ЕНП обърна Борисов срещу Патриотичния фронт

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си смени позиция - сега се възпротиви на участието във властта на Патриотичния фронт, макар преди дни да молеше лидерите му да гарантират стабилността на бъдещата коалиция с министерски постове.

Решаваща за обрата е срещата с Жозеф Дол от ЕНП, след която Борисов декларира: "Нищо против ПФ, но за съжаление, тези неща, които Валери Симеонов прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация. След това изказване ми се обадиха евроатлантическите колеги с въпрос: "Това ли са новите Ви колеги".

Става дума за изказването от парламентарната трибуна, с което Симеонов се обяви за задължително отстраняване на етническите партии от властта, визирайки ДПС. Попитан дали ЕНП би подкрепила кабинет, в който ще влезе националистическа формация като ПФ, Дол отговори: „Не можем да защитаваме популизма и това е изключително важно за България".

По-рано тази сутрин Слави Бинев, отявлен критик на Борисов, чиято партия ГОРД участва в ПФ, отхвърли офертата за тройна коалиция с участието на Реформаторския блок. Разкри също, че вече има списък с министри, част от които предизвиквали учудване.

В програмата на ПФ е записано задължително право на глас само срещу образователен ценз, въвеждане на часовете по родолюбия в учебната програма, разрешаване на правото на оръжие за защита на дома, както и „подчиняване на външната политиката на България само на нейния интерес".

„Представете си опашка от 6-годишни деца за изпит по български език, представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция. Ако иска Лукарски да си подпише с тях, си е негова работа. И да отиде в Брюксел да се оправдава", коментира Борисов.

Или правителство с РБ, или само на ГЕРБ

Според него, ако се стигне до правителство на ГЕРБ и РБ, тогава еврофондовете ще бъдат пуснати. Негов ангажимент към ЕНП е да внесе проектокабинет, като повтори, че или ще има правителство на малцинството с РБ, или само на ГЕРБ.

„Не считам, че ще бъда зависим от РБ. Има силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. РБ предстои да вземе решение", заяви Бойко Борисов по-късно пред репортери в парламента.

Преди него Румяна Бъчварова съобщи, че ще има тройна срещу между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, макар Валери Симеонов да не беше известен. Той отново обяви, че ПФ иска програма и ще подкрепи нейното изпълнение, независимо в какъв състав ще е правителството, дори и да включва БСП и АБВ. „Склонни сме на отстъпки, но не с политически лица, а със специалисти и то само, ако ни поканят", уточни Симеонов.

Не е ясно какво се случва с трите варианта за правителство, посочени от Борисов преди два дни - едногодишно управление и изборите 2 в 1 заедно с местните догодина, двугодишно управление и избори 2 в 1 заедно с президентските, или четиригодишно управление, като тогава той няма да се кандидатира за президент.

#1 niemen 29.10.2014 в 14:26:49

На някой още да не му е ясно, че България не е суверенна държава? Че тия така наречени управляващи са просто едни пионки, елементарни изпълнители на чужда воля? Но, както се казва, който плаща, той поръчва музиката. Сами сме си виновни, че сме се докарали до това дередже.

#3 dedo adji 29.10.2014 в 16:47:50

Емилия Илиева се възмущава от грубостта на Патриотичния фронт, но се умилява от арогантността на Брюксел. А на Бойко му удариха звучен шамар и той бърза да се похвали пред целия български народ как му диктуват по телефона. Сега само ДПС може да го задържи на власт. РБ ако не се отлюспи, както им е навик, ще го продаде за жълти евроцентове. След това национално унижение подкрепата за ПФ и Атака може само да нарастне. Аиде на избори.

#4 Josephin 29.10.2014 в 17:51:17

просто краят на ерата Борисов настъпи по всички фронтове... свободно Бойко, седни си!

#5 VK 29.10.2014 в 18:35:31

Не на Борисов са ударили звучен шамар, а на реформаторите. Те поставяха условие за участие на ПФ. Е , нема да го бъде! И не ЕНП обърна Борисов срещу ПФ, а ПФ сам се откачи от коалиция! Ако ПФ са искали да участват в управлението , ако наистина са отговорни и баш патриоти, то В.Симеонов едва ли щеше да произнесе такава безумна реч при отриването на НС. Просто цирк , за да се измъкнат от отговорност. То и голям келепир, ако участват, като ги знае човек, кои точно са, ама....

#7 dedo adji 29.10.2014 в 18:53:28

Удариха оглушителен шамар на България. А Бойко сам си залепи втори по другата буза. ....да се оправдава пред Брюксел..... Човек с грам самоуважение не може да се представя като провинил се ученик от начално училище. Като свалим и него вече не остава никой, който да не се е осрал публично.

#9 Оня Дето Го Трият 29.10.2014 в 22:01:06

То па ако чакаме ПФ да ни брани от циганите и да брани българщината Нали го видяхме предишния такъв Болен Сидеров как ни отърваваше от циганите....на плажа в Куба А Европа казва това, което простия българин не може да проумее - че тия "патреоти" са просто едни мошеници

#11 The Seeker 29.10.2014 в 22:36:29

Политика... любимата тема на българина - от много философия и думи, делата седят . Шамара е вярно за БГ и за Б.Б., ЕС казва хоп и ББ скача 2 метра от място . Симеонов даде някои много добри предложения - да вярно някои много крайни, но те са таква партия, трябва да са крайни за да поддържат духа на тези, които са ги избрали . Сега ако Б.Б. влезе в коалиция с ДПС ще е голям шамар за всички .

#12 Conspirator 30.10.2014 в 00:02:00

След речта на Валери Симеонов,в частта за разполагане на ракети срещу Турция има една добра новина.Балконът на Народното събрание не падна.Лошата е,че Европа ще ни забрани да използваме дори и ракети против градушка. Патриотите имаха своят уникален шанс да се впишат в българската и европейската политика.Заложиха на всичко и загубиха всичко за един миг. Проиграха една дузина прекрасни идеи,зад които би застанал всеки българин. Никакво ЕНП и Жозеп Дол не са му виновни на Симеонов.Едно е да разтягаш патриотарски локуми в ''Скат'',друго е да бъдеш държавник. Език мой,враг мой....

#14 VK 30.10.2014 в 06:22:55

Жозеф Дол какви ще ги каканиже ако арабите във Франция решат да взаимстват опит от шайката на Доган и създадат Движение за Права и Свободи на арабите/мюсюлманите във Франция? Първо - ДПС не е партия на етническа основа , а на ДС основа. Второ - арабите са във Франция щото им харесва, такава каквато е, иначе нямаше да са там . Така че не се коси толкова за други държави. А тука сме бедни, щото разни хора, като тия с многото цифри в ника, гласуват за комунисти , фашисти и всякакви циркаджии. Или не гласуват и пак помагат на същите тези да определят бъдещето на страната. "Да ми прости Бог и духовете на древните ни царе, че в едно изречение съм използвал думата ДЪРЖАВНИК и тая мръсна плесен, наречена съвременен български политически елит." Леле...голем патриот , големо нещо! Сидеров требе да те направи поне Щурмбанфюрер за такова изказване! Не знам ПФ има ли си вече собствена гвардия?

#15 dedo adji 30.10.2014 в 07:09:19

Рей, то вече се случва. В Италия, Франция и Великобритания има един куп депутати, министри, кметове и висши чиновници от афроарабски произход, някои първо поколение имигранти. В Англия една пакистанка се е издигнала до камарата на лордовете, уж бастион на аристокрацията. Чии интереси мислиш, че защитават? Гледаш новини, и току лъсне някоя черна муцуна. В Англия още от войните в залива стана известно, че в британските джамии се четат молитви за Садам. Нулева реакция. В Бърмингам, вторият по големина английски град се разкри група, която провежда ислямизация на училищата, оказва натиск върху директори, които се противопоставят и е принудила няколко от тях да подадат оставка. В това време англичаните изпадат в истерия за сваления над Украйна самолет. И веднага се появяват призиви против ислямофобията. И няма нито един от рязаните уволнен. Защо им е да правят партия? Европейската цивилизация извършва самоубийство. И както в средните векове ние сме нарочени за първа жертва.

#16 dedo adji 30.10.2014 в 07:34:45

Някои май забравиха, че имахме и ракети и танкове, и ги нарязахме по заповед от Вашингтон за да ни приемат в НАТО. А Турция не е съкратила нито една цев и получава ново, по-модерно въоръжение накредит или направо гратис.

#17 dedo adji 30.10.2014 в 07:39:48

WC,(пардон,VK) Твоето и на Данчо ментата ефенди членство в ДПС не ги прави неетническа партия. Той поне получава гювеч, а ти какво получаваш?

#18 VK 30.10.2014 в 07:54:57

Деди, Аз не членувам в ДПС, още по-малко имам някакви симпатии към тази партия. Но твоите нацистки изцепки са далеч по-вредни за България от ДПС. Ако, докато ДПС са в управлението стават наводнения(не знам къде е причината , просто се случва), то, ако такива като теб вземат властта ... Дори и след атомна бомба би имало по-малки поражения, отколкото вие сте способни да нанесете!

#19 dedo adji 30.10.2014 в 08:58:40

Абе вие със Сорос, Обама и другите радетели за нов световен ред трябва да издигнете паметник на Хитлер. Той е идеалната тапа за устата на всеки, който се осмели да рита срещу ръжена. Лепни му един етикет "нацист" или "антисемит", напомни за концлагерите и му гледай сеира. А концлагерите най-напред са били основани от англичаните по време на бурската война.

#20 скучко 30.10.2014 в 11:00:07

Комунист, капиталист, фашист, аристократ..., все клишета с които хората оправдават, мързела си, алчността си, арогантността си, егоизма си..., като по тоя начин си мислят ,че се вписват в някаква общност, затворен кръг, което още повече ги издига в собствените им очи. Ма най ме кефят изказвания като на Методи Андреев- депутата от неква си гражданска или не знам ква си квота от неква си партия! Той с такъв хъс говори за ляво, дясно, дясноцентристко и пр. дивотии , че чак изпада в оргазъм. Та Той, избирателя видите ли бил решил така и че те, избраните били отговорни за съдбата на тия дето ги пратили в парламента, че тяхната политика защитавала не знам си кви ценности пък другите била против тези ценности , респективно срещу собствения си народ, сякаш тези, другите не ги е избирал пак народа ами са се телепортирали от космоса. Пък на народа, му дреме за леви, десни , капиталисти, комунисти и секаква друга сган. Народа иска ред и спокойствие за да може да се труди (бачка, ръководи, проектира, инвестира) честно , според възможностите си, да получава адекватно на труда си възнаграждение, да ходи когато и където си иска, да харчи, спестява, дарява както и където си поиска заработеното. Народа още иска, ако някой не честно посегне на неговото да бъде наказан от овластените адекватно , а пък ако те, овластените не могат, да го оставят безнаказано той да си реши проблема. И за тва не трябва да ми дойде некои си Барозо, Дол, Гор, Сорос.. или който ида е друг да реши това, щото ако съм искал да е така, щял съм да ставам гражданин на неговата страна и там да гласувам за него.

Новините

Най-четените