ООН ще признае Палестина

България ще гласува с въздържал се в Общото събрание на ООН, което със сигурност ще признае Палестина за суверенна държавма.

"Приятелството на България с Палестина и Израел не може да бъде делено. Затова решението на българското правителство е да се въздържи при гласуването на проекторезолюцията, която цели да промени статута на Палестина в Общото събрание на ООН". Това заяви министър Николай Младенов на днешната си среща с посланиците на арабските държави, акредитирани в София, по повод предстоящия вот.

Министър Младенов представи пред дипломатите позицията на българското правителство, че приемането на резолюцията няма да промени положението на палестинския народ предвид деликатната ситуация в региона в момента, уточнява пресцентърът на Министерството на външните работи.

"Скорошните събития в ивицата Газа и Южен Израел отново показаха, че единственият възможен път за постигането на траен мир са преки преговори без поставяне на предварителни условия, на базата на постигнатото до момента, включително и на резолюциите на ООН", каза той.

Въпреки заплахите

Общото събрание на ООН ще признае Палестина като суверенна държава, въпреки заплахите от САЩ и Израел да накажат Палестинската автономия със спиране на финансова помощ.

Това вече се случи през октомври миналата година, когато ЮНЕСКО, културната институция на ООН, прие Палестинската автономия за своя членка, а САЩ спряха субсидията, която всяка година внасят за издръжка на звеното, ръководено от Ирина Бокова.

Днес световната организация ще гласува резолюция, с която статутът на Палестина ще бъде променен на "наблюдаваща страна, която не е членка". Така правителството на Западния бряг ще получи достъп по важни международни институции, включително и Международният съд.

Такъв статут има Ватикана. За получаването му се иска обикновено мнозинство от Общото събрание на ООН, като правото на вето в тази ситуация не важи.

Очаква се легитимацията на автономията да стане лесно с днешното гласуване, в което ще участват представители на 193 държави, твърди Reuters.

До момента ООН смяташе Палестина за "единица".

Вашингтон, Тел Авив и още десетина други страни са твърдо против приемане на спуснатата от Палестина резолюция, тъй като я определят като контрапродуктивна.

Президентът Махмуд Аббас води кампания в подкрепа на резолюцията, а до момента няколко европейски правителства му протегнаха ръка. Франция е една от тях. За това особено натежа скорошната размяна на военна сила между Израел и ислямисти от Ивицата Газа.

Опит за разколебаване на Аббас

Държавният департамент на САЩ е направил опит да разколебае Аббас в навечерието на важното гласуване, но палестинците не дават индикации, че ще се откажат.

Хилари Клинтън отново натърти, че за САЩ по-важно е да се поднови преговорният процес за мир, а не да се правят грешни ходове от страна на палестинците. Възможно е, ако гласуването е в тяхна полза, палестинците да се окажат без американска финансова подкрепа.

"Палестинците не могат да бъдат изнудвани през цялото време за пари. Ако Израел иска да дестабилизира целия регион - може да го направи. Разговаряме с Арабските страни за тяхната подкрепа. Европейският съюз до момента показва, че няма да спре подкрепата, която ни оказва", заяви в отговор на заплахите Ханан Ашрави, представител на Организацията за освобождение на Палестина.

Израелските представители вече заявиха, че при вот "за" независима Палестина няма да се върнат на масата за преговори.

В проекта за резолюция, предложен от палестинците, е записано, че те ще възобновят мирните преговори - веднага след важното гласуване на ООН.

Близкоизточният преговорен процес е замразен от две години. Основната пречка се оказват израелските поселения в Западния бряг.

Новините

Най-четените