Стокхолмската концертна зала. Наградата е на стойност 10 милиона шведски крони. 

Миналата година Нобелова награда за химия получиха израелката Ада Йонат и американците Венкатраман Рамакришнан и Томас Щайц за изследвания върху структурата и функциите на рибозомите. Ада Йонат стана първата жена, спечелила отличието за химия след 1964 г. и четвъртата поред в над 100-годишната история на наградите.

Новините

Най-четените