Европа се готви за фалит на Гърция

В европейските столици вече тече подготовка за обявяване на несъстоятелност от страна на Гърция, съобщава германският в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от агенция Фокус.

Обмислят се различни варианти за действие. Един от тях е банките "доброволно" да опростят част от задълженията на Атина, твърдят запознати източници. От министерството на финансите в Берлин отрекоха да се подготвя спешен план за Гърция.

Същевременно белгийският вестник "Де Щандаард" съобщава, че Германия се подготвя, в случай че Гърция обяви банкрут. Берлин оценява какви ще бъдат последиците за германските банки, ако страната не успее да върне част от своите дългове. Единият от вариантите е да се позволи на Атина да изкупи своите държавни книжа на по-ниска цена с помощта на европейския спасителен фонд. В замяна на това Гърция трябва да намали своя дълг и бюджетен дефицит.

Гърция се надява на по-ниски лихвени проценти на спасителните заеми от европейски държави, след като показа благонадеждност в усилията си за намаляване на големия си дълг, заяви вчера по държавната телевизия финансовият й министър Георгиос Папаконстантину, цитиран от АФП.

#1 Ivan Mitev57 22.01.2011 в 01:11:55

Република Гърция – поука за всички Трудностите на Р. Гърция (и на другите страни през 2011 г.) са от държавно управление, което не се съобразява с качества на ползвани „незлатни пари”. За пълноценно ръководство при условия на незлатно евро е нужен полезен пазарен подход, който да осигури на правителството намаление на разходи и получаване на полагащи се приходи, които ще се вложат за закрила на финансова система. Навярно гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину не знае за тази възможност, която е малко популярна сред финансисти. Полезността може да се представи като „Модел Ресурси М”, който е образец за подобрение на държавно управление чрез употреба на знания за „Обществения закон за Ресурс М”. До 2011 г. специалистите от финансово министерство прилагаха наследен начин на държавно управление, който е резултат на ненужно продължение на катастрофална световна управленческа грешка от 1716 г. При това поведение държавната власт е принудена да работи при условия на ненужно завишени разходи и да няма полагащи се пазарни приходи. Резултатът е стихийно развитие на стопански диспропорции и жестоки кризи, с беди за хората. Заради собствената си управленческа слабост, много правителства намаляват полезни държавни разходи и реално премахват работни места. Досегашното грешно държавно поведение не е забелязано и от Европейската комисия. При условия със запазен недостатък, планът да се въведе в Европейския съюз постоянен механизъм за спасяване на закъсали страни в еврозоната не може да допринесе за успешно икономическо развитие, защото не е премахната днешната Генералната причина за криза. Алтернатива на сегашното катастрофално държавно управленческо поведение има. За финансовото си спасение, правителството на Р. Гърция (и на всяка страна) следва да прецени абсолютната ненужност от продължаване на 295 годишна световна държавна грешка и да приложи възможна употреба на знания за „Ресурс М”. Полезният световен ефект от внедряване на тази животворна икономическа новост е над 10 млрд евро за денонощие и същият ще се прояви при всяка държава, която прилага полезен пазарен подход чрез „Модел Ресурси М”.

Новините

Най-четените