Правят „Страсбургски съд" у нас

Българското правителство ще създаде специален административен орган към правосъдното министерство, който ще разглежда жалби на пострадали от мудно и неефективно правораздаване у нас, заяви пред Дарик радио министър Маргарита Попова. Тя допълни, че проектът е разработва от края на миналата година, когато е била създадена и специална работна група.

Новият орган ще направи опит да намали жалбите на български граждани пред европейския съд по правата на човека в Страсбург, който често присъжда на българската държава да плаща огромни обезщетения. Коментарът на Маргарита Попова идва след искането на премиерът Бойко Борисов от последното заседание на министерския съвет за законодателни идеи, които да намалят делата срещу страната ни.

Финансовият министър Симеон Дянков е поискал от Министерството на правосъдието да представи проектобюджет за новия орган в бюджета за 2012 г. "Трябва да се види броят на жалбите в Страсбург, присъдените обезщетения, ще е нужна сграда, хора, които ще бъдат назначени - парите няма да бъдат малко", коментира министър Маргарита Попова.

Според нея България не е най-осъжданата държава в Страсбург. В Европейския съд за правата на човека постъпват най-много жалби от страната ни, но през последните години броят на изплатените обезщетения е намалял, допълни тя.

Недоволните от обезщетенията, присъдени от новия орган, ще могат да се жалват пред административните съдилища в страната, в която живеят. А след това ще могат да се обърнат и към съда в Страсбург.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 28.05.2011 в 18:08:02

Създаване на бюрократичен апарат, който да обслужва [да се занимава с] друг бюрократичен апарат. Понеже единият не работи, създаваме друг, който да го контролира как и защо не работи. Едни гарвани ще оценяват как работят други гарвани. От голямото стадо гарвани ще се изберат някои по перушанести, за да са коректив на останалите. Гаранции? Никакви. Санкции? Едва ли. Бонуси за "корективния" орган? Доста. Някой да контролира контролиращите? Този който дава бонусите. Недоволният от съдебната система гражданин ще се наложи да мине още поне три нива, разбирай десетина години, за да стигне до съда в Страсбург. Дали ще има желанието и средствата да го направи? Едва ли. Защо ли имам усещане за déjà vu ...

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 28.05.2011 в 18:10:15

Оправете си настройките за енкодинг Webcafe. Грамотните хора пишем с "ударени" букви, както е на езика, който използваме в коментара си. deja vu е думата по-горе.

#3 ideyazabulgaria 28.05.2011 в 21:14:07

Rodrigo Diaz de Vivar Не е въпрос само за обикновен бюрократичен апарат, а за бюрократичен апарат обвързан с политическата власт. В нашата Луканова посттоталитарна конституция от 1990 г няма разделение на трите власти ( изпълнителна, съдебна и законодателна) от политическата власт, както е в правовите държави на Европа. Сегашното ръководство на съдебната система ВСС се избира от политическите парии в Парламента на квоти. Едно време при комунистическата държава той се избираше от ЦК на БКП, сега се избира от обединената политическа мафия пълнеща парламента. Разлика с време ОНО -тоталитарно няма. За това наричаме прехода си посттоталитарен конституцията си такава. Изпълнителната власт на г-жа Попова се намира под шапката на политическата власт, Попова не може да направи нищо без одобрения от генерални щаб на партия ГЕРБ Сега, ако си прибере под мишницата и Съда в Страсбург, той ще стане зависим от властта на управляващата партия и българинът губи шанс за всякакво международно правосъдие, както е загубил шанса си в националното си правосъдие- такова няма вече 22 години И както Дянков е прибрал Финансовото разузнавани, цялата и икономика и финанси под мишницата си в МФ- то с това България изцяло изриза от Европа и дори в Африка не се вмества. ideyazabulgaria.org

#4 Чичо Манчо-2 28.05.2011 в 23:04:14

Чичка Ви Лелина! - така би казал Стоичков. Работата на тоя нов съд прилича на карикатура от в-к Стършел отпреди 43 години. Карикатурата беше следната: нарисувани са няколко фабрики с комини. Първата фабрика е 1-фабрика за обикновен пушек и от нейното коминче излиза рядък бял пушек (б.а. - тя отговаря на първата съдебна инстанция - районен съд). Втората фабрика е 2-фабрика за улавяне на пушека от първата. От нейния комин обаче излиза по-гъст и по-тъмносив пушек. Третата фабрика е 3-фабрика за преработване на уловения от фабрика 2 пушек емитиран от фабрика 1. От нейния комин излиза на големи талази гъст дим. Четвъртата фабрика е 4-фабрика за пречистване на преработения от фабрика 3 пушек. От нейния комин излиза още по-гъст и тъмен пушек. Петата фабрика е 5-фабрика за концентриран пушек. Толкова гъст и черен пушек излиза от нея, че наоколо вече нищо не се вижда. Ето такива асоциации предизвиква в мен тази великомъдра инициатива за Европейски съд в България.

Новините

Най-четените