Лондон иска имигранти с таланти

Великобритания не иска нищо друго, освен да защити социалната си система от организирана злоупотреба. Правителството ще се опита да намали броя на хората, които се препитават само с помощи и на гърба на държавата, сред които има и много британци.

„Във всяка държава има хора, които искат да се реализират, и такива, които искат да не работят и да живеят на социални помощи. Искаме да привлечем талантливите и професионалистите", заяви пред bTV Катрин Барбър, заместник-посланик на Великобритания у нас.

Тя гарантира, че от 2014 година британският пазар на труда ще бъде напълно отворен за всички граждани на Европейския съюз и няма да има разлика между един българин или един французин, например.

Такава е позицията на правителството, всичко друго е спекулация, обяви Барбър, а след това обяви, че определени медии и политици разпалват страховете от българо-румънска имигрантска вълна, която едва ли не ще наводни Острова.

Политиците на Острова обмисляха как да удължат трудовите ограничения за пришълци от България и Румъния след 1 януари 2014 година. Тогава сложните изисквания и процедури трябва да отпаднат, но продължаването им е невъзможно от следващата година, поради европейските договорености.

„Ще има еднакви права за всички, без значение дали са българи и румънци. Ние сме наясно с европейските договори и ще ги изпълним", добави дипломатът.

За скандалните изявления на евродепутата Найджъл Фараж, който вече щял да си стяга куфарите, ако бил българин, Катрин Барбър коментира: „Неговата партията няма нито един депутат в парламента, той не определя позицията на правителството".

Това потвърди и Константин Димитров, посланик на България в Лондон. Според него черната кампания срещу гражданите на България и Румъния е „пропаганда само в някои медии и в центъра на предизборни речи на някои политици, които не са в управлението".

"Да се надяваме, че българите, които вече са във Великобритания, се чувстват добре дошли. И тези, които ще дойдат след 1 януари, ще се чувстват по същия начин", допълни Барбър.

#2 don Pozo 01.02.2013 в 16:08:38

Бреййй! Таланти значи. Ами добре. Да им пратим чалгите.

Новините

Най-четените