Армията се връща в училищата

Въвеждане на военно обучение в последните два класа на средното училище предвижда Законът за резерва. Очаква се той да влезе в сила от 1 януари 2012 г.

Инициативата беше подета от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, а новината, че влиза в сила от догодина обяви в Шумен министърът на отбраната Аню Ангелов.

"В средните училища ще бъде т.нар. задължителен избираем предмет или в час на класния ръководител, тъй като това са само някои познания за армията, за техните задължения като граждани, без да има практически лагери.

Във висшите учебни заведения ще разкрием система от курсове, с които ще привлечем онези хора, които искат да придобият военна подготовка. Онези от тях, които желаят да получат такава подготовка, ще могат да постъпват както в действащата армия, така и в резерва".

Министър Аню Ангелов присъства на занятията в скаутския лагер "Ивански", които се провеждат съвместно със специалните части на Военноморските сили на България.

#2 zhena 22.08.2011 в 12:42:47

Тези няколко часа по военно обучение (както е посочено в статията) могат да се вмъкнат в часовете по гражданско обучение и няма да е необходимо да се отваря цяла програма от ЗИП. Ако се въведе ВО, трябва задължително да се увеличат часовете по етика и право, и да се включат теми като: Студената война - причини, същност, значение и последици; Миротворчески мисии - същност и значение и цел; Убийството - социално-психологически измерения; и в този дух ... Или имаме много безработни от военните разделения, та да им осигурим работа, а?

#3 KingoftheROAD 22.08.2011 в 13:33:14

zhena за какви военни подразделения говориш? То армия нямаме вече. Няма и с какво да я храним. И затова НАТО, МАТО и ПАТО и хамериканците ще ни газят както и когато си поискат. Нямаме нито един генерал завъшил военна академия извън България Нито един

#4 alex_y 22.08.2011 в 15:19:10

Кому мътните го взели е нужно? Въобще що не седнем да си направим един сериозен анализ какви са заплахите в следващите 50 години па тогава да предлагаме мерки за борбата с тях, не да се ръководим от това дето нечий мозък се е спекъл под фуражката. Щото ако си мислим, че с подготовка по-скапана от тая на опълченските дружини от 1877-1878(при все названието, те все пак са били части от редовната руска армия) някой въобще ще оцелее във военен конфликт(да пази Бог!), нещо ни се е спекъл мозъка под фуражката или направо е изврял.

#5 Vaya 22.08.2011 в 15:39:28

България става все по-полицейска държава! Това никого ли не безпокои?

#6 Оня Дето Го Трият 22.08.2011 в 16:00:19

Спрете им математиката, че е много трудна и по цел ден само физическо и маршируване им дайте на дечурлигата...

#7 SiDi 22.08.2011 в 16:17:08

Учителите по "военно", както им казвахме, не блестяха с интелект.Не е редно пак да облъчват децата с тъпотии.Явно някаква носталгия ги мъчи.

#9 Оня Дето Го Трият 23.08.2011 в 08:25:51

Това май го бяхме коментирали тук вече, но нищо... Тогава и аз съм ЗА - искам да видя Теа с пушка

Новините

Най-четените