Антични монети изникнаха под „Лъвов мост“

Антични монети изникнаха при ремонта на кръстовището на „Лъвов мост". Най-вероятно находките ще забавят строежа, който трябва да завърши с естакада на възловото столично кръстовище.

Разкопките там се извършват вече повече от месец като първоначално са от западната страна на „Лъвов мост", а сега са от източната страна, каза пред агенция „Фокус" Надежда Кирова, директор на Музея за история на София.

Там ще бъде предадени откритите монети, които вече са описани в полева книга. Екип на музея прави проучването и до момента е разкрита много малка площ, но работата не може да продължи, защото има опасност за живота на специалистите.

Тя идва от опасен колектор, който виси над главите на археолозите. „Те ходят с каски, но това не е достатъчно, ако колекторът се срути. Това е колектор от стар водопровод - половината е изрязан, а другата половина също трябва да се махне - до подпорната стена на канала ", обясни Кирова.

Междувременно се появиха сведения, че разкопките се зариват с пясък.Т я обясни, че разкритите обекти се зариват с пясък, за да се запазят, а след като се отстрани колекторът, разкопките ще продължат. „Имат над 1000 снимки, направени до момента. Самата аз бях в събота, за да видя какво са открили до момента. Нищо нередно не се извършва там", категорична бе Кирова.

Археолозите са категорични, че работата по естакадата на Лъвов мост не може да продължи.

Новините

Най-четените