Владимира Янева в психиатрията

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева е постъпила в психиатричното отделение на "Александровска болница", съобщи агенция "Блиц".

Днес тя днес трябваше да бъде изслушана от Висшия съдебен съвет заради възможен конфликт на интереси по делата й за скандалното дружество "Софийски имоти", но това бе отложено. Янева е настанена в болницата от миналия петък. От ВСС днес не съобщиха каква е болестта, отложила изслушването на Янева.

Янева наскоро оглави Софийския градски съд - съдилището, което гледа най-тежките наказателни дела, включително срещу подсъдими, които имат имунитет и са част от изпълнителната власт и висшите представители на изпълнителната власт. Срещу назначението се възпротивиха много магистрати, които смятат, че го дължи на приятелството си с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Владимира Янева е приета в 16,41 ч., съобщила дежурната сестра Петя Цветанова, цитирана от агенцията. Тя допълнила, че диагнозата на пациентката е "биполярно афективно разстройство", втора степен. Според данните в приемния й картон - състоянието й е "остро".

Като близък човек, с когото лекарите да контактуват, съдия Владимира Янева е посочила баща си Яне Янев, който е доцент по урология в "Александровска болница". 

Биполярното разстройство е сериозно психично заболяване. Състоянието е известно още като маниакална депресия.

Хората, изпитващи това страдание, живеят с постоянни резки промени в настроението - от весело и приповдигнато до потиснато и депресивно усещане за света и живота. Това състояние придружава страдащия през целия му живот.

Янева е съдия по делото за "Софийски имоти", по което отказа да си направи отвод. Въпреки че е съдия обаче, като пълномощник на баща си е купила два магазина от "Софийски имоти". "Благодарение" на Янева делото е било отложено, но по-късно отново върнато, след като се намесва прокуратурата.

Съдия Янева се произнася по обвинителния акт за "Софийски имоти" 5 месеца след внасянето му в съда (в средата на декември 2010 г.). А решението й е за прекратяване на делото поради допуснати съществени процесуални пропуски. Тя изпраща решението си на прокурора почти 3 месеца след заседанието, на което то е взето.

Прокуратурата протестира пред Софийския апелативен съд, който отменя решението й и връща делото отново при нея с указания за даване на ход.

Решението на САС е от 12 април 2011 година. Към настоящия момент делото вече е забавено с една година и все още не е насрочено за ново гледане. Според НПК делата се насрочват в срок от 2 месеца след постъпването им, а и в двата случая тези срокове не са спазени.

#1 Скапаняк 27.06.2011 в 17:53:13

Жените не могат да издържат големи нервни натоварвания в службата, участват в далавери с голямо желание, но когато иде време за разплата, припадат... На тях не може да се разчита, но са много удобни поради ниското заплащане и бързо отпадане от службата, заради деца.

#2 Мария-2 27.06.2011 в 19:24:23

Това в Илф и Петров ли го прочете?

#3 Елф 27.06.2011 в 19:24:58

Така като гледам работата е следната: 1.Няма да се яви в съда. 2.Тати я уреди в болница. 3.С такава диагноза, че да не могат нито от работа да я изгонят, нито да я осъдят. Какво излиза? Че тоя път владиката не е вуйчо, ами е тати

#4 Haha 27.06.2011 в 19:28:46

@ 3 Баш

#5 Мария-2 27.06.2011 в 19:50:57

Днес един от "Килърите" вдигна кръвно.

#6 MacAllister 27.06.2011 в 20:45:10

При мойта голяма уста, разберете ме, просто не съм очаквал, че събитията могат да ми вземат думата, ама на - ей: кучета, куку ... отварям си мутрата да кажа нещо и все се спирам ...

#7 greenstreet 27.06.2011 в 21:02:51

MacAllister , някакви магнитни бури да има? И мене секнаха събитията на деня.

#8 efacbew 27.06.2011 в 21:07:14

Наглост парекселанс!

#9 stg 27.06.2011 в 21:32:24

тепърва ще се установи и че е бременна

#10 VL-2 27.06.2011 в 22:00:36

Едва ли някой я е уреждал в болница. Тя си е болна и това личеше както от патологичното и лъгане, така и от настойчивостта за правотата си. Типичен пример за БАР. Тип 2 (втора степен е журналистическа интерпретация) е примерно по-леката форма. Т.е., обичайна маниакална депресия, без суицидни опити. След като се бе подела мощно да се докаже колко яка кака е, сега ще следва период на маниакална депресия. От всичко ще я е страх, всички ще са "лоши". Знаела си е състоянето, трябваше да се "съхранява". Ама то кой луд има трезва самооценка? Цялата работа има недостатък. Поради факта, че БАР и шизофрения са доказано нелечими, на хората е разрешено да управжняват практически всички професии с малки изключения. Това, че е луда е последното, което ще и попречи да оглавява СГС. Ама поне хапчетата да си пиеше редовно. А то ...

#11 Елф 28.06.2011 в 01:03:02

Тази вечер по Нова казаха, че била настанена в Александровска, а там в урологията работи ...Тати Той самият отказа коментар, защото видите ли " не живеел с нея" Накрая да не се окаже, че си цопка крачетата на Майорка, пък народа да си мисли, че е болничка горката ;)

#12 Aida_v 22.07.2011 в 20:22:44

Отдавна ни е ясно,че всички "именити"обвиняеми винаги се оказват тежко болни и понеже правосъдието ни е много хуманно ги оставя на мира.Жалко,че за обикновените хора няма такива екстри...Но това,което ми направи впечатление в случая е: как така медицинска сестра публично огласява състоянието на пациент,цитира данни от медицинския му картон и т.н.Нещо не ми се връзва със запазването на лекарската тайна.Правосъдие,здравеопазване - все от един дол дренки!

Новините

Най-четените