2,3 млн. американци бягат от урагана Айрин

Във връзка с настъпването на урагана Айрин 2,3 млн. жители на Източното крайбрежие на САЩ ще бъдат евакуирани в близките часове, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от bTV.

Покана да напуснат домовете си са получили 1 милион души в щат Ню Джърси, 315 000 в щат Мериленд, 200 000 в щат Вирджиния и 100 000 в щат Делауеър. В Северна Каролина, където първо се очаква ураганът да премине, ще бъдат евакуирани 300 000 души.

Докато в Ню Йорк се готвят да посрещнат първия сериозен ураган от десетилетия, по крайбрежието на Южна и Северна Каролина Айрин вече показва своята мощ.

Стотици хиляди хора, които живеят по крайбрежието на седем щата, вече са евакуирани. Сред тях са и над 300 български студенти на лятна бригада в Аутър бенкс, Северна Каролина.

Един от тях - 24-годишният Стефан Иванов, обаче е решил да остане заради тръпката. "Все пак не всеки ден се отдава на един българин да види ураган", казва Стефан пред bTV.

Десетки хиляди българи в Ню Йорк ще видят ураган, какъвто градът не помни от 70 години.

Кметът Майкъл Блумбърг нареди безпрецедентна задължителна евакуация за повече от 300 000 души, които живеят в районите близо до водата.

Днес по обед метрото в града спира, а летищата затварят. Магазините са полупразни, след като нюйоркчани се запасяват за дни с вода и храна, батерии и други вещи от първа необходимост.     

Когато тази нощ стихията достигне крайбрежието, ще донесе вятър от 160 километра в час, вълни с височина от 4 до 6 метра.

И това е само периферията на урагана-чудовище, който е с диаметър от близо 600 километра.

Вчера американският президент Барак Обама направи специално обръщение към нацията, в което призова сънародниците си да се подчинят на заповедите за евакуация.

#1 tytyrytka 08.09.2011 в 10:04:46

само дано не почнат да ги раздават по Балканските страни, тия янки, че.. горките... много са тъпи, няма спор.

Новините

Най-четените