На първо четене парламентът отряза субсидиите за малките партии

Въпреки ропотът, който се надига от извънпарламентарните партии с право на субсидия, парламентът в лицето на депутатите от БСП и "Атака" - и в отсъствието на групата на ГЕРБ, прие на първо четене законопроекта на националистите субсидия да се полага само на партиите, преминали 4-те процента, т.е. представени в НС. Народните представители от ДПС гласуваха с "въздържал се" на предложението.

Годишно от бюджета се дават между 50 милиона - за периода 2009-2013 (до изборите) и по 55 милиона лева след вота на 12 май, на партиите, парламентарни и извънпарламентарни, получили над 1% от гласовете.

Становището на лидера на "Атака" Волен Сидеров е, че голяма част от формациите участват на избори, за да получават субсидия. По думите му 6-те извънпарламентарни партии, които минаха 1% на изборите на 12 май, но останаха под 4-процентната бариера, ще вземат на година 7 млн. лева. Тези средства могат да бъдат насочени за други разходи в кризисните времена, каза Сидеров.

Политическите формации с право на субсидия са: Национален фронт за спасение на България (3.7%), ВМРО-БНД (1.9%); Лидер (1.7%), РЗС (1.7%), "Движение България на гражданите" (3.3%) и партия "Глас народен" на Светльо Витков (1.3%).

Субсидията се полага за всеки действителен глас и нейната равностойност е 12 лева на бюлетина. Тя се изплаща регулярно на партиите, въпреки че плащания за бизнеса се бавят с повече от половин година. 

Зам.-председателят на парламента и депутат от левицата Мая Манолова поиска да се предвиди по-дълъг срок преди обсъждането на проекта на второ четене, като се чуе мнението и на извънпарламентарните партии, получаващи субсидия, както и на гражданския сектор.

Крайният популизъм е вреден, каза тя и запита по-добре ли е партиите да се финансират от неясни икономически субекти, от които да са зависими.

Освен този законопроект, парламентът, този път с гласовете и на ДПС, прие на първо четене предложението на БСП да се премахне принципът "субсидията следва депутата".

В сегашния закон се предвижда, ако депутат напусне парламентарна група, чрез деклариране на принадлежност към друга партия, взела над 1% от гласовете на последните избори, да пренасочи част от парите. По този начин ГЕРБ си осигури мнозинство в 41-ото НС.
#1 Гризли 13.06.2013 в 20:42:00

А кога парламентът ще гласува депутатите, които не ходят на работа, или излизат от заседания, да не получават заплати?! То сега е много лесно - аз да стана дупетат, а пък за работата ще видим...

#2 DonTsetsi 13.06.2013 в 23:02:22

Вместо да се намали субсидията, те просто ще премахнат парите за дребните... По този начин партия без подкрепата на огромни финансови средства няма никога да бъде избрана. Няма я вече схемата "събери 1% и после на следващите избори може и да влезеш". Пак ще има гласуване между двата най-лоши избора...

Новините

Най-четените