60 % европейци искат по-"непривлекателни" цигари

Средно 60% от европейците подкрепят мерките за намаляване на визуалното присъствие и привлекателността на тютюневите изделия. Това показва проучване на Евробарометър за отношението към тютюнопушенето, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Такива мерки са кутиите с цигари и опаковаките с тютюн да не бъдат излагани на показ в магазините или да се ограничи използването на привлекателни аромати и цветове.

73% от европейците също така подкрепят въвеждането на защитни елементи за овладяване на незаконната търговия с цигари, дори ако това прави цигарите по-скъпи.

Общо 33% от пушачите и бившите пушачи в ЕС твърдят, че предупрежденията във връзка със здравето, поставени върху цигарените кутии, оказват или са оказали влияние върху тяхното отношение и поведение спрямо тютюнопушенето.

В същото време други данни показват, че 28% от гражданите на Европейския съюз на възраст 15 и повече години пушат, а 70% от пушачите и бившите пушачи са придобили вредния навик, преди да навършат 18 години.

71% от българите смятат, че предупрежденията за вредните последици от тютюнопушенето не помагат младите хора да не започват да пушат.

Все по-малко хора в България и Гърция подкрепят мерки за намаляване на визуалното присъствие и привлекателността на тютюневите изделия. За забрана на привлекателни аромати и цветове в България в момента са 48%, което е с 11 пунта по-малко в сравнение с 2009 г.

Изследването сочи, че България и Латвия са на второ място по брой на пушачите в ЕС (36%). Преди това е Гърция (40%), а най-малко пушачи има в Швеция (13%).

На 1 юни в България влиза в сила пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Тагове: цигари, пушене
#1 NannyOgg 30.05.2012 в 16:18:24

Това го копирам от колонката вдясно: "Половината население на ЕС никога не е пушило, като резултатът не се е променил през последните три години. Според изследването броят на изпушените цигари на ден е 14.2, което представлява лек спад спрямо предходното изследване от 2009 г. - 14.4 цигари на ден. В България се пушат средно 15.1 цигари на ден." Мерките за ограничаване: 1. Кутиите на цигарите вече буквално не са за гледане /в България що-годе стават, поне липсват отвратителните снимки, останали сме само с милите надписи/. 2. Акцизите /логично и цената на крайния продукт/ се вдигнаха до небесата в целия ЕС, с мотив, че това щяло да откаже някакъв процент от пушачите - мисля, че беше между 5 и 7 процента, но може и да греша. 3. Въвеждат се забрани за тютюнопушене във всяка страна, членка на ЕС. 4. Пушачите се клеймят в медиите като миризливи, вредни за обществото индивиди, които не осъзнават свойството и значението на извършеното от тях, едва ли не престъпно, деяние тютюнопушене. Резултатът от мерките: За последните ТРИ години, броят на изпушените цигари в ЕС е намален с невероятните 0,2 пункта! Половината население в ЕС все още пуши, макар да очаквахме /щото все такива са доводите/, че тук следва да има намаление /при такава мащабна кампания/ поне с 5 процента. Да питам ли с колко и къде е скочила контрабандата на цигари за периода? Няма да питам. Извод: Идиотщина до шия!

#2 Bobby_gBG 30.05.2012 в 17:11:23

Резултатът от мерките: За последните ТРИ години, броят на изпушените цигари в ЕС е намален с невероятните 0,2 пункта! Половината население в ЕС все още пуши, макар да очаквахме /щото все такива са доводите/, че тук следва да има намаление /при такава мащабна кампания/ поне с 5 процента. Да питам ли с колко и къде е скочила контрабандата на цигари за периода? Няма да питам. Извод: Идиотщина до шия! --------------------------------- Информацията е представена некоректно, защото не се разбира това е средно изпушени цигари на човек в ЕС, или на пушач, защото ако разни хора са се отказали да пушат, а останалите си пушат пак толкова - този процент не само няма да спадне, ами може и да се качи, ако са се отказали половината пушачи с по 5 цигари на ден, а всички дето пушат по 20-30 са си продължили така. Отделно ти казват че 50% от ЕС никога не са пушили, 33% са пушачи, а останалите 17% явно ще да са бивши пушачи.

#3 MacAllister 30.05.2012 в 18:51:42

Всичко е мания за наказване - малки Хитлери се изживяват като големи, а може би, може би цигарите правят човека малко по-спокоен, щото честно - сред пушачите подобни залитания "да наказваме, да глобяваме, да ограничаваме" са далеч по-малко.

#6 NannyOgg 31.05.2012 в 13:38:22

Миле, от утре в обществения не може Боби /или Борислав?/, изпушените цигари са на глава от населението обичайно /поне от СЗО винаги така правят изследванията, за Евробарометър не знам/, но си прав, че е непълна информацията. В първото отчитане са интересните данни, това е идиотщината като резултат - през 2009 г. половината население на ЕС никога не е палило, но такива са резултатите и сега. При такава мащабна кампания и при тези драконовски мерки, както и като имаш предвид в каква възраст обичайно се пробва първата цигара, този процент горе, за три години трябваше да е скочил поне с 3-5 процента - т.е. вече да не са опитвали никога поне 55 процента. Имай предвид, че един от основните, много благовидни мотиви да се увеличат акцизите върху цигарите в целия ЕС беше точно такъв - ще се възпре по-младото поколение не само да пуши, но и изобщо да опитва, поради цената. п.п. Пушач съм, но не ми се иска да превръщаме това в спор дали да пушим или не, говоря единствено върху видимите резултати от мерките.

Новините

Най-четените