Стафилококова бактерия е причинител на хранителното натравяне на 40-те деца по време на зелено училище в Кюстендил. Това потвърждават микробиологични проби на заболелите деца. Бактерията е открита в едно от ястията, предлагани в ресторанта на хотела, както и в кайма, използвана в кухненския блок. Стафилококус аурелус е изолирана и от пробите, взети от персонала на хотела. В събота от Инфекциозното отделение на болницата в Кюстендил бяха изписани и последните три деца от групата. Петзвездният хотел остава затворен, докато се изясни как се е разпространила заразата.
Натровените деца са от втори и трети клас и са били на зелено училище в луксозен хотел в Кюстендил.
Първите симптоми на хранително отравяне децата получиха около полунощ на 25 април. Част от тях бяха приети в спешния център, а после бяха настанени в инфекциозното отделение и в отделението по "Уши, нос и гърло". Учителките, придружаващи учениците, смятаха, че има вероятност неразположението да не е свързано с храната в хотела, а с изворна вода, която децата пили по време на разходка
СПА "Стримон" се казва хотела. Научете се, когато пишете новини да посочвате кой, къде..... Защо премълчавате името на хотела ?!
тия ги раздават тия звезди като листовки...
Името на микроорганизма, причинил "натравянето", е написано неправилно. Нарича се Стафилококус ауреус, а не аурелиус. Staphylococcus aureus - или златист стафилокок.
Бе само да питам, тая кайма колко дни е стояла не в камера , а в по високо температурното отделение на хладилниците? Хора, има микровълнови печки, с режими за размразяване.Като не знаете кое кога ще се ползва, го замразявайте , и гледайте да е ПРЯСНО, а не на един ден живот преди да му изтече срока на годност... .И товв ми било 5-звезден хотел... .Нямам думи. Персонала, който има доказана стафилококова инфекция,от колко време работи в този хотел?Ако е от много, колко често си заверява здравните книжки, и ходи на профилактичен преглед? Ама не да ги "заверява" срещу 20 лева , а да си прави изследванията, необходими за кухненски персонал, включително и от г*за да се взимат проби, за да не стават такива простотии. Стафилококовата инфекция може да има много страшни последствия , едно от които е бъбречна недостатъчност, и после кой ще лекува тези деца , ако нещо се беше случило?Скапаната ни здравна каса ли?Добре, че нищо не е станало. А ако бяха чужди туристи , с дебели портфейли?!Щяха да ги съдят до 20 коляно, поне техните здравни застрахователи, а ся кво? Ще се пошуми,пошуми, и после тишина.Е тва ни е ш*бания проблем - всяко чудо за три дни, особено ако не те касае лично.
Тази бактерия е нормална за човешкия организъм. Само ако е в по-високи нива е вредна и ако е в нормите не се лекува - приема се за естествена. Що дири в каймата обаче не е ясно, а даже и да я има, нали има топлинна обработка - при нея умира. Не знам, но ми се струва, че някой пак бърза със заключенията.
Мануела Ще бъде ли удобно да ти припомня, че вашите (нашите) лагери и зелени училища не бяха в 5-звездни хотели с претенции ако може държавата да ги освободи от всички видове данъци.....щотото видиш ли България едва ли не е център на световния туризъм, понеже всяка мутра си има хотел и кръчма. Та няма да е лошо тоя лаф "това може да се случи навсякъде" да не ни го пробутват В хотел на Малдивите дали се случва тръба в басейна да засмуче германче?
Мануела , да те попитам 39 деца - 39 единични случая ли да ги броим? Другото ти го е казал @Оня.... И аз съм бил по пионерски лагери по време на соца , е как пък един път някой нещо не му стана?!?!?!
мануела, напротив, само една подобна грешка в белите страни е достатъъчно да ти съсипе бизнеса. така и трябва! за това ги е страх и няма натровени. да си чула в хилтън да има лайна* в яденето? 5 звезди е на нивото на хилтън. хаха, не мога да спра да се смея. * точно фекално-орален е пътя за тоя бактерий в общия случай.
не че некой е срал в каймата, просто некой простак от село не си е измил ръцете, след като е ходил в кенефа и се е допоизбърсал с ръчица. термичната обработка верно ги убива, явно храната е пипана след като е приготвена. за подобно нещо, както вече казах, дори се ходи в затвор, какво остава за тъпия хотел - затваряне, отнема на лицензи и т.н. мануела, тъвоето твърдение е все едно да кажем за некой убиец - ама не го съдете, то тва му е първото убийство. нема такива филми. научете се да мислите по еропейски (и капиталистичеки)!
Къде е РИОКОЗ ли е, ХЕИ ли е , санепидстанция ли е ??? Трябваше да чуем, че ресторанта е веднага запечатан!
Аааа, не! Мануела, не слагай каруцата пред коня! Хотела трябва да фалира, защото не си върши работата както трябва, а не защото това се е разчуло.
Не е лошо да се взима предвид, че броят звезди на хотел в България и хотел в (повечето страни) извън България означава коренно различни неща. Ако приравним оценяването на българските хотели със стандарта навън, хотели с повече от 4 звезди в България няма да останат, а тези с 4 ще се броят на пръстите на едната ми ръка.
По принцип си прав, че звездите на хотелите в чужбина и на тези в България са несравними. Хотелите 3* в западна европа са пълни коптори, бедни, захабени и мръсни. В 4* се чувстваш като в български тризвезден, но цената е в пъти вече. Говоря само за градски хотели. При курортите може и да е различно.
Мима, не знам какъв е твоят опит, но аз лично съм обикалял из Европа с кола 4 пъти сумарно за около 3 месеца, и хотелите, в които съм попадал, винаги са били значително над нивото на български хотели със същия брой звезди. При къмпинзите разликата е значително по-голяма.
По принцип не ми е много коректно сравнението, защото сравнявам техни градски хотели с наши курортни. А между двете има разлика, но такъв ми е опитът.