Митниците на протест срещу разселването

Служители на централата на митниците излизат днес на протест срещу решението за преместването й от София в Русе. В отворено писмо те поискаха и да бъдат спрени промените в Закона за администрацията.

Все още я няма финансовата обосновка на преместването, обявено по инициатива на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Единственото, което той беше обяснил, бе, че местенето на агенции ще струва 100-150 хиляди лева.

Експертите определят като "прибързани и немотивирани" промените в законодателството. Според тях само преместването на митническата лаборатория ще струва над 900 000 лв. Ако се наложи повторно да се изграждат информационните системи на агенцията, ще се загубят придобити международни стандарти.

Те очакват да се наруши комуникацията с другите институции, както и електронната връзка с търговците. Според инициативния комитет мотивът за създаване на нови работни места звучи почти абсурдно, защото ще бъдат заети принудително освободени налични позиции.

Митничарите смятат, че е по-правилно милионите да се вложат в данъчни облекчения за фирмите от областта. Ако централата се премести, това ще струва повече на данъкоплатеца, защото ще покрива разходите на служителите за командировки и квартирни до столицата, където са останалите институции.

Вицепремиерът Дянков обаче е непреклонен: "Средната заплата в централната администрация е по 1100 лв. Началници отдели получават по 1400 лв., така че това са много добре платени работни места. Те също ще стоят още по-добре в някои големи градове на държавата, където с тези доходи могат да се развиват не само самите семейства, а и повече социална дейност. Аз съм убеден, че преместването на ЦУ на Агенция "Митници" в Русе е добра реформа и тя ще стане".

Същевременно стана ясно, че служители от агенция "Морска администрация" в София се присъединяват към протеста на митничарите срещу готвените премествания на държанни агенции извън столицата.

Те заявяват, че с преместването на агенцията във Варна ще се стигне до спиране на работата й за продължителен период от време и неефективно изразходване на средства от държавния бюджет.

Предложенията за преместване на централите на "Морска администрация" и Агенция "Митници" улесняват освобождаването на служителите, заяви за предаването на БНР "Преди всички" Иван Нейчев - председател на управителния съвет на Професионалното обединение на държавните служители.

Иван Кучмов от инициативния комитет на протестиращите митнически служители смята, че времето е кратко за преместване на цели дейности и за някои от тях това ще стане много трудно.

#3 no_sense 23.07.2012 в 18:52:02

Защо ли си мисля, че се води последователна политика за подмяна на кадрите в Агенцията с нови такива, лоялни на управляващите. Или В.Танов е безсилен да се справи с корупцията и последната му надежда е, че когато подмени състава, тя /корупцията/ ще си отиде /какво беше казал чичко Сталин за човека и проблема, спомняте ли си/ Всеки момент ще бъдат освободени около 300 митничари със средно образование, тъй като не отговарят на завишените критерии за работа в АМ. Служители само с висше ще се ровят в багажници, камиони, ще събират винетни такси и ще теглят камионите... все едно да поставиш условие и мед. сестри да са с висше

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 23.07.2012 в 19:14:53

По ред: " ... само преместването на митническата лаборатория ще струва над 900 000 лв." Що? Преместването на кое точно от митническата лаборатория в София ще струва 900 000 лева? Там да няма доменни пещи или два големи адронни колайдера? Лаборатория, като лаборатория, може да се натовари на един обикновен камион. Освен това, доколкото аз знам, в Русе също има митническа лаборатория, в собствена сграда и напълно оборудвана. ==== "Ако се наложи повторно да се изграждат информационните системи на агенцията" Информационната система на агенцията е създадена отдавна и няма никаква пречка да се променят потоците на информацията, посоките, което е нищожен проблем. Средата по която се движи информацията си е една и съща, тя не се движи по автомагистрали и с пощенски гълъби. Русе не е на остров Тамбукту. Преместването на сървърите отново ще коства 400 километра с един камион и 1 ден работа на специалистите по тяхната информационна система. Настройка и тестване. ==== "Те очакват да се наруши комуникацията с другите институции" Що? Да не би някой до настоящия момент да ходи "на крака" до "другите институции"? Телефони и каквито и да е други начини на комуникация има и в Русе. ==== ", както и електронната връзка с търговците" Аха. Значи софиянците ако са в София могат да направят "електронна връзка" с търговците, ама ако са в Русе няма да могат. Сигурно защото в Русе няма ток и интернет. Ако е така, значи софиянци наистина трябва да си търсят нова работа. ==== "това ще струва повече на данъкоплатеца, защото ще покрива разходите на служителите за командировки и квартирни до столицата, където са останалите институции." Кои "останали институции"? И вече питах, кое е това нещо за което ще налага да се ходи лично в София? Електронният подпис е измислен и се прилага отдавна в България, във всички държавни институции. Няма нужда от куриери и лично посещение където и да е. ==== "Иван Кучмов от инициативния комитет на протестиращите митнически служители смята, че времето е кратко за преместване на цели дейности и за някои от тях това ще стане много трудно." Прав е господин Кучмов, ще има известни трудности, но не е невъзможно. А и нали се прави за добро. На държавата обаче, не за удобството на софиянците в централното управление на митниците.

#6 VL-2 23.07.2012 в 21:39:23

Настойчивият отказ от възприемане на разумни доводи води до нервност. Казано е просто. На Русе са му нужни 500 човека със заплати над 1000 лева. За да остане Русе. Така и с другите градове. Иначе Русе ще си остане "град ма МОЛ'а и фейсбука". Относно доводите на работещите. Семейства, превозване, командировки ... ? Какви са тези глезотии? Не ти се работи, не работи. Да те карат насила? Относно кадрите. Когато нещо работи само и единствено по нормативни документи, то е достатъчно хората да спазват писаните правила в нормативните документи. Не е ЦРУ за да се иска интуитивност и специфична нагласа.

#8 Rodrigo Diaz de Vivar 24.07.2012 в 07:43:11

Fraxinus, така и не намерих къде "това е обосновано с факти и цифри в коментарите от първия линк". Общо взето, там коментират една дузина [не повече] коментатори, повечето пишещи от машини зад един NAT сървър, от един IP адрес. Което ще рече, че в най-добрия случай мненията са само на едната страна. Няма да уточнявам чий е IP адреса. Всеки изказал различно мнение веднага е определен като "провокатор". Мислиш ли, че там има нещо повече от букет емоции. Аз лично не видях нито един анализ. Само ... колко сме "по-по-най" от провинцията и как цялата система се гради на "нашият опит". Което не е така. Умни хора и ... подчертавам, хора с дългогодишен опит всеки в своята сфера има навсякъде в митническата администрация. Не само в Русе. Тези, а не други хора ще бъдат привлечени на мястото на нежелаещите, а млади специалисти ще заемат техните места в регионалните структури. Така го виждам аз, не е трудно да се досети човек.

#10 lele male 24.07.2012 в 10:52:37

На Морската администрация и Аквакултурите определено мястото им не е в София. Вярно, че по-дълбоко от Искъро нема, ама съм сигурна, че цаца още не се е появила там... А Митниците... хъх...трудно ще им бъде на мнозина да се разделят с полагащите им се 50-100 Евро на пратка... напълно ги разбирам...

#11 Rodrigo Diaz de Vivar 24.07.2012 в 18:05:56

Fraxinus, прочетох отвореното писмо и коментара ми е следният: 90% от написаното в него не отговаря на истината и се разчита, че тези които ще го четат си нямат представа от системите за които става дума в писмото. В същото време са пропуснати някои факти, умишлено. Няколкото момента с информационната система. Русе е в състава на НАМДА доста отдавна. Ама ДОСТА, не от три или четири години. Това е оптичната мрежа на държавната администрация. Митническа лаборатория, оборудвана и работеща има и в Русе. Проверих. Не се налага да се оборудва нова. Преместването си е преместване. 90 000 лева са пълна глупост. Щели да се увеличат разходите на търговците от западна България във връзка с придвижването на пробите. Ами ... ще се намалят пък тези на търговците от източна България. Отделно ... доставката на пробите са задължение на митниците, не на търговците. Така че, за какви разходи става дума? Не бих искал да задълбочаваме спора си, но общо взето мога да оборя всяко твърдение в писмото, с изключение на "неудобството" на столичани от преместването. Него не го отричам, но ... такива са времената, много хора останаха и без работа, така че това е бял кахър. Разбери ме правилно. Не намирам смисъл в преместването на централата на тази администрация, никакъв, но и истеричната реакция на столичани е невероятно глупава и необоснована. Поне в този си вид. По скоро е смешна, и могат да бъдат направени за смях от всеки средно интелигентен счетоводител в комплект с най-смотания системен администратор. Ако бях на мястото на Дянков, спокойно щях да изляза пред тях с един калкулатор и двама съветника и бих ги направил за подигравка. И щеше да се свърши с тази мъка. Трудно се разделят столичани с безгрижието, целодневното безделие, високата заплатка, климатика и ежемесечните добре платени задгранични командировки. Повярвай ми, в това им е целия проблем, а не че са се загрижили за разходите на държавата.

#13 pepe 25.07.2012 в 06:49:04

Разбира се, че ще го приемат с истерия. Да преместиш семейство със съпруг/а и деца в село без училище за децата и работа за другия, без университет в който да учат след това... На тяхно място не просто бих изпадал в истерия, а заедно с останалите си колеги бих завел /поредните/ колективни дела за всичко възможно срещу тъпата държава - нарушение на трудови договори, граждански права и каквото друго се сетя. Чудно ми е как "бизнеса", специално малкия и средния такъв, който не може да си позволи преразходи на средства и време, които ще бъдат нужни за 3 обиколки на България зада се вземе поредния документ не показва признаци на изпадане в паника. И сега се оплакваме, че обикаляме по 3 пъти 5 ведомства зада вземем какъвто и да било документ, но какво става, когато въпросните 5 ведомства са в 5 различни града? И селяните да не си мислят, че това, че ще имат една агенция в тяхното село, че направи живота им по-лесен. Сега мойе и да ви се налага да пътувате до София за всеки документ, но какво става, когато ви се наложи да пътувате до 4 други села /до които даже нямате преки автобуси, щото от ваше село има само 2 автобуса дневно до София/? И ако ви се наложи да направите този тур три пъти, защото другото гише е преместено в друго село? Ако тезата е "на Русе му трябват 500..." тогава да направим по една държавна агенция за всяко село в България. И една държавна служба по телепортирането ще ни трябва обаче. Или идеята е да ни набият в канчетата колко са ни нуйни бойковите магистрали? Пък и приходите в транспорта ще скочат драстично имайки предвид принудително нарасналия транспортен поток. Само да попитам - от чий джоб ще дойдат парите, за повишените косвени разходи за държавното административно обслужване?

Новините

Най-четените