От Главно мюфтийство намекнаха за репресии над мюсюлмани

В България не се проповядва радикален ислям, заяви пред bTV главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов. Според него, мюсюлманите в страната се опасяват от репресии. 13 души застанаха вчера пред съда в Пазарджик по обвинение в антидемократична пропаганда и насаждане на омраза.

По думите на Ахмедов, службите в случая са инструмент, а обвинителният акт срещу подсъдимите е няма стойност. Секретарят на мюфтийството нарече случващото се опит за ограничаване на религиозния живот на мюсюлманите.

Самият факт, че 13 религиозни лидери на обществото са обвинени довежда до мисълта, че става нещо страшно, тоест това е началото, категоричен беше Ахмедов, който припомни репресиите срещу мюсюлманите преди 1989 година. „Това е световен тренд по отношение на исляма, т.е. настройването на обществото срещу мюсюлманите; и още по-лошо - настройване на мюсюлманите срещу останалите", каза Ахмедов.

По отношение на конкретния случай, Ахмедов подчерта, че Главно мюфтийство защитава своите служители: „ на тях сме делегирали проповядването на нашата религия, която по право ни дава Законът за вероизповеданията в България и няма как да се съмняваме в техните способности. Тяхната дейност се контролира по отношение на проповедите". Той добави, че и без строг контрол, коректив за работата на духовниците са обикновените хора.

 

По думите му организацията, за чиито членове са сочени обвиняемите, „Ал Уакф ал ислями”, е имала дейност в България по времето на Недим Генджев и след това се е самозакрила. Те са служители на вероизповеданието и са минали през сериозен кастинг, за да стигнат до там, където са, посочи Ахмедов.

Когато един мирен гражданин, спазвайки законите на страната, се опитва да живее според каноните на своята религия автоматично се превръща в оперативно интересно лице. Защо?, попита Ахмедов.

По повод свидетелските показания, според които обвиняемите са произнасяли призив за избиване на християните, защото са „неверници", Ахмед Ахмедов беше категоричен, че подобни думи не могат да бъдат изречени от устата на един истински мюсюлманин. Въпреки това, секретарят допълни, че репликите са изведени от контекста, с цел да се разруши мюсюлманската общност в България.

#1 Bobby_gBG 19.09.2012 в 12:39:26

По повод свидетелските показания, според които обвиняемите са произнасяли призив за избиване на християните, защото са „неверници", Ахмед Ахмедов беше категоричен, че подобни думи не могат да бъдат изречени от устата на един истински мюсюлманин --------------------------------------------- Тоест тъй като гледам едно 70-80% от мюсюлманите по света не са истински?

#2 strawsPulledAtRandom 19.09.2012 в 13:54:23

Лицемерие навсякъде около нас... Светът е фалшив като реклама по бтв. При все това, този тип прекалява с наглостта си.

#4 Battleground 20.09.2012 в 07:41:21

Мюсюлманите непрекъснато воюват в останалата част от света! Сега искат и тук да насаждат расова омраза, че да станат размири и при нас, но няма да стане защото ги хванаха. Организаторите на тази глупост, които най-вероятно са подкрепяни и спонсорирани от Ахмед Доган... Те ще лежат в затвора при доказване на вина! Като се има предвид как си правят сборове в селата, които уж са селски сборове пък всъщност хората се прибират с шапки, с надписи ДПС ми е пределна ясна работата. Продължават да разединяват населението, което и без друго си е разединено напоследък. Наглостта на Турците обаче няма край!!! Ония дни ми разправя мой познат... Спира му такси на спирката от село за града и шофьора го пита на Турски език за къде е. Днес пък в автобуса, шофьора му казал цената на билета отново на Турски език! Май започват да си мислят, че се намират в Турция или така ми изглежда само? Вярно, че в северна България са повече Турците, но къде се намираме? В България ли сме или Турция, че да ни говорят на Турски език, сякаш не съществуват други хора освен Турци в този район. Всъщност и на мен ми се случи, няколко пъти да ми говорят на Турски и аз, на свой ред пък отвърнах на Английски, че да им видя реакцията... Е, не им беше много приятно, като не разбират езика! И на мен никак не ми е приятно, в собствената ми държава да ми говорят на език, който не разбирам, но явно не им пука. И тия сега ги хванаха, а мюфтийството ги защитава, както винаги правят - Турците винаги се защитават! Репресии ли? Вън от държавата мръсна сган!!!

Новините

Най-четените