Младите не се боят от социализма

Въпреки факта, че американският президент Барак Обама е политик с центристки възгледи, воплите на дясноориентираните политици и анализатори, че "социализмът ни застига", може би се основават на нещо повече от чиста параноя.

Според ново изследване, проведено от изследователския център Pew в САЩ, 49% от най-силните поддръжници на Обама - представителите на поколението между 18 и 29-годишна възраст - въобще не гледат с лошо око на социализма, в сравнение с 43 на сто, които смятат, че той е вредна идеология, която би трябвало да бъде забранена със закон. (Осем процента от американците пък нямат никакво отношение по въпроса).

Краят на Студената война ликвидира и призрака на "червената заплаха"

Освен това се оказва, че младите хора като че ли предпочитат по-скоро идеята за социализъм, отколкото за капитализъм - 46% от анкетираните хора на възраст между 18 и 29 години имат положително мнение за социализма, а 47% не го одобряват.

Резултатите за цяла Америка обаче показват по-осезаема разлика в мненията - докато 60 на сто имат отрицателно мнение за социализма, само 31% го подкрепят. Младите хора са единствената възрастова група, която подкрепя "червения режим" повече от капитализма.

Резултатите от направеното проучване идват да покажат, че благоразположението спрямо социализма при младите е нараснало за последните 20 месеца, като преди това около 43% от представителите на младото поколение са одобрявали този тип политически строй.

Междувременно, движението за окупация на Уолстрийт заля медиите със своето недоволство, а безработицата сред младите е по-висока отвсякога. Не е трудно да си обясним защо новото поколение не е толкова въодушевено от идеята за капитализъм - той особено в последните години е разочаровал, а в някои случаи дори и е навредил на немалка част от населението.

Очевидно настроенията сред младежите са повлияни от кризата и окупацията на Уолстрийт

Разбира се, това не означава, че "Поколението Y" задължително подготвя тайно от всички червена революция. Със сигурност обаче тази промяна на нагласите е знак, че социализмът няма същите конотации за по-младите, каквито има при по-възтастните.

Това е първото поколение с нов "караконджул", който заплашва демокрацията ни и начина ни на живот: тероризма. 11 септември бе разтърсващият момент за много млади хора в САЩ, а не операцията в Залива на прасетата (операция, извършена през 1961 г. по времето на президента Джон Кенеди в Куба, с цел сваляне на Фидел Кастро от власт - бел.р.). Войната срещу терора е дала на съвременното американско общество много нови предразсъдъци, но очевидно социализмът не е един от тях. Червената заплаха категорично е останала в миналото.

Най-вълнуващият аспект от направеното изследване обаче е, че то предлага допълнително доказателство за нестабилността на настоящата американска финасова система. Според политици, медии и глобалната репутация на САЩ, държавата или е бастион на самоподдържащ се капитализъм, или е безмилостен свободен пазар, излязъл извън всякакви граници.

При все това, близо половината от младото поколение в САЩ има някакво, макар и неясно, желание за една по-различна система. Поддръжниците на консервативната партия може и да грешат за обагрената в червено политика на Обама, но все пак изглежда, че не са съвсем неправи за "Обама-поколението".   

Сегашното поколение говори открито за "провал" на рейгъномиката и идеалите на Айн Ранд

Както констатира сайтът Western Progressive, антикапиталистическите нагласи на младото поколение основно се дължат на момента на раждането му - след "Рейгъновата революция". Това поколение е привикнало към данъчни политики, изгодни за 1% от обществото, базирани на нагласата, че именно този елит е този, който "осигурява благата".

С други думи, данъчните отстъпки се правят на богатите с надеждата, че те ще наемат повече хора. "Но както моите връстници констатираха на собствен гръб, рейгъномиката претърпя пълния си провал - сега има много по-малко работни места в САЩ, и все повече хора губят работата си".

Тоест не че младите хора са заклети социалисти - те просто свързват капитализма с провалилите се политики след 1980 г., които са спомогнали единствено за обедняването на средната класа. Резултатите от проучването ясно демонстрират, че е все по-трудно да бъде оправдана пред основната част от населението твърдата капиталистическа идеология в духа на Айн Ранд, особено в условията на тежка икономическа криза.

Сред причините, поради които младите гласоподаватели са склонни да отхвърлят капитализма, е видимата регресивност на неговите политики - "той отваря пазара, но само за привилегировано малцинство", коментират от Western Progressive.

Донякъде спорно е дали ако в проучването не беше добавена трета алтернатива, един вид демократичен, "публичен" капитализъм, той не би получил мнозинството от подкрепата на населението. Дали пък САЩ не узряват за обществен строй, в който основната цел е нарастване на благосъстоянието на възможно най-голям брой хора, а не само на така омразния на окупиращите Уолстрийт най-горен 1%?

#1 Чинчифон 10.01.2012 в 13:04:58

Ако в Америка има хора с мнение за социализма,това означава,че са гледали телевизия.Само кръглите идиоти не са прочели,че социализмът,по своята същност,е върхът на капитализма,неговият най-човешки образ!Но нали такава е целта на платените медии-капитала да управлява хората с помоща на невежеството и на бруталната заблуда.За това България днес агонизира.

#2 Оня Дето Го Трият 10.01.2012 в 14:16:09

хахахаха Чичка, не знам в коя хралупа живееш, но винаги се попикавам от смях докато чета коментарите ти. Винаги! Все едно идваш надъхан от манифестация през 65-та - няма ли кой да ти каже, че сме 2012 вече? Ако в Америка някой заблуден младеж харесва социализма, то явно не е гледал телевизия от съседна Куба. Или от КНДР. Па да иде да поживее там (ама не като западен турист), а после пак да помисли кое харева и кое не харесва... келеша му с келеш

#3 gothic 10.01.2012 в 16:59:37

Баси и човешкият образ вади тоя социализъм бре! Ама и аз съм кьорав май. Половината си живот го изживях баш при социАлизъма, ама не съм му видял убавините. Срам!

#4 My Majesty 10.01.2012 в 17:52:52

До Оня Дето Го Трият: Извинявай, но си се объркал. Това че 45 години някакви нагли хора лъгаха, че са "строили социализъм", не означава, че е имало социализъм. В България социализъм е нямало. ИМАЛО Е ТОТАЛИТАРИЗЪМ. То и сега твърдят, че имаме пазарна икономика, ама такава няма. Имаме олигарси и монополи. Така че по-леко с определенията. В Куба и в Северна Корея няма социализъм. Има диктатура.

#5 bzb 10.01.2012 в 20:10:11

Хаха... Оня, явно и ти си гледал талавизия, като гледам безумните примери дето даваш. Протестиращите искат социални промени, което не е социализъм. Ама по талавизията не казват това нали... ако изобщо казват нещо. И всъщност точно мълчанието е белег, че "Окупирай..." протестите нацелиха дессятката.

#6 Оня Дето Го Трият 10.01.2012 в 20:17:17

Маджести А тия пък въртели твойте са ми най-любими - това не било социализъм, онова не било, ами къде го тоя социалъзъм да го видиме бе да го уеба!? Значи ако е имало нещо положително преди 10-ти го приписваме на социализма, ама за всичките лайна си затваряме очите щото видиш ли не било то социализъм онова - тоталитаризъм било или диктатура

#7 Оня Дето Го Трият 10.01.2012 в 20:19:38

bzb Очаквай "Окупирай..." да ти решат проблемите.... блажени са невежите. Аз ония ги разбирам, че хленчат за социализъм, щото не са го виждали.....но що тука дето на някой половината живот им мина под тоя строй и са видели какво е, те защо хленчат за него не ми е ясно

#8 Fedar 10.01.2012 в 20:34:38

Маджести, комунистка - православна християнка - е такова животно не бях виждал досега Иначе Оня е много прав - като почнат чичаците и дедовците да рецитират в транс за нулевата безработица, за двете почивки годишно в почивните станции, за заводите и т.н. - това са достижения на социализЪма. Обаче като ги питаш за репресиите, за диктатурата на простите и диви селяни - шумкари, за дефицитите на основни стоки, за празните магазини, за 5-10 годишното чакане за най-обикновени стоки, за забраната да пътуваш в чужбина, за доносниците...тогава изведнъж се оказва, че то "истински социализъм никога не е имало". Световни шампиони по лицемерие сте това комунистите.

#9 bzb 10.01.2012 в 20:36:39

Никой нищо такова, не очаква, човек. Точно това е интересният момент, който уж опитните люде пропускате. Уж наживяли се, а изплювате най-елементарното обяснение. Тези протести за мен са белег за това, че хората се "събуждат" и осъзнават някои от основните проблеми на политико-социалната система, в която живеем. И точно затова затова наблюдаваме много сериозно медийно затъмнение, а в кратките моменти, когато се стига за коментари се говорят небивалици за неуки и само изискващи глупаци.

#10 AlahAkbar 10.01.2012 в 20:43:46

Младите са толкова прости и завършени консуматори, че ги е страх да не свършат само чалгата, белото и пиячката ...

#13 pueblo 10.01.2012 в 22:14:15

aбе калъф,тебе още ли на са те изтрили? трият те откак го има този сайт.... много си прост, и много настоятелно го доказваш по всяко време на годината!!! опасно близко си до тъпотата на тиквата

#15 John Smith 11.01.2012 в 09:30:59

Нормално е точно младите да се борят за комунизъм. Както е казал Чърчил-"Ако на 20 не си комуннист, значи нямаш сърце, ако на 30 си още комунист -нямаш акъл". Младите вярват в свободата, равният старт, братството.... после системата им промива главите и от хипари и борци за честност и свобода стават счетоводители и адвокати. Та тва е, както казва Бжежински ,от 1991 год. сме в новия, глобално корпоративен световен ред, ама някой хора още не са го разбрали.

#16 Оня Дето Го Трият 11.01.2012 в 09:58:19

Те младите и в Дядо Мраз нека си вярват, лошо няма, но е лошо, когато старите не си спомнят откъде идват и какво е било..... Тоест някой бъркат социализма с носталгията по младостта! Социализма дори да победи по целия свят вие по-млади няма да станете

#19 Escapee 11.01.2012 в 12:31:02

Както винаги, "левичарството" освен за смях и забавление, за друго не става. Ще си позволя да цитирам един голям българин: Имаше нещо много здраво и дълбоко в този народен хумор. Мисля, че чрез него народът се самосъхраняваше. Комунистическата партия и партийните членове, грамадната маса от които, изглежда, не притежаваше никакво чувство за хумор, реагираха остро и непримиримо срещу народния смях. Те знаеха и знаят, че смехът беше насочен срещу тях, но бяха твърде примитивни, за да проявят великодушие. Немалцина народни хумористи биваха задържани, бити, интернирани заради разказване на вицове. В досиетата на много български граждани е записано, че са разказвали или преразказвали вицове. Всеки кооператор — свиня! Всеки комунист — две! Когато партията поиска да изпълним петилетката за четири години, някой окачи лозунга „С всички сили — пет за четири!“ "Да живее международното положение!"

#20 My Majesty 11.01.2012 в 13:00:50

§Ґ§а Fedar: §±§м§в§У§а§г§Ъ§Ф§Я§С§Э§Я§а §Э§Ъ §л§Ц §г§Ъ §Ф§а§У§а§в§Ъ§Ю §Ъ§Э§Ъ §в§Ц§С§Э§Я§а? §і§а§в§Ъ, §Я§а §Я§Ц §г§м§Ю §б§в§Ъ§У§м§в§Ш§Ц§Я§Ъ§Ь §Я§С §г§а§и§Ъ§С§Э§Ъ§Щ§Ю§С, §а§л§Ц §б§а-§Ю§С§Э§Ь§а §б§м§Ь §Я§С §Ь§а§Ю§е§Я§Ъ§Щ§Ю§С. §±§в§а§г§д§а §¶§Ў§¬§ґ§Є§ґ§¦ §г§С §д§С§Ь§Ъ§У§С. §Ј §ў§м§Э§Ф§С§в§Ъ§с §г§а§и§Ъ§С§Э§Ъ§Щ§м§Ю §Ї§Б§®§Ў§є§¦. §Є§Ю§С§к§Ц §ґ§°§ґ§Ў§­§Є§ґ§Ў§І§Є§©§ј§® §Ъ §Ґ§Є§¬§ґ§Ў§ґ§µ§І§Ў. §Ў §Ю§Э§С§Х§Ъ§д§Ц §г§м§л§а §Ь§С§д§а §д§Ц§Т§Ц §Я§Ц §Щ§Я§С§с§д §Щ§Я§СЁ¦§Я§Ъ§Ц§д§а §Я§С §Х§е§Ю§Ъ§д§Ц §Ъ §б§Ъ§к§С§д §б§в§а§г§д§а §Щ§С§л§а§д§а §г§Ц §а§Ь§С§Щ§С, §№§Ц §Ъ §а§Э§Ъ§Ф§а§ж§в§Ц§Я§Ъ §Ю§а§Ф§С§д §Х§С §б§а§Э§Щ§У§С§д §Ь§а§Ю§б§р§д§м§в.

Новините

Най-четените