На бас, че Гугушева е чиста

Издигнатата от СДС за член на Конституционния съд Галя Гугушева е изпратила писмо до шефката на правната комисия Искра Фидосова, в което настоява настоява да бъде подложена  на данъчна, имотна, финансова проверка, както и да се установи дали е изпадала в конфликт на интереси.

Причина за искането на прокурор Гугушева са сигнали срещу нея, които, според прессъобщението на СДС, тя лично опровергала. Освен това е сезирала и комисиите към Висшия съдебен съвет (ВСС) по професионална етика и превенция на корупцията и по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и взаимодействие с инспектората към ВСС.

Междувременно трети сигнал срещу Гугушева е постъпил в правната комисия - малко преди днес да бъде изслушана от депутатите от ГЕРБ, които трябва да решат дали да я подкрепят за КС.

Няколко часа по-късно ГЕРБ изпревари резултатите от всякакви проверки и обяви, че няма да подкрепи Галя Гугушева. Причина - именно скандалите, в които бе замесена. Отказът дойде от вътрешния министър Цветан Цветанов насред Костинброд, където МВР провежда спецакция. Премиерът Борисов е уведомен за решението.

Все пак, управляващите ще спазят обещанието си към СДС и ще им предоставят трети шанс да номинират конституционен съдия. Вероятно процедурата по избор ще започне след Нова година - за четвърти път, докато работата на Конституционния съд продължава да бъде блокирана.

Тази вечер в парламента се е провела среща на депутати от ГЕРБ и ръководството на СДС, по инициатива на ГЕРБ.

Първият сигнал бе подаден от пловдивския адвокат Петър Ванев. Според него Гугушева имала съмнителни връзки с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства и активи. 

Вторият сигнал е от Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост", който настоява ВСС да извърши проверка за принципа на разпределение на 43 търговски и имотни дела, гледани от едни и същи състави, по които синът на Гугушева - Стефан, е имал 100% успеваемост като адвокат.

Самата Гугушева изразява надежда в обръщението си към депутатите, че резултатите от тези проверки ще бъдат оповестени преди гласуването на кандидатурата й в пленарната зала на Народното събрание, защото "като професионалист смята, че именно това е правилният начин - да се изяснят всички факти, на база на които да бъде взето решение, и да не се създава възможност за задълбочаване на създалата се институционална криза".

Гугушева уверява, че доходите и имотното състояние на нея и на съпруга й са ясно регламентирани и прозрачни, и затова не се съмнява, че проверката няма да отнеме много време. Тя се надява, след като проверките приключат, "да бъдат преустановени всякакви спекулации относно мен и моето семейство и дебатите да продължат с оглед на моите професионални качества".

Копия на писмото са изпратени до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

ВСС изслушва номинираната за коституционен съдия Галя Гугушева на 12 декември на извънредно заседание.

Всъщност, единственото, което трябва да установи НАП е произходът на парите в семейната империя и дали върху тях са платени данъци. Но предвид омъгляването на историята със средствата на тъста и тъщата на Цветан Цветанов е ясно как ще процедират данъчните.

#1 niemen 11.12.2012 в 14:30:53

На бас, че следващ кандидат няма да има. Няма магистрат на някакво по-горно ниво, който да няма кирливи ризи. Всяка нова кандидатура ще бъде придружена с ровене на л..на, затова не вярвам да се появят смелчаци. Колкото и апетитно да е мястото на конституционен съдия.

Новините

Най-четените