Цеко надАлеко

"Цеко надалеко" се носеше под опашката на Коня днес. Гласовити защитници на природата, с плакати и тарамбуки и тъпани, обградени от полицаи и линейка на Правителствена болница наблизо, мирно озвучиха терена пред парламента. На един - и премиерът Бойко Борисов, изобразен като Дядо Мраз, с щеки и надпис: "Подаръци ще има за някои от сърце!", на друг - "София не е Банско!".

Униформените ги пазеха да не наближат Народното събрание. Въпреки че хората бяха съвсем ведри и спокойни и спестиха обичайните за протести подигравки към депутатите ни.

Еколози, туристи, просто зелени протестираха в защита на Природен парк "Витоша" и на българските гори. "Да"-то на властта заглуши вчера "не"-то им на общественото обсъждане в парламента срещу готвените промени в Закона за горите.

Те облекчават значително режима за строителство на писти и лифтове и дават възможност за безконтролна сеч и унищожение на гори и природни забележителности като например морените на Витоша. Влизат за първо четене в пленарна зала на 18 януари.

Демонстрантите, някои от които носеха ските и сноубордовете си, обсъдиха плановете на бизнесмена (акционер в ПИБ и председател на Българската ски федерация) Цеко Минев за разширяване на ски зоната на Витоша. На него беше посветен и един от плакатите - табела с главата на най-опасния хищник, живял някога на земята - тиранозавър Рекс, прекръстен "Цеко офшоркозавър Рекс".

Намекът с офшорките е заради публикации, че "Витоша ски" и "Юлен" - концесионера на Банско, са собственост на офшорни компании.

Според Андрей Ковачев от партия Зелените, протестът е и срещу липсата на ясна позиция от страна на правителството  дали ще позволи държавата да да бъде рекетирана от "Витоша ски". Правителството трябва да вземе мерки срещу подобно поведение и да задължат такива компании да пускат съоръженията за ползване. От края на ноември м.г. "Витоша ски", собственик на лифтовете на Витоша, ги е спряла и така всеки, който иска да кара ски или сноуборд на Витоша, се катери пеша до Алеко.

Екоактивистите ще настояват да се търси отговорност от "Витоша ски" за поетите обществени задължения. Но за целта нека първо ги видим - което значи Столична община да извади договора, който крие, позовавайки се на търговска тайна и какво ли не. За да разберем защо например от 2007-а насам компанията не подмени лифтовете - или поне един от тях.

А, както се оказва, Цеко не е надалеко. Точно над Алеко е.

#1 lele male 11.01.2012 в 15:55:20

"да се търси отговорност от "Витоша ски" за поетите обществени задължения" - Да! За това съм "ЗА"!

#2 1otStadoto 12.01.2012 в 10:26:42

Това природозащитниците са най долната напаст . Как не се сетихте да стачкувате по истинските резервати и язовири , при истинските замърсители и изсичащите незаконно горите ??? Малко ли безчинства се извършват с/у природата в България ? Малко ли са предприятията които наистина замърсяват и унищожават цели райони? Защо протестите ви винаги са свързани с предстоящи инвестиции и никога с реални проблеми в сегашно време ? И аз съм на мнение че концесията на витоша е своего рода подарък за Цеко Минев , но АЗ НЕ СЪМ ПРОТИВ ПИСТИТЕ В ПЛАНИНАТА. Погледнете количествата писти в развитите държави - Франция , Австрия , Швейцария. Не е ли смешно че в малка България имаме толкова много планини а само 95 км. писти ? За сравнение в Румъния са около 200 км. ,а не могат да стъпят и на малкия пръст на Пирин и Рила с Карпатите си. Направете си 1 група във фейсбук като всички които си протестират от дивана в къщи и оставете тези които наистина ходят по планините да си ги ползват

#3 lele male 12.01.2012 в 11:13:06

@ 2 - Дай петичка, мой човек!

#4 tedi 12.01.2012 в 19:20:13

Не е ли смешно, че имаме само пет процента паркове - на последно място в Европа (срещу 57% в Германия) и точно в тях ще се строят писти и лифтове и ски курорти? Не е ли смешно, че сме имали мощно туристическо движение и все още има такава традиция, но се прави всимко възможно да я забравим и да застроим планините със ски курорти, унищожаващи природата? Не е ли смешно, че догодина че отчетат нарастване на горите, а пистите и лифтовете също ще са гора? Не е ли смешно, че поправката в закона се нарича "Витоша ски" и преследва застроявана на Витоша с петкратно по-голяма скизона, а правителството я оправдава с "обезлюдените райони", "даване на поминък на населението" и "проходимост в горите" - като че ли Витоша не е най-натъпканата с инфраструктура планина в България, а София - най-пренаселената и най-богата община в България, където всички отиват да търсят работа защото има такава? Много неща са смешни. Нещо като "смешен плач", ама наопаки - плачевен смях. Това правителство ще излезе най-големия унищожител на природата от всички досега, натам е тръгнало.

#5 1otStadoto 13.01.2012 в 11:03:03

Tedi направи си труда да видиш колко км. писти има в германия. можеш да сравниш и със съизмеримата по размери швейцария ( където въпреки пистите се считат за върха на екологията). Можеш да погледнеш и какъв процент от концесиите за писти отива за залесяване и поддръжка на същите тези планини (не в България) . Верно е че концесията на Витоша не е перфектна , но само за сравнение зимната олимпиада през 2014 ще е в Сочи от другата страна на черно море , най високата точка на курорта е 2250м. , така че да не развиваме природните си дадености е престъпление . И нека не забравяме че планината не е само за скари и пиене по хижите ,а и спорт. За сравнение иди и виж как изглежда произволно място за излети (Витоша, пирин, Рила ... няма значение) изглежда като кочина , сега сравни тези места с местата на които има писти (къдети има хора които чистят , къдети няма пластмасови шишета и т.н. ) Не си мислете че като някой се нарича еколог това значи че му пука за природата - пак повтарям няма еко протести където няма замесени $$$ - поне е БГ

#6 tedi 13.01.2012 в 15:44:14

Не, ти си направи труда да видиш колко процента паркове има в изброените държави и че никъде не им махат така защитите, за да улесня каквото и да било. Спорт? Разрушават места за девет месеца спортове от всякакъв вид, както е на Витоша около Черни връх, за да направят това, което направиха 2008 г. с Лалето - 400 скали изровени с багерите, само че в много по-голям мащаб. За да взривяват морени и въобще естествен релеф, както когато направиха незаконния път (пак 2008 г.) за да изсекат гора, за да построят язовир за изкуствен сняг? И не ми говори за пазене на природата. Пияните руснаци, които си хвърлят боклуците навсякъде из Банско и околностите, щото са дошли да покарат ски ужким, и цялата тая паплач, която сега върви по морето лятото и й готвят и зимата къде да се алкохолизира, са последните които ще пазят природата. И често казано ми писна от вас, платени драскачи. Ок, промивате мозъците на народа, карате го да забрави какво богатство има в планините си, за да може по-лесно да го унищожите, ама аре стига и тука писали с надеждата, че ще намерите глупаци да ви се вържат, защото хората знаят доста повече отколкото си мислите.

Новините

Най-четените