Нито ще забравим, нито ще простим

Всяка власт гледа на себе си като на единствено правилна. Затова не само се опитва да се задържи колкото може повече управленските си позиции, но е убедена, че след нея настъпва ретроградна ревизия и неизбежен апокалипсис.

Поради тази причина в очите й несъгласните винаги са банда безумци. Те или не разбират разумните благородни ходове (вършени включително и в тяхно име), или ги разбират, но служат на някакъв зловреден интерес, при това задължително срещу заплащане.

Ето как се появяват двата основни мотива, с които властта традиционно описва генерираното към нея недоволство - единият е за поръчковата дестабилизация, в чието задкулисие има мощни финансови интереси, а другият - за тоталната ограниченост и маргинализация на опонентите, които не представляват никаква значима обществена извадка.

Демонстрациите срещу правителството на Орешарски се сдобиха с екстракт и от двете. Те получиха дежурния етикет и цена, а властта се заозърта за евентуален купувач, защото никой по-добре от нея не владее механизмите на коруптокрацията: "Щом нашите активисти и гласоподаватели са с тарифа, значи и онези там също имат".

От друга страна различният е важно да бъде принизен. Когато добре познатият марксистки подход за декласиране се провали и определението „лумпен" се превърна единствено в повод за присмех, последва опита за приписване на друг вид класова гнилост - на улицата е декаданса; някаква шепа алкохолизирани богаташчета и арт-интелигенти, които дори не мърморят пролетарски за празните си стомаси, а недоволстват по модни съображения, някак си шик им се струва.

Ето как вече трета седмица Станишев, Орешарски и компания по описания късоглед и астигматичен начин отказват да видят кой реално им противостои. Онова, което те успяват да измъдрят в своя защита, са нелепите контрааргументи, как са избрани от народа (от някакъв друг, скромен и качествен, който по-добре от този умее да различава стойностите), докато под прозорците им са платени клоуни и ненужен псевдокултурен отпадък, при това в нищожни количества.

Той най-вероятно ще се саморазпадне по естествен начин през лятото, стига да се правим, че не го забелязваме. В представата на властта хората на улицата страдат от наркотична амнезия и е въпрос на време да се плеснат по челата и да си кажат: "Абе какво правим ние, къде сме?" и да се приберат, сякаш нищо не е било.

И тогава дори финансовите стимули на вездесъщите купувачи на дестабилизация няма да са ефективни, защото са избрали да си напазаруват грешните недоволстващи. Тези са твърде сити, разглезени и с тях трябва да се държиш като с малки деца, на чиито капризи родителят отвръща с хладнокръвно възпитателно пренебрежение. Така ще им мине; ще забравят; ще простят.

Ако там зад гранитните стени на управлението имаше някои истински визионер, той щеше отдавна да е разбрал, че декласирането на противника носи полза само според комунистическата пропаганда, а гневът на умния е безплатен.

И ако слънцето, дъждът или планираната ваканция могат да лишат площада от единици в определен момент, то никой от тези хора няма да забрави защо е навън, въпреки атмосферните условия и сезонните особености, а за прошка вече е късно.

Правителственото упорство по неповторим начин консолидира и калява решимостта на протестиращите и фатално се заиграва с търпението им. Дори по вашата логика, господа, ако тези хора са само остроумни сити гуляйджии, то вие ги превърнахте в монолитна общност, която разви свой политически етикет, език и култура.

Голямата завера на Прехода всъщност беше да се извадят от строя подобни хора, да се раздробят и разпръснат. Трябваше да бъдат приучени да забравят и прощават, в противовес на онази клетва, която даваха други един площади преди години. И почти бяха успели.

Да забравяш и прощаваш означава да не ти пука. Днес обаче, благодарение на упорството на един импотентен кабинет, се наблюдава точно обратния процес. Щом инатът и дебелокожие са печелившата ви тактика, вие сте не само долни, но и безкрайно глупави; с всеки изминат ден си отглеждате и укрепвате противник, за какъвто не сте и сънували. Той вече няма да забрави. И със сигурност няма да прости.

#2 boris 04.07.2013 в 09:56:58

Айде поздрав за автора и съфорумците. ................................................................ Днес танцувам последния валс да си вземем сбогом, любима; ще те помня до сетния час, с теб танцувахме цяла година... Благоденствие ти обеща и нали беше млада, свенлива, аз повярвах на тази лъжа - с нея ти беше много красива... Последен валс... Сбогом, любима... Ще си спомням за теб дори и под новото име... За промяна говореше ти, но понеже, обаче, защото - дума дупка не прави, нали - път на изток откри към Европа... И сполука дори предвеща, но дори и това ти прощавам; сто лъжи или сто и една - на раздяла зло да забравим... Последен валс... Сбогом, любима... Ще си спомням за теб дори и под новото име... Да засвирим последния валс за невярната моя любима и да помним до сетния час как танцувахме цяла година... И да помним до сетния час – че промяна... не може да има...

#3 Rowan 04.07.2013 в 09:58:14

Ае, за пореден път се чудя, началото на статията на този автор иронично ли да го приемам или просто той си получава сигнали от космоса. То политиците си мислели там разни неща, дето дописника ги е чул да се казват по телевизията... Политиците, мили деца, не мислят, а много добре знаят, първо те самите какви са и за какво са на власт, и второ, какви точно са протестиращите. Другото е пропаганда в медиите за изпълнение на принципа "разделяй и владей", чрез дискредитиране на протестиращите и противопоставянето им на по-търпеливата част от народонаселението. Ама политик да си мисли, че протестиращите са такива или онакива...

#6 James 04.07.2013 в 10:23:31

"Ето как вече трета седмица Станишев, Орешарски и компания по описания късоглед и астигматичен начин отказват да видят кой реално им противостои. Онова, което те успяват да измъдрят в своя защита, са нелепите контрааргументи, как са избрани от народа (от някакъв друг, скромен и качествен, който по-добре от този умее да различава стойностите), докато под прозорците им са платени клоуни и ненужен псевдокултурен отпадък, при това в нищожни количества." Добре де, да допуснем, че подадат оставка и има избори. И пак да допуснем, че се случат предвижданията на "Медиана" (БСП 20%, ГЕРБ 18%, ДПС не помня колко), какво правим тогава? Кой народ ще е избрал новата конфигурация? Защо винаги се забравя, че София не е България? П.П. Само да не помислите, че одобрявам правителството в този му вид... Разочарован съм и от някои негови действия, но пък не съм убеден, че новото ще е по-добро.

#7 Okyo 04.07.2013 в 10:53:09

НЕЩО ТУК СЕ НАВЪДИХА МНОГО ЗАЩИТНИЦИ НА СТАТУКВОТО! МАЙ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕРИОЗНО СА ИНВЕСТИРАЛИ В МЕКЕРЕТА, КОИТО ДА ГИ ЗАЩИТАВАТ УЕБ ПРОСТРАНСТВОТО! ОСТАВКА НАГЛЕЦИ НЕДНИ!

#8 A4i 04.07.2013 в 11:15:05

Протестите са мирни. Хората са приятни на вид, спокойни и се забавляват. Затова майки извеждат децата си сред толкова народ. Атмосферата предразполага, привечер излизат семейно и се разхождат няколко километра по централните улици. Това според мен е една малка стъпка в посока към "нормална" европейска държава. Доскоро бяхме различни. Търсихме вина в робството и тоталитарната държава. Приемахме че смелите и несъгласните не са оставили потомство, за разлика от колаборационистите. За щастие не е било така...

#9 Scooby Doo 04.07.2013 в 11:27:47

"Щом инатът и дебелокожие са печелившата ви тактика, вие сте не само долни, но и безкрайно глупави; с всеки изминат ден си отглеждате и укрепвате противник, за какъвто не сте и сънували." Къв е тоя противник? Я обясни що 3 милиона не отидоха да гласуват знаейки, че с това си действие ще докарат БСП и ДПС на власт? И сега се натискат по панелките и гледат всяка вече р как 20 000 викат "оставка". А това което стана във Варна преди седмица не те ли навява на мисълта ,че при нови избори картинката ще е същата? И аз искам да се измитат тия, ама после ония 3 милиона като не гласуват пак, кво правим?

#10 boris 04.07.2013 в 11:58:22

Ето точно за това толкова настоявам за задължително гласуване – заради статуквото. Защото като си длъжен да гласуваш, а никой от кандидатите не ти харесва щеш не щеш ще направиш това което е правилно – да посочваш кандидатури. това е нещото което най-много ни липсва. Все „на пазара” е една и съща вкиснала стока от 25 години. Като няма кака да ходиш за гъби и да казваш – ми те всички са от едно котило – ще кажеш аз не харесвам нито един от тях! Аз предлагам моя комшия от съседния блок – Пешо Щуравото за депутат/министър /президент и прочие – примерно.

#11 dimchoha 04.07.2013 в 12:05:25

Нали не гледате назад... Да видим кои бяха ГЕРБ: 1.Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР,ченге от ДС. 2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. 3.Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен,ченге от ДС. 4.Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво. 5.Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси,ДС. 6.Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС. 7.Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова…. 8.Нона Караджова - дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП,ДС. 9.Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, 10.Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,ченге от ДС 11.Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп… 12.Фандъкова – член на БКП и дейно работила за ДС,КГБ 13..Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП.

#14 Rowan 04.07.2013 в 20:21:18

Борисе, твоя комшия има точно никакъв шанс за влизане в парламента, щото е национално неизвестен. Май забравяш, че процентите на непреминалите прага се преразпределят между основните играчи. Пък основен играч на национално ниво се става не просто с пари, а с много пари, оти требе много реклама, требе се изгради организация на национално ниво. Гласът ти не просто се губи, а се преразпределя. Дори негласуването е по-положително, щото поне показва на ония, че нямат твоята подкрепа. Виж при мажоритарен вот, същият този не национално, но квартално известен комшия, има реален шанс да вземе бройка в парламента, щото един квартал на София е между 1 и 5 депутатски места. Толкова е просто, че чак е вдлъбнато.

#15 Оня Дето Го Трият 04.07.2013 в 21:48:46

Кое те кара да мислиш, че при мажоритарен вот читавия кандидат има някакъв шанс? Стадото на големите партии да не би да спи? Или мислиш, че ще се отклони от правата вяра и ще припознае читавия кандидат заради сините му очи? Съвсем сериозно се питам откъде идва тая наивност

#16 Rowan 04.07.2013 в 22:22:30

Оня, кога ти ми обясниш с какво любимия ти пропорционален вот защитава читавите кандидати, тогава ще ти обърна изобщо някакво внимание. Да задаваш един и същ жалък въпрос, прегърнал мижавата си неаргументирана теза, не те прави по-умен, нито по-малко посредствен. Първо се научи да издигаш и защитаваш позиция, после питай. Всеки може да пита, малко дефинират позиция. Междувременно можеш да се позабавляваш и с мнението на други хора с моята позиция: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2117458

#17 Оня Дето Го Трият 04.07.2013 в 22:42:12

Роуън Прихванал си неприятния навик да ми разказваш аз какъв съм, вместо да отговаряш по същество Аз разбирам да предлагаш нещо, което не е правено и сам си го измислил, а то мажоритарни избори се правят кажи-речи всяка година и резултата ти е пред очите. Президентски и кметски. На луд ли се правиш или на кьорав? Нали имахте мажоритарен вот само преди 4 дни във Варна - кои кандидати спечелиха? БСП и ГЕРБ ли са на балотаж или нещо бъркам? Това като се повтори във всеки един град колко партии имаш накрая? Само преди 4 дни във собствения ти град се случва това и пред очите ти, а ти имаш очи да ми даваш някакви изсмукани от пръстите бръщолевения на В.Найденов. Кой ще ви е кмет тоя уикенд?

#18 don Pozo 05.07.2013 в 08:00:47

Няма по-лош от мажоритарен избраник. За 4 г. ще се нагуши здраво от тия, които са го поръчали. После шапка на тояга.

#19 Rowan 05.07.2013 в 08:25:18

Оня, мажоритарните кметове не са индикатор, щото се избират в страна с пропорционален парламент. Хората са партийно ориентирани а не личностно. От тук и мажоритарен вот досега не е правен. Смяната на вота, сменя и нагласите на гласоподавателите. Друго да имаш като аргумент? А това че не отговаряш за твоята теза, издава твоята неспособност да мислиш. Щото всеки може да критикува. Всеки квартален пияница може да ти изръси тонове критика за играта на Бербатов... Ставаш един от стадото, послушно гласуващ за някоя партия и наивно си мислиш, че само ти си уцелил верния цвят на бюлетината, а останалите са тъпи, щото не ги е осенило твоето прозрение. Всъщност не правиш нищо по-различно от тях, щото и те не мислят, а вярват. Просто вярвате в различни илюзии

#21 Оня Дето Го Трият 05.07.2013 в 11:16:31

Роуън Сам го каза: "Хората са партийно ориентирани а не личностно." Вари ги, печи ги, големите партии си полуачват своето, независимо от вида на избирателната система. Пропорционалната затова е пропорционална, щото дава пропорционално заслуженото и на по-малките. Хората се били ориентирали според избирателната система - в Америка нали е чисто мажоритарна - колко партии имат? Чудя се как може фактите да са ти пред очите и отново и отново да се опитваш да измислиш топлата вода И моля те реши последно мен ли ще обсъжаме или изирателната система. Не съм интересен, спести ми мислите ти по мой адрес Също не е важно и за кой точно аз гласувам.

Новините

Най-четените