България ще иска обезщетение за руското ембарго на храни

Служебното правителство ще търси помощ и от Европейския съюз, за да компенсира земеделските производители заради руското ембарго, съобщи пред Нова телевизия министър Васил Грудев. В момента пазарът у нас е залят от полски домати, които конкурират родното производство.

„Темата за косвените загуби, която засяга не само за домата, но прасковите, черешите, сливите, е по-важна. Ще искаме толкова, колкото е необходимо. Ще настояваме за обезщетение, свързано със загубите от спада на цената", обеща той.

Васил Грудев допълни, че държавата има достатъчни механизми да реагира при рязък срив на цените, но ще иска и компенсации от ЕС заради косвените загуби. Преките загуби от руското ембарго той изчисли в рамките на 5-10 милиона лева.

На борсата пък признават, че внасят домати от Полша. По думите им българската реколта не е добра тази година заради валежите. „Българският домат няма как да отиде в Полша, защото той би се оскъпил още повече, съответно много трудно би се реализирал на полския пазар", обясни Грудев.

„Още на втория ден, след като влезнах в министерството, дойде руското ембарго. Поисках спешна среща на министрите на земеделието на европейските страни. На 5 септември ще обсъдим мерките, които можем да вземем", заяви Грудев.

Страните от Европейския съюз може да загубят между 6.5 и 16 милиарда евро на година от руската забрана за внос на храни, според прогнози.

По-рано този месец Русия забрани вноса на плодове и зеленчуци от ЕС, САЩ, Канада, Австралия заради санкциите, който понесе заради Украйна. Изключение Москва допусна за внос на лук, грах, сладка царевица, безлактозното мляко, сьомга и пъстърва.

#1 pepe 23.08.2014 в 10:28:30

Истината е, че полските домати са по-евтини и не по-лоши и от това българските потребители печелят и е крайно време българските производители "да влязат в час" по някакъв начин.

#2 maleficent 23.08.2014 в 11:26:53

Ще настоявате, от филанкешията

#3 vanko 23.08.2014 в 19:34:03

Редно е да искаме. Въпросът, обаче е, какво ще получим. И дали... За доматите... Може аз да съм в грешка, може да съм попадал на такива партиди, не знам... Няколко пъти пробвах "невероятните" полски домати. Твърдо съм убеден, че поляците са много близо да създаването на нов революционен вид органична пластмаса! Към днешна дата само турците могат да ги конкурират.

#4 Оня Дето Го Трият 23.08.2014 в 20:03:52

Киртак. Аре признай си, че си ги пробвал полските домати щото са били по-евтини. Разбира ти главата иначе кое е полско и кое е българско, то нали знаеш, че и всички дини са все от Любимец, а всичкия боб е смилянски. Това че си ял полски домати не е чак толкова лошо, по-лошото е, че доколкото те познаваме оттук, ядеш доматите с колците

#5 maleficent 23.08.2014 в 20:42:07

Би следвало да искаме да се вразумят. Ама нямаме мнение. Сега сме им задължени да купуваме гмо-пестицидните продукти Не ми се мисли, какво го чака българския производител. Они, ти май много се кефиш, че не Русия, а ние ще ядем полските домати? Не те ли засяга?

#6 vanko 23.08.2014 в 22:23:48

"Киртак"... "Разбира ти главата"... "доматите с колците"... Доводи, доводи Къде си тръгнал с тия соц. лафове бе, другарю?! Зададох ти въпрос и чакам отговор - как се произвежда газ???

Новините

Най-четените