И да сме тук, нас пак ни няма...

4351 човека гласуваха в анкетата на Webcafe.bg с въпроса "Защо напускате България", 761 отговориха, че не напускат (към 11 часа на 22 май.) Не повече от 17%... Близо две трети от гласувалите посочват две причини - икономически и "просто не искат да живеят" тук.

И повечето от нас просто не искаме да живеем тук. Обаче живеем. С поглед, взрян оттатък.

И да сме тук, нас просто пак ни няма. Енергията ни отива в мечти за по-добър живот някъде, но не и в България.

Не харесваме улиците си, съседите си, заплатите си, политиците си, управляващите, съдиите и полицаите, цялата тая държава... Животът ни минава в нехаресване и мразене. Енергията ни изтича в псувни и терзания. Вместо в опит(и) за промяна.

Който заминал, заминал. Който ще заминава - късмет и на добър час. Не им е лесно. Просто усилията, които ще вложат там, за да се устроят - с дом, работа и образование за децата си, ще бъдат възнаградени по-бързо отколкото в България. Поне на теория вероятността е по-голяма.

Оставащите тук с лека ръка зачеркваме самотата им, страхотните усилия, които полагат, за да се вградят - или не, в чуждата общност, да сменят квалификацията си с нова, да узаконят дипломите си, да работят на по две-три места, и не най-накрая - носталгията и тъгата по мястото/родината/кочината/семейството/приятелите, които не са до теб.

Жалкото е, че не повече от 12-13 процента от отговорилите в анкетата ни заминават, защото не могат да се реализират професионално тук. Емиграция с ясна цел - да надградиш професионалния си опит и квалификация, означава и по-добро бъдеще. Имаш жокер, не заминаваш, за да успееш да се храниш редовно и да харчиш почти като европеец, или с ясното съзнание, че се жертваш, за да могат децата ти да са вече пълноценни граждани на държавата, в която ги устройваш.

Би било добре един ден някои от хората, които ни напускат, наистина да се завърнат, за да ни научат и покажат как да си подредим и направим една по-уютна държава. Засега обаче повечето от тях просто изпращат пари на близките си, за да си купуват храна и лекарства. А прибралите се заради кризата са в България като на хотел, защото отново се канят да заминават...

Не е ли идиотско обаче оставащите да прекараме едничкия си живот в тъга и вопли по несбъдналото се преселение? Ако това са мечтите ни, значи всички ние сме "джуджета" (виж вдясно).

А може и да се мечтае тук.

#1 Damon 20.05.2011 в 13:37:48

България е кочина.

#2 vanko 20.05.2011 в 14:18:37

И точно поради тази причина "приятелю", и на Марс да отидеш, ще си миришеш на лайна! Не можеш да избягаш от себе си! Но това ще го разбереш като пораснеш...

#3 Damon 20.05.2011 в 14:50:58

Пораснъл съм много повече от колкото си мислиш. Ти ако меришеш на лайна, аз не мериша. По света вече никъде не гледат на българите с добро око, защото българия е символ на далавера и престъпност.

#4 leprikons 20.05.2011 в 14:54:13

Как това, че хората искат да заминат ви е тема #1. Не мога да проумея. Та има още хиляди неща за които може да се изразходва енергия. Говорите за страната все едно погребваме мъртвец. С 10 или с 5 милиона население тя ще продължи да съществува. Може и да е за добре. A този преди мен не разбра, че е така заради нас, а не че той не си мие гъза

#5 vanko 20.05.2011 в 15:03:17

"Пораснъл съм много повече..." В профиът ти пише Краси - жена... На тези като теб, по принцип, целия Космос им е крив. Трябваше да се досетя... Но пък трябва да ти се признае нещо - имаш невероятен стил на изказване!

#7 Damon 20.05.2011 в 20:34:21

На твоят аватар има кактус. Значи ли че си кактус? Или просто мозъка ти е като на кактус?

#12 Скапаняк 21.05.2011 в 11:50:37

Русофилството и комунизмът ни докараха до това положение, те ще ни свършат напълно. Който каквото е заслужил, ше си го сърба! Мрете ваш,та!

#15 Gentle Smile 22.05.2011 в 21:59:41

Bulgarian Uber Alles!!!На който не му понася да се изнася! България е чудесна страна, но както добре знаете не и чудесна държава. Да се надяваме, че все някога това ще се промени.

#18 Скапаняк 23.05.2011 в 20:19:03

Всички се нахвърлиха срещу Сидеров. Заговори комунистическата съвест на всички партии съставени от ченгета. И на мен Сидеров не ми харесва, но той единствен се осмели да каже нещо против ислямските килимчета, които постепенно завземат тротоарите край джамията. А бе, мюсюлмани с мюсюлмани, вие имате по 5 намаза на ден и хората не могат да минават от там. И това се случва в центъра на София, столицата на страна с жители клани и поробвани от турската сган... Страната, която се гордее с Батак и Априлското въстание. Коомунистическата сган винаги е била от еничари и ибрикчии...

#19 Джедайло 23.05.2011 в 20:37:16

Мрънкалници винаги ще има,лошото е ако са много.Повечето емигранти напускат Бг защото другите!!!!!!!!! така правят!Заминават в чужбина и обясняват ,че там са се скъсали от работа ,усилия и лишения.Т.е. пак мрънкат,пак не са доволни,ама са получили повече отколкото тук.А в чужбина се срамуват че са Българи,може би не всички,но доста от тях спестяват този факт ако могат.Защо?Нали не са в Бг и "лошото" не е стях?

#20 Stupido 24.05.2011 в 12:21:34

Абе чета вече неколко статии и тоя ... хмм.. субект с прякор Bdedger Geregh изглежда редко срещан глупак... завършен bulgaricus idioticus бил 120 кила и имал 19 санта ма у чутурата е на -240 кила и -190 санта... ей Bdedger Geregh, пополека бе пич(ко смотана) че спукаш некое черво от токоз язвителни коментари...

Новините

Най-четените