Писна ми от тъпите новини!

И да не публикувате това писмо, аз пак ще се радвам, ако един единствен човек го прочете и наистина повярва в думите ми... (Публикуваме го, защото ти вярваме. Бел.р.)

Седя и пиша защото вече ми писна! Дойде ми до гуша от тия глупости! Дойде ми до гуша от безумието, наречено български новини! Писна ми от тъпата кутийка, която държи съзнанието ми ограничено до четирите граници на България!

Какво ви става, бе, хора?!

Аз съм на 20, тя е на 40. Говорим си за България. Първо си говорехме за новините - какво е това безумие, по национална телевизия, в прайм тайма ми показват АВТОМАТ ЗА ЧОРАПИ?!

Честно - вие нормални ли сте или аз съм абсолютно психически нестабилна. Не, не, не, извинявам се - каква глупост от моя страна. Не го бях осъзнала досега - ние живеем на най-миролюбивата планета, където един от най-големите научни върхове е автоматът за чорапи. И Бойко Борисов. Но това е друга тема.

Разбирам ги за автомата за чорапи - все пак с нещо положително трябва да разнообразиш "10 загинаха във верижна катастрофа", "Симеон Дянков клюкари с Цецка Цачева" и подобни безумия. И още: насаждане на чувство за обреченост и негативизъм. Ало, журналистите, PR-те - това са основни похвати за манипулиране на публиката. Ама си мълчите. Какво се случва по света... На мен ми пука.

Пука ми за разлива в Мексиканския залив, пука ми за атентатие в Ирак, пука ми за Япония, ако щеш. Защото отвъд границите на малката кутийка, в която се опитват да заключат съзнанието ми, има цяла една планета! И аз, и ти, и сбръчканата ти съседка, която храни песовете пред блока сме част от нея. И все пак не ти пука - а трябва.

Продължаваме спора

Как да й обясня, че в България е добре. Как и на теб да ти обясня, че в България е добре. Тя ми казва - зле сме! Питам: Защо? Ние сме затънали в калчищата на корупцията, мизерията и какво ли още не (повтаря ми снощната емисия новини).

Добре, й казвам аз с моето математическо възпитание: '89-а година българската икономика се срива, по улиците тук-там някоя жигула влачи морно тяло. '97-а година сме нямали какво да ядем. Ето лето 2010-о аз съм облечена, обута, с леко наднормено тегло и с лаптоп. Простият ми математически мозък регистрира прогрес.

Тя казва: "Ама виж Германия - няма една дупка по улицата..." Живяла съм там. Казвам й - през 2006-а само САЩ инвестират 99 милиарда долара в Германия. Ама, ама - факти. Кой инвестира в България толкова пари (дори няма да говоря за инвестициите след падането на Берлинската стена). Стига сме се сравнявали с установени от 200-300 години икономика - защо никой не ни сравнява с Полша, който са горе-долу на нашето дередже? (Не са, мила Ина, Полша е единствената страна в ЕС, която отчита икономически растеж от 1.7% за 2009-а, не е прегряла от кредитен бум и т.н. Но си права за останалото... - бел.р.)

Медийно черногледие

И в крайна сметка съм ядосана. Защо? Защото не само, че ни приказват абсолютни глупости, но и защото им вярваме. Зле сме били. Ами зле сме, щом си го набиваме. А може и да има положителна страна, защото като си мислим колко сме зле, няма да забием на едно място в самодоволството си и да си мислим, че така ни е добре. Може би не съм толкова ядосана.

Към поколение '60

Не плюйте на труда и усилията си за последните 20 години. Не плюйте и на нас, новото поколение, че сме "хаймани". Не сме. Обичам ви, защото сте поколението на родителите ми. Надявам се и вие да ни обичате, защото сме поколението на вашите деца.

И стига с това черногледство.

#2 Alice 17.08.2010 в 13:17:41

Права си, ситото за новини и това човек да е отворен за и към света обаче, мила Ина, се постига най-трудно! Надявам се ние, хората от тухленото поколение (нали помните, тухличките в стената, правилно подредени), най-сетне да го разберем!

#4 vasil111 17.08.2010 в 14:51:54

Няма по омразно нещо от новини по бг телевизия. А за това дали сме зле или не - може да се поспори с теб 2 - 3 месеца погледнато по мащабно и задълбочено.

#5 MacAllister 17.08.2010 в 19:45:53

Гледай само CartoonNetwork, чети BBC и Economist, смъквай научно-популярни филми само от острова, чети много книги но само в оригинал и не български и след няколко години, ако издържиш ще се чувстваш чужденец в страната си, но ще се чувстваш добре и после един ден ако попаднеш на нещо като Webcafe ще кажеш мама му стара как ме накараха пак да се загледам в Тат... опа Батковината , защото от там ще разбереш кой е министър-председател (хммм, май се сещате, чий живот описвам хехе).

#7 Elisaveta Dimovchyiska 17.08.2010 в 21:24:05

Не съм съгласна, че родината ни е цафнала та вързала. Че новините са черногледи, хич не се наемам да твърдя, понеже рядко ги гледам, обаче какво предлагаш? Да си заровим главите в пясъка? Вместо в телевизора да се вторачваме в нарастналото си шкембе?????? Това, което показват е реалност, независимо от подбора, вярно могат да подбират и розови новини и ще се върнем в едновремешния сериал "петилетката за три години" и всяка вечер "режем лентата на нова магистрала"... то не че не сме се запътили натам.... благодаря, предпочитам и малко черногледство, пред фалшив "прогрес".

#8 PureImpact 17.08.2010 в 21:47:12

Средната продължителност на живота в България е 66 години... ама ти имаш лаптоп, преуспяла си значи. И като не ти харесват новините, стига си го разкарвала този лаптоп по кафетата и виж какво става в Световната мрежа. Имаш лаптоп все пак, нали?

#9 The_seeker 18.08.2010 в 07:25:13

От няколко години не гледам ТВ...никой няма право да се оплаква от каквито и да е предавания по ТВ-то ,защото просто може да смениш канала...лично аз се радвам ,че все повече и почвече млади хора се разочароват от телевизията.

#10 The_seeker 18.08.2010 в 07:40:33

Всичко ,което имаме идва с 2-на цена...1-ната е тези хартийки които една част от хора убеждава нас простите консуматори ,че парите са нещо хубаво и без тях няма хляб...2-рата цена които почти никой не я осъзнава е разрушена екосистема някаде по света ,разрушен живот на хората които са разчитали на тази екосистема за препитание...да не говорим за разрушените животи на китайците които са ти направили лаптопа...лично аз мога да ти кажа ,че ама НИКАК не ти е вярна математиката...по грешна не може да бъде...за тебе имам=прогрес ,но не е така...

#11 garo 18.08.2010 в 09:16:17

Абе на тези дето не са съгласни с момичето - 66-годишните реалисти - кога ви остава време за Неща??? Точно като няккъв професор Вучков се хващате за една дума и мрънкате тук да покажате кооооолко сте по светнати от една 20-годишна. Ми нормално е човек на 20 години да разсъждава така и е хубаво, щото вервайте ми, че доста 20-годишни вече приличат на лелки - и по акъл, и по обличане. Айде да допуснем, че има хора, които имат и друга действителност от тая от новините, имат мечти и т.н.. А и всеки знае, че през лятото особено едно от най-грешните неща е да гледаш тв. Във вакуума на случващото се нищо през август шокиращите и гадни новини се превръщат в център на нестихващ медиен ураган. Как да ги пренебрегнеш? Точно ти? Който още се чудиш как може така да се ебава с нас тва правителство, и предишното и по-предишното... Момичето не претендира да й излъчват някакъв "фалшив прогрес" така като гледам, просто иска да си говори за хубави неща с някого, ама в тая страна на всички "големи" ни е по-интересно да си говорим за гадното. и щом на нас ни е гадно, нека и на тиа келеши да им е гадно - откъде на къде ше имат мение въобще. Аман Тая нация застаравя, много застаравя - гледайте си новините и оставете младите да говорят някви други неща - дори тъпотии да са - мен ме оптпускат - щото това дето вие можете да ми го кажете го знам и искам да чуя тях. ПС: А къде е чичо Пламен Иванов да се изкаже и той бе? Така като гледам май си е наел орда коментатори да говорят от негово име - той само натиска дистанционното и те почват...

#13 collapse 19.08.2010 в 03:55:23

М дааа - аз пък гледам новини и съм малко по-голям от въпросната 20 годишна девойка. Винаги можеш да гледаш избирателно и каквото си пожелаеш и когато си пожелаеш. Мислите ли, че нея я интересува кой е премиер и кой е президент и как си говорят помежду си? Хора - лято е - всичко живо го е налегнала умората и отморява кой където може. 20 годишните пътуват за морето и си мислят, че щом мама и тате са ми купили дрехи, обувки и лаптоп и светът е техен. Завършили средно образование преди година и кефели се на съвсем други неща преди да познаят студентският живот в някой от големите градове... Скъпа Ина - един съвет от мен - порастни още малко и виж действителността... Защото само със желание, напразни надежди и фантазии далече не се стига... (Освен ако не си ослепителна красавица и си нямаш чичко паричко да ти купува лаптопчета, парцалки и обувки). За сега - живей си още 3-4 години като студентка и на издръжка от мама и тате, но като ти се налижи да навлезеш в реалността - да не се окаже, че няма нищо общо с това, което си си представяла.

Новините

Най-четените