Русия става официално заплаха за националната сигурност

Проект за стратегически документ, изработен от Министерството на отбраната, разглежда Русия като заплаха за националната сигурност на България заради кризата в Украйна.

В публикувания на сайта на МО проект за документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" се казва, че „кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила".

От това произтичат пет риска за националната сигурност на България - хибридна война, конвенционални бойни действия от руска страна, информационна война в защита на руската пропаганда чрез „български политически и икономически субекти и медии", икономически война между Изтока и Запада, както и разпалване на замразени конфликти в бившето съветско пространство.

За рисковете от юг и югоизток документът отчита международен тероризъм заради актуалните конфликти в Ирак, Сирия и Близкия Изток, миграционен натиск, трафик на хора и дрога. Като рискове, идващи от запад, са посочени загубата на евроатлантическа насока на България, включително етническа и религиозна нетъпримост.

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов представи проекта на пресконференция, като в текста е включена и нуждата от модернизация на българските въоръжени сили и превъоръжаване.

„Тази национална програма трябва да покаже, че има по-добър начин да се разходват средствата за отбрана до 2020 г., така че да бъдат постигнати реални способности и то способности, които България е поела в процеса на оперативно планиране в НАТО", каза той.

Шаламанов припомни, че през 2013 г. е приет Пакет от цели, които нашата страна трябва да изпълни до 2020 г. Проектът ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет, като приемането му трябва да стане за предстоящата среща на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

#1 Алилуйщина 26.08.2014 в 18:52:20

Тия нещо се объркаха !Не Русия, а самитеТЕ стават официално заплаха за националната сигурност,след като Плювню Плевнелиев натъкми АМЕРИКАНСКИТЕ АГЕНТИ В НАЗНАЧЕНОТО ПРАВИТЕЛСТВО…………………. „Власта се върна в ръцете на суверена” – Проф. Георги Близнашки Министър-председател – проф. Георги Близнашки Участие в проекти по линия на НАТО и Европейския съюз –> Издателство „Сиби” –> Американската асоциация на юристите (Правна инициатива за Централна и Източна Европа) и Американската агенция за международно развитие Екатерина Захариева – вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Консорциум „Джейкъбс енд Асошиейтс юръп лимитид“, Фондация „Институт за пазарна икономика“, Обединение „Корпорейт енд Пъблик Мениджмънт кънсалтинг Груп - Ню-Ай” и Консорциум „Фондация Институт за пазарна икономика и Индъстри уоч груп ООД”. Проф. Йордан Христосков – вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика Ръководител на проект „Мониторинг и оценка на хуманитарна помощ”, проект Джорж Сорос II тренш 1998 г., изпълняван от Център за етнически отношения и културни взаимодействия Институт за пазарна икономика National Academy Press, Washington D.C. Христо Иванов – вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон (САЩ) Координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите (American Bar Association - Rule of Law Initiative) –> Програмен директор на фондация „Български институт за правни инициативи” Илияна Цанова – вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз Университет “Джордж Вашингтон”, САЩ (като стипендиант на USAID) „Делойт България” – „търговската марка, под която десетки хиляди посветени професионалисти от независими дружества по целия свят си сътрудничат в предоставянето на одитотрски услуги, консултинг, консултантски услуги в областта на финансите, услуги по управление на риска и данъчни услуги на определени клиенти.” Европейската банка за възстановяване и развитие Васил Щонов – министър на икономиката и енергетиката Университета на Пенсилвания в САЩ Масачузетския Технологичен Институт Работи в САЩ като инвестиционен банкер Основал офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София Йордан Бакалов – министър на вътрешните работи Преподавател по национална сигурност в Нов български университет, гр. София и в Колежа по икономика и администрация, гр. Пловдив Депутат четири мандата –> Председател на Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите

#2 Алилуйщина 26.08.2014 в 18:53:37

Николина Ангелкова – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Harvard Business School - Бостън, САЩ, по програма за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения През март 2014 бе избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 година (Young Global Leaders) Член на борда на директорите на Интен-Синерджи – международна неправителствена организация, която се занимава с европейски проекти Собственик на „Николова и партньори консулт“, последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България“ ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД“ (2009-2010 г.) доц. Румяна Коларова – министър на образованието и науката London School of Economics and Political Science New School for Social Research, New York председател на Управителния съвет на "Център за изследвания и политики за жените” –> наследник на Програма "Проблеми на жените" на Институт "Отворено общество", София. Програмата изгради успешни механизми за координиране, информиране и работа в мрежа с НПО... Велизар Шаламанов – министър на отбраната Преминал курсове в САЩ и Германия, както и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал” Член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО Съосновател на Сдружение „Джордж Маршал“ – България –> Фондация Отворено общество – България, Атлантическия клуб в България, Център за либерални стратегии, Бизнес лидери за национална сигурност – България Даниел Митов – министър на външните работи Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа Изпълнителен директор на фондация „Демокрация“ Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак Мартин Иванов – министър на културата сп. “Демократически преглед” - списание за либерално гражданско общество: либерална политическа философия, стратегии на гражданското общество –> издава се от Дружество "Гражданин", Фондация "Отворено общество", Център за либерални стратегии, Асоциация Аксес, Клубовете на "Отворено общество" - Бургас, Варна, Русе, Враца, Център за изкуства "Сорос", Център за социални практики, Фондация "Д-р Желю Желев", Фондация "Фридрих Науман", Център за изследване на демокрацията, Институт за устойчиви общности, Американски център. Кеймбридж, стипендия по Схема за обмен на учени с Централна и Източна Европа. Кеймбридж, Робинсън колидж, Стипендия “Чивънинг” на британското външно министерство Светлана Жекова – министър на околната среда и водите American University, School of International Services във Вашингтон (САЩ) Проекти, свързани с Източноевропейските страни във Washington College of Law, Вашингтон

#3 The Seeker 26.08.2014 в 23:32:54

Каквото ни каже господаря от запада това ще е. Утре и БРИКС ще са заплаха .

#4 Алилуйщина 27.08.2014 в 00:21:12

Taka e но, ако трябва да избираме от две злини кой ще ни покаже по-малката?...ИСТОРИЯТА!!!

#5 pepe 27.08.2014 в 01:20:47

Тук мисля, че малко прекаляват /а никой не може да ме обвини, че съм голям русофил/. Не знам нито ЕС, нито дори НАТО официално да е обявявало Русия за "враг" през последните 15тина години. Абе не знам защо на нашите политици им е толкова трудно да водят една умерена политика в която водещ да е българския интерес.

#7 VK 27.08.2014 в 07:56:40

"...информационна война в защита на руската пропаганда чрез „български политически и икономически субекти и медии"..." Погледнете си коментарите! Само слепец не би видял очевадното , не само тук а във всички медии. Особено коментарите в нета под всякакви статии, новини засягащи и даже не засягащи Русия, от година поне са показателни. "икономически война между Изтока и Запада" Тука само една дума е достатъчна - газ! А че България е засегната, само зомбиран русофил не би се съгласил. "разпалване на замразени конфликти в бившето съветско пространство" Също е верно, но не ми се спори на тая тема. Ако някой не го разбира, негова си работа.

#8 pepe 27.08.2014 в 09:08:15

Мисля си - ако целта беше да се подскаже на управляващите Русия, че ако продължават придвижването на икономическите си интереси у нас чрез подставени лица, това ще доведе до влошаване на отношенията с България в други сфери, това трябваше да се направи по-деликатно - можеше например да се започне с нещо като "мнение на експерт по сигурността, близък до президентството/правителството", а не направо официални изявления на министри - доста недипломатично го направиха, да не говорим че идеята въобще да се коментира ситуация в която руски войскови части водят военни действия /с кой бе, с турците ли, след като БГ армията никаква я няма?/ на територията на България е просто лоша идея /освен че е нелепа/, ако пък целта беше да се покаже на европейските съюзници, че страната ни е готова да отстоява европейската позиция, то трябваше това да стане, като просто се замрази напълно дейността по проекта, както го изисква ЕК и престанат коментарите по темата как "вярваме /! и религия намесиха моляви се/ че, ще стане ... и вярваме, че е страхотно" /наместо просто да извадят договорите и да покажат кое как е и кое му е толкова хубавото/, та това ме навежда на мисълта, че целта на това мероприятие е вероятно да е... хвърляне на прах в очите на Европа /и на българите, които задават въпроси/ - уж вижте ни какви сме твърди, докато в същото време "тайно и полека" газовия проект се придвижва...

#9 wrecking ball 27.08.2014 в 09:54:30

Мисля, че коментарите по-долу просто показват нагледно, колко вярно е твърдението за "информационна война в защита на Руската пропаганда". Следват "фактите" за "фашистите, хунтата" в Украйна, "5те милиарда дадени за Майдана" и така нататък. Но една лъжа повторена сто пъти не става истина.

#11 LaForce 27.08.2014 в 10:26:08

Ха ха ха, няма значение, че е вярно, няма значение, че ви ограбваме, крадем и ви убиваме, ако го казвате на глас сте лиши. Това е точно същото като случая с Асандж и Манинг и другите. Просто казването на истината е "война". Няма да цитирам шибания Оруел .. пак. Просто тази банда организирани бандити продаващи ни, които контролират цялата власт в момента и в България, освен че са тъпи, прости и нагли като всички престъпни главорези в историята искат вие, да мълчите. Да не казвате каквото виждате... щото някой може да забележи че са с кървави ръце, че са подвластни на западната пропаганда, щото някой може да види това дето и от космоса се вижда със завързани очи. Престъпното васално управление на България се опитва да ви затвори устите1 Вие, вие сте врага, които си позволявате да коментирате, с разлицни от спуснатите от хълма в южния парк позиции. Ако сте твърде нагли ще ви екстрадираме под предлог че сте правили секс... два пъти... и ще ви екзекутираме... като асандж. само дето тука едвали ще има посолство в тая окупирана от сащ страна което да ви прикрие за година две...

#12 Оня Дето Го Трият 27.08.2014 в 10:37:22

Според мен ако Русия реши да окупира Варна например, всички тия дето грачат в коментарите по-долу ще искат да се бият на страната на Русия, не за България. Варна е руска, никога не е била Българска! А Бойчо Бойчев сигурно отсега сънува мокри сънища как става губернатор на Меден рудник

#13 LaForce 27.08.2014 в 10:45:02

Меден Рудник е квартал на Бургас, не на Варна и те призовавам да отидеш в някоя квартална кръчма в този квартал и да повториш коментара си на живо, за да осъзнаеш къде се намираш. Болницата в Бургас е доста добра....

#14 Оня Дето Го Трият 27.08.2014 в 11:21:14

Защо, и в кръчмата ли ще решат да се бият за Русия, не за България? Гледам тук, че анти-българите на Болен Сидеров сте много

#15 VK 27.08.2014 в 12:19:23

А кой обяви България за троянски кон в ЕС? Отговорът е прост - там има думата "нашият" ! Не техен , не нечий! Просто и ясно - "Вие сте нашият...." ! А дали е в добър или лош смисъл... Най-лошото е, че ако има част от тия дето водят тази пропаганда за пари, то има също толкова, които го правят напълно безплатно. С твърдото убеждение, че тяхната истина е "великата истина" и те са единствените, които виждат тази истина. То не са теории на конспирациите, то не са пушилки след самолети, харпове... И понеже за конспираторите врагът е ясен , то е напълно естествено да намерят приятел на изток. Някой питаше с кого щели да водят бойни действия, след като сме нямали армия. Верно е лоша идея даже да се мисли за такова развитие на нещата, дано не се случва! Ама ако се стигне до нещо такова, няма да се налага да гърмят пушки. По традиция "народът" ще посрещне "освободителите" с хляб и сол! Голяма част от тоя "народ" ще е и от тук коментиращите, с китки в ръцете...

#17 vanko 27.08.2014 в 13:29:43

Може би е най-добре да се прочете въпросния ПРОЕКТ. Аз го прочетох и (абсолютно лично мнение!) се оказва, че "драма" няма. Документът е преди всичко с аналитичен характер и не отразява категорична позиция на РБ по дадена ситуация в световен план. Направените извадките в статията звучат леко преекспонирано - просто при такива документални текстове мисля, че не е редно да се цитират отделни или няколко изречения. Да, на места звученето е грубовато от дипломатическа гледна точка (пак лично мнение!), но аз и не очаквам нещо повече от българското МО

#18 mima 27.08.2014 в 14:49:40

Българските политици пак ще ни вкарат автогол. Какво им пречи да си я водят тази политика без официално да правят изявления, че и документи. Толкова ли не могат да постигнат разумен за нас баланс.

Новините

Най-четените