Eвалла на Вежди Рашидов

Евалла на Вежди Рашидов! За смелите думи и за непукизма, за спонтанния отговор и за искреното изказване. ("Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа". - Бел.р.) Но преди всичко за бягството от политически коректното говорене.

Скучната практика на последното съвсем отдалечи политиците от хората. Заучените фрази и институционалният език допълнително направиха непривлекателни народните ни представители и министри - не стига че са некомпетентни и крадат, ами и говорят с клишета и популярни изрази, с които целят да предизвикват всеобщо одобрение или поне безразличие.

Стига толкова! Ето че сега министърът на културата между другото си призна, че не харесва хомосексуалистите (в интервю отпреди 12 години, частта от която е публикувана без негово знание и съгласие - бел.р.).

Посред изблиците на справедлив гняв спрямо признанието на културния министър поисках да го защитя или поне да защитя известен аспект от избора му да каже точно това. Не искам да защитавам смисъла на думите му, но искам да защитя откровеността му - така или иначе проблематична в светлината на поста, който заема.

Веднага да кажа. Нямам нищо против хомосексуалистите. Намирам ги за нормални хора и всички онези банални неща по темата. Истината е, че се уча да ги приемам, както и това, че всъщност няма значение с кого си лягаш и какво правите заедно в тъмното.

Думите на министъра сами по себе си са непристойни и даже отвратителни. Но адмирирам грешката му, страшно много ми допада инерцията на гафа, човешкия фактор, отказа от шаблона. "Един министър не може да говори така" - майната му на предписанието!

А дали може да говори квадратно и сухо за политическата воля и за политическата отговорност, за волята на избирателите, докато в кулоарите на парламента и в сепаретата на ресторантите реди тъмни схеми, а по-късно бие жена си?! И хайде да си кажем как и в нашата компания неизменно има поне един или няколко верни другари, които скърцат със зъби и хранят гейовете.

Аз искам полититиците да бъдат преди всичко нормални хора - противоречиви и склонни да бъркат - но да не са преднамерено добродетелни продукти на политическия пиар. Да представят народа такъв, какъвто е. Да няма бездна разлика между публичния и частния им живот. И да не му мислят толкова какво говорят.

И да, искам повече грижи за изкуството и културата. Да не се закриват театри, да се откриват нови библиотеки и да се стимулира повече новото българско кино.

Сега е на дневен ред да не се харесва правителството. Готините хора откриват пропуски и трупове в управлението на Борисов и хората му. Но не може да се отрече - а се отрича и се маркира като негатив - факта, че тази власт отвоюва много важна победа в полето на публичното говорене. Заговори на езика и с маниерите на хората от градове и села. Не мери много-много какво казва, но общо взето казва това, което мисли.

Може би затова навремето Ахмед Доган натрупа точки с признанието си за обръчите от фирми. Но това е друга тема.

Истината е, че политици а ла Берлускони и Саркози са далеч по-симпатични от такива, които хем не стават, хем са неискрени в публичните си изяви.

#1 Оня Дето Го Трият 10.01.2012 в 12:49:25

Мила родна картинка Въхищаваме се на някой дето е казал някаква тъпотия как им го е "рекнал". В случая на гейовете. Само че от това да говориш на народен език и неща, който народа иска да чува (гейовете и циганите са вредни), до това да правиш нещо полезно за тоя народ (да се бориш с педерастките и циганските номера) - разликата е от земята до небето!

#7 sharo 11.01.2012 в 08:58:09

Поредната мозъчна диария...... Нямам нищо против Вежди Рашидов да си говори каквото иска и пред когото иска..... НО МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА НЯМА ПРАВО ДА ГОВОРИ ТАКА! Той е избран да представлява всички ни и по никакъв начин не може да дели хората по някакъв признак! Утре може да реши, че гейовете не са му лицеприятни и да ги прати в конслагери! Такъв човек няма място в управлението и в една нормална държава след такова изказване просто си подава оставката, защото е компрометиран!

#8 choveka_s_mnenieto 11.01.2012 в 10:33:24

Всъщност Вежди Рашидов се извини като наблегна на това, че тези думи са казани в качеството му на "частно лице" преди много години. Не се е изказал като министър вчера, а като творец преди 12 години. Ето това е достойната постъпка - да обясниш думите си в контекста в който са казани, а не да си замълчиш.

#10 мааму стара 11.01.2012 в 11:53:52

Всъщност Вежди Рашидов се извини като наблегна на това, че тези думи са казани в качеството му на "частно лице" преди много години. Не се е изказал като министър вчера, а като творец преди 12 години. Ето това е достойната постъпка - да обясниш думите си в контекста в който са ка зани, а не да си замълчиш. ... машалла и на автора, и на коментатора, а защо не и на министъра... мааму стара!

#12 Оня Дето Го Трият 11.01.2012 в 13:13:08

@мааму стара Какво значи "думи казани в качеството му на частно лице"?? А сега вече министър, ама с други качества? То така става и в други области - политици в качеството си на частни лица крадат като луди, а в качеството си на политици са загрижени и милеят за народа си. А такива като тебе седят и им се радват на геройството, като в тоя случай Затова сме на това дередже

#14 choveka_s_mnenieto 11.01.2012 в 14:41:18

Оня Дето Го Трият понеже той цитира мен аз ще отговоря. Доколкото разбирам от коментарите основното възмущение е как ЕДИН МИНИСТЪР може да говори така. Точно това обясних - той не е бил министър по времето, когато са казани тези думи. Имало е да изминат едни 10 години преди да стане министър, а думите вече са били казани. Не коментирам дали думите са правилни или не. Аз лично не мразя никакви хора стига да не нарушават законите на страната. Аз аз сега изпсувам и след 20 години стана президент дали ще има хора които да казват "един президент не може да говори така".

#15 Оня Дето Го Трият 11.01.2012 в 15:11:10

Обратното е: Не че един министър не може да говори така, а че един който говори така не трябва да става министър! Не ми дреме за гейовете, но е лицемерно в лично качество и преди време да си един, после като министър друг. И да, ако имаш срамни петна в биографията си няма да ставаш президент. Тука говорим за едно необмислено изказване, но аз де да го знам някой друг - може да е откраднал милиарди "в лично качество" преди 12 години и сега да се прави на благ държавник....

#17 Оня Дето Го Трият 11.01.2012 в 15:44:05

Мен па ме тормозят лицемерни политици, а не гейове Гей я видя около мен, я не, ама тия двуличните дето после стават и крадливи са на всяка крачка и те ни скапват живота....

#18 choveka_s_mnenieto 11.01.2012 в 15:54:48

Не мисля, че могат да се сравняват двете неща. Едното е престъпление, другото (все още) не е. Едното и след 12 години ще е престъпление, а другото подлежни на промяна (човекът може да не мисли вече така, да познава повече обратни, които да са му приятни и т.н.).

#19 Fedar 11.01.2012 в 20:07:42

Оня, не съм съгласен с теб, човече. И тук не става дума за обичане или мразене на гейовете, а за основен принцип - свободната мисъл и слово. Вежди не е казал "Гейовете трябва да бъдат репресирани и дискриминирани", а това, което казва, може спокойно да се преведе като "Аз не харесвам гейовете". Извинявай, но разликата е съществена - лично, съкровенно и неприкосновено право на всеки един човек да изразява чувства на одобрение/неодобрение към каквото и когото си пожелае. Разбира се, ако го беше казал в качеството си на министър, тогава нещата щяха да са различни - защото тогава щеше да говори от името на институията си, а една държавна и обществена институция не може да си позволи да изразява такива сантименти. Но частното лице Вежди Рашидов е в пълното си право да не харесва когото си иска и точно това му право е същността на демокрацията. Също така, ако беше казал, дори като частно лице, нещо от сорта на "Гейовете трябва да бъдат вкарвани в затвора или психиатрията", тогава това логично не би трябвало да му позволи да бъде министър, защото в правото ни на свободно изразяване е преминал определена граница и е нарушил правата на други хора. Но не виждам по какъв начин "Не харесвам гейовете" или "Те са ми противно съсловие", казани в качеството му на скулптор, може да се считат за нарушаване на правата на който и да било. Баси, това е все едно като видя някоя селска чалга-кифла, да нямам право да изкажа мнение, че за мен това е селска чалга кифла и че не харесвам такива жени. Това, което нямам право, е да и се бъркам и да искам насилствено да променям начина, по който тя се облича/изглежда. Но винаги, повтарям винаги човек има право да изказва неодобрение и несъгласие.

#20 Vortep 11.01.2012 в 20:16:15

"Всъщност Вежди Рашидов се извини като наблегна на това, че тези думи са казани в качеството му на "частно лице"" ... да, пак в качеството си на "частно лице" на 30 Ноември 2001 според в. "Сега": "Скулпторът Вежди Рашидов, колегата му Емил Додов от ОДС в столичния общински съвет и полицай влязоха в кървава схватка под прозорците на кмета Софиянски на ул. "Московска" в София. От мелето полицаят излезе със счупен нос, Додов - с цепнато чело, а Вежди - със заплахи, че ще извика генерали." Спомням си един наш "политик" от близкото минало, който каза: "Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер“

#21 fALLEN 11.01.2012 в 22:51:06

този олигофрен, набеден за художник или скулптор беше, и още по-набеден за политик, не се цепи за първи път. нито му е най-силната изява. нито липсват олигофрените, които му пригласят одобрително и оргазмично-онанистично. нито пък е първия такъв олигофрен, нито ще е и последния. нищо ново...

#22 fALLEN 11.01.2012 в 22:58:35

оня, тоя олигофрен веждичката има далеч по-големи прегрешения от някаква пиянска изцепка, в някакъв бар (предполагам), пред някакви жълти курви от некой жълт вестник. но си прав де - като добавим и тая простотия - такива не трябва изобщо да са министри. ако че нямаме никаква култура или изкуства, Ако че е почти девета дупка на кавала целия ресор... просто този със сегашни, а както се вижда и минали, излагации трябва да го разкарат. алкохолици и малоумници няма нужда да ходят напред-назад по света, дянков и бочко ни излагат достатъчно по другите държави. остава и тоя халтурник...

Новините

Най-четените