Български хиени vs Македония

В навечерието на Общото събрание на ООН група македонски интелектуалци са изпратили открито писмо до международните институции и най-влиятелните страни в света на тема: "Поведението на българската държава към Република Македония", пише днес македонският вестник "Вечер", цитиран от Агенция Фокус.

В писмото, озаглавено "Българската философия на хиената" групата интелектуалци, известна като "Македонски манифест", критикуват политиката на българската държава към Скопие и призовават да спре геноцидът на България спрямо македонците.

Ето пълният текст на писмото, огласен от телевизия Скай:

Република Македония е либерална държава по отношение на етническата принадлежност на нейните граждани. Голяма част от нейните жители имат гражданство на чуждо гражданство, съгласно законите на другите страни и това не представлява проблем.

Все пак регистрира се явление, което предизвиква загриженост, особено при нас членовете на движението "Македонски манифест". След като България стана член на ЕС и получи по-добри условия по отношение на визовия режим, София започна да води тенденциозна, некоректна и злонамерена политика към Македония.

Осъзнавайки, че македонските граждани бяха изправени с крайно рестриктивен визов режим от страна на ЕС и имайки предвид икономическите трудности пред който беше изправена страната след разпадането на Югославия, България официално въведе и разработи система и механизми чрез която редица македонски граждани взеха българско гражданство.

Исторически факт е, че София настоява да българизира идентичността на македонския народ и неговата държава. Тя не приема македонците като отделен народ, а твърди, че те са неосъзнати "българи" а македонският език смятат за диалект на българския. Това е неустойчива, антиисторическа позиция на България, която за съжаление все още съществува.

Българската широкогръдност към македонци, които имат интерес да вземат българско гражданство и паспорти е в резултат на посочения по-горе синдром. И по този начин София иска да покаже, че в Македония всички са "българи", а не македонци. Това е предварително загубена битка, тъй като всички искания за български паспорти са в резултат на икономическите проблеми и политиката на изолация, която ЕС дълго време води към Македония и нямат никаква връзка с изразяването на каквато и да било българщина.

Хората взимат гражданство само заради паспортите и за да могат те да работят в ЕС. Македонците които са приели българско гражданство и паспорти правят това защото са убедени, че ще получат по-бързо работа в Европа. На това ги принуждава безработицата и бедността, а българската държава злоупотребява с тяхното нещастие, оценявайки ги да се побългарят,

Че това е точно потвърждава следното:

а) След като беше либерализиран визовият режим за Македония, търсенето на български паспорти е намалено на минимум;

б) Тези, които взимат гражданство, са единични хора, които заминават на работа в ЕС и не взимат гражданство за останалата част от семейството си;

Ако кандидатстването за гражданство наистина беше изражение на някакви български национални чувства, тогава щяха да вземат за цялото семейство, което е рядък случай.

Основният проблем, високо уважаеми, е във факта, че тази своя политика София провеждаше по нелегален и безпринципен начин. Условията, които бяха поставени за получаване на гражданство бяха обидни, недостойни и нечовешки. Всеки, който иска гражданство трябва да подпише, че неговият баща, дядо, прадядо... - са били, или са "българи"!.

Поголовното раздаване на "български паспорти" има за цел намаляване на македонците. Българската политическа върхушка има мефистофелски план за разнебитване и унищожаване на македонската държава и на автентичната национална идентичност, без да се уважават европейските граждански норми. Тя игнорира индивидуалните и колективните идентичности на хората.

Вместо да разпространява философията на универсалните ценности, на справедливостта и хуманността, София ни връща стотина и повече години назад в историята. Това не отива на българската държава и е недостойно за ЕС, ако продължи да толерира това поведение.

Като цяло към Македония и към македонския народ българската държава и нейните официални представители провеждат философиятра на хиената. Философията се основава на безкомпромисна мършоядна грабливост към жертвата, която се намира в незавидно положение. Това противоречи диаметрално на ценностите, които споделя и провежда ЕС.

Този начин на получаване на гражданство най-вероятно е единственият случай в ЕС, който заслужава внимание и разследване на компетентните служби в Брюксел. Освен това политиката на вербуване повече македонци да станат "българи" противоречи на целите, които иска да реализира ЕС.

Българското правителство с блокада на членството в ЕС изнудва Македония да съгласува собствената си история според българските оценки и "истини". Това е още един прецедент в цивилизования свят. Успоредно с това България настоява и на подписване на договор за добросъседство и сътрудничество с Македония, с който Македония трябва да приеме, че няма нито македонски народ, нито македонски език и че всички македонци са "българи"!

И ООН и ЕС вече са запознати, че македонското малцинство в България няма никакви права; че не могат при преброяването да се определят като македонци; че им е забранено да организират културни, художествени и политически дружества, които носят знака "македонски".

Затова молим да се заинтересовате за посочените политики, събития и намерения и да бъдат предприети мерки, които са във вашите правомощия, за да се прекрати този геноцид към македонците от страна на България".

#3 AlahAkbar 27.09.2013 в 14:18:34

Ебаси жалкарите. Нищо де, те шиптърите ще ги ремонтират съвсем скоро ... Да не се присетят тогава обаче, че са българи!

#4 скучко 27.09.2013 в 16:10:34

Да бе. Ше кажеш на шиптъра: Бе брате , бъъъългарин съм бееее...! И той ще си Го избърше и ше каже: Ми сори брат!

#5 deowin 27.09.2013 в 18:14:56

>Условията, които бяха поставени за получаване на гражданство бяха обидни, недостойни и нечовешки. Всеки, който иска гражданство трябва да подпише, че неговият баща, дядо, прадядо... - са били, или са "българи"! Ебаси наглостта! Значи хем техните собствени сънародници македонци се бутат като невидели да вземат българско гражданство, хем, какво, да им позволим да стават граждани на България ако съвсем отявлено изразяват македонско самосъзнание? Не е ли това основната идея на даването на гражданство - към държавата да се присъединят хора, които се чувстват българи? Ако позволим на куцо и сакато да взима български паспорт, включая македонци с македонско самосъзнание, които отричат да имат български корени, то ЕС веднага биха надали кански писък, че просто правим търговия с паспорти на техен гръб. И биха били съвсем прави.

Новините

Най-четените