"Генерация Идентичност" - идеолозите на крайното дясно в Европа

Европа има голямо сляпо петно: онлайн разпространението на крайното дясно като влияние. Крайно десните групи на континента са дигитално грамотни - те знаят как да изкривят публичното възприятие по даден въпрос, да нарочват политическия дневен ред и да се заиграват с журналистите и медиите.

Те успяват да откриват начини, с които да нарушават демократичните процеси и да оказват натиск върху политиците по все повече теми - от локални въпроси до миграционните политики. И тактиките им успяват - Европа завива все по-надясно.

Въпросът обаче е кой ще поеме юздите на тази нова вълна на крайнодесния възход. И едни от претендентите за това са "Генерация Идентичност" - противоречива формация с клонове из голяма част от Европа.

Наскоро австрийският клон на движението "Генерация Идентичност" беше свързан със стрелеца от Крайстчърч, Нова Зеландия. Наскоро къщата на един от лидерите на движението беше разбита от службите за сигурност на Австрия заради появилата се информация, че терористът е дарил пари на "Генерация Идентичност Австрия".

И движението, и терористът в своя манифест, споделят конспиративната теория, че бялото население в Европа бива изтласквано от континента и заменяно с мигранти. Дори само седмица след атаката Движението за Идентичност на Австрия проведе протест срещу "Голямата замяна" във Виена, призовавайки за "ремиграция" и "деисламизация" на страната и на целия континент.

Исканията на групата надхвърлят призивите за депортиране на престъпници, екстремисти и на онези, които биват отхвърлени при искането на убежище - което би било в съответствие с миграционния закон. "Ремиграцията" всъщност е евфемизъм за масовото депортиране на всички европейски жители с мигрантски произход, които не са родени на територията на Европа.

Това, което е опасното при "Генерация Идентичност" е фактът, че въпреки липсата на публична подкрепа за актове на насилие, членовете на движението се готвят за напълно реална борба, а техните манифести и разяснителни материали спокойно могат да се изтълкуват като призив за хващане на оръжията.

Всяко лято членовете на движението от цяла Европа организират военни тренировъчни лагери в селските райони на Франция - там, където реално се заражда самото то. Техните ръководства използват милитаризиран речник, като например „снайперова мисия” и „масов въздушен удар”, когато описват онлайн атаки.

Един от лидерите на Движението в Австрия е бивш неонацист на име Мартин Зелнер - популярен, със силни радикални виждания и приеман от мнозина за идеолог на крайното дясно в Европа. Той се радва на сериозна популярност в социалните мрежи като само в YouTube е следван от над 90 хил. души, а в Telegram има 16 хил. последователи.


Мартин Зелнер

Негов е наръчникът "Изкуството на червеното хапче" (референция към филма "Матрицата" и червеното хапче, което помага на вкараните в матрицата хора да излязат от нея) той дава насоки как стъпка по стъпка как човек да експлоатира актуалния обществен ред, за да постигне максимално разпространение на крайнодясната идеология

Той препоръчва да се използват широко разпространените проблеми, свързани със свободата на словото или равенството между половете, като отправна точка, преди постепенно да се лансират нови и по-крайни идеи. "Посяваш първо по-леките семена на червеното хапче и ги напояваш постоянно. Един честен въпрос, с който трябва да се започне, новина тук, имейл там, виц по време на излизане за по бира...", пише в наръчника.

"Генерация Идентичност" също така тренира своите членове да използват и различни техники за манипулация и адаптиране на информацията и новините спрямо собствения дневен ред на движението.

Тяхната успешна книга за онлайн медийна партизанска война показва как трансгресивните им кампании стават вирусни и достигат до глобалната аудитория. Основната идея на тези действия е проста - глобално покритие на "Генерация Идентичност" със свои по целия свят - от Австралия до Канада.

Идеологията на паневропейското движение отдавна е надхвърлила границите на Франция, където то се създава през 2003 г. Популистите от дясната страна в Европа вече навсякъде имат действащи политически сили - от Алтернативната за Германия (AfD) и Австрийската партия на свободата до Италианската Лига и испанската партия Vox партия. Всички те успяват да пренесат езика и препоръките на "Генерация идентичност" в мейнстрийм политиката. Макар и много от тях да не признават движението, тези политически движения споделят идеологическата му платформа. Техните кампании срещу „лъжливите медии” и малцинствените общности взаимно се подсилват и укрепват.

В Австрия движението е има пространство за сериозен растеж до голяма степен благодарение на слабия подход на крайнодясната австрийска Партия на свободата (FPÖ), член на управляващата коалиция. И Движението, и FPÖ изповядват идеологията на ремиграция.

Разбира се, в момента партията е подложена на остри критики заради своите връзки с Движението и неговата собствена връзка със стрелеца от Крайстчърч, но това не пречи на влиянието, което то оказва върху политиката на страната.

"Генерация Идентичност" оказва сериозно влияние върху отхвърлянето на Пакта за миграцията на ООН в края на 2018 г. от австрийското правителство. Изследванията на Института за стратегически диалог установяват, че Зелнер и контролирания от него клон на Движението са се мобилизирали в специални криптирани канали в Telegram, дни преди стартирането на мащабните кампании за дезинформация в социалните медии, които в крайна сметка обръщат общественото настроение срещу пакта.

В отговор на нарастващия обществен натиск, австрийското правителство сега обмисля забрана на идентифициращото движение Австрия. Подобен ход обаче ще направи малко за реалния проблем - разпространяването на неонацистки идеи в Европа.

Подобен подход просто няма вече връзка с актуалната реалност. В нея подобни крайнодесни и неонацистки организации не действат вече като затворени клетки. Вместо това те създават все повече мрежи на международно ниво. Затова и активистите на Движението за идентичност ще продължат да намират новаторски решения, за да заобиколят законите и да предадат посланията си на широката общественост.

Силите за сигурност, политиците и технологичните фирми просто не успяват да наваксат на начините, по които крайнодесните трупат популярност и се справят само с част от проблема на онлайн екстремизма - свалянето от социалните мрежи на подобен тип пропаганда - нещо, което поне към момента е крайно неефективно.

Междувременно Зелнер и другите подобни идеолози на крайното дясно в Европа намират своите "убежища" онлайн, където продължават да разпространяват посланията си без опасност те да бъдат свалени.

Незабелязана и неоспорима, крайната десница е била свободна да разпространява своите послания, подтикващи към насилие, на ултралибертарни платформи като Gab, 8chan и Bitchute.

Крайстчърч се превърна като отрезвяващ момент за Запада и отношението към десния радикализъм. Въпросът е какво следва оттук нататък в борбата с този проблем. Защото съвсем скоро Европа ще трябва да се притеснява не само от терористичните актове на джихадистите, но и от своите собствени крайни националисти.

#1 boris 12.04.2019 в 09:09:42

Добре де, а така наречените "Традиционни партии" за що смятат, че може да има някакво действие без съответното му противодействие? Криптирани чатове, форуми с слаби модератори, специални служби, медии дрън дрън та пляс... Ако в един момент от съседният квартал, съседната улица или съседния апартамент започне да вони нетърпимо .. на човек не му трябва никаква попаганда и никакъв интернет за да реши да се радикализира.

#2 GETI 12.04.2019 в 11:31:45

Точно обратното! Либерализмът е болестта - " голямо сляпо петно". Колкото и да интелектуалничите с разни препратки към събитията - да ни покажете колко много уж знаете - всички ваши твърдения са абсолютно безпочвени, лишени от съдържание и обосновка. Точно вие крайните либерасти, сте далеч по-расистки и ксенофобски настроени, отколкото т.нар. "крайни" националисти. За вас либерализмът е висша ценност, към която трябва да приобщим целия свят и да "интегрираме" мигрантите. За вас културни различия не съществуват, т.е. вие сте културно неграмотни и пречупвате всичко през призмата на това кое е "морално извисено" от гледна точка на отдавна умрели европейски философи. Това придържане към тезите на Просвещението заприличва все повече на догматизма на Средновековието, въпреки привидно рационалния характер на въпросните тези. Точно заради този догматизъм вие възприемате всички като "равни" и "еднакви", с което затвърждавате идеята, че не познавате в дълбочина нито европейската, нито световната история, култура и антропология. Жестоката истина е, че културни различия съществуват, и те са ужасно дълбоки. Но вие си заравяте главите в пясъка, за вас страданието и неспокойството на европееца са маловажни, защото работите за голямата кауза на либерализма. За вас плебсът е ненужен. Оттам наченките ви на тоталитаризъм и превръщане на държавата в едно голямо родителско тяло, което казва що е грешно и що е правилно, изобщо не изненадват никого. Вие сте болест. С удоволствие ще гледам как управляваните от либерали държави отчаяно се опитват да противопоставят Волтер на сурата от корана, и накрая се провалят и превръщат в емирства.

#3 Вълков 12.04.2019 в 12:42:38

Абсолютно съгласен съм с GETI , написал го е много точно и ясно, браво.

#4 explorer 12.04.2019 в 13:50:41

@GETI &Co: "С удоволствие ще гледам как управляваните от либерали държави отчаяно се опитват да противопоставят Волтер на сурата от корана, и накрая се провалят и превръщат в емирства." ...без злорадство ще кажа, че няма да го дочакаш.

#5 Specifier 12.04.2019 в 16:29:05

КАКЪВ ЛИБЕРАЛИЗЪМ, КАКВИ 5 ЛЕВА, бе? За никакъв либерализъм не става въпрос, а за левичарство, още по-точно - за НЕОМАРКСИЗЪМ. Не повтаряйте, като папагали етикетите на неомарксистите и на техните органи, като "Политико": "крайно десни", "фашисти" и т.н, вкл. "либерали"... Защото: 1. За етикета "либерали/либерален" се използва понятието либерален, съотносимо към едно от най-важните политически движения на XIX и първата половина на XX век. Левичарите от средата на XX в., откраднаха понятието от истинските либерали, поради което ги наричаха първоначално неолиберали. Те заимстваха от "старите" либерали идеята за толерантността и я хипертрофираха до безкрайност, като включиха и неодушевени обекти (съвсем сериозно се говори за "правата на Земята"). 2. Лепенето на етикети е едно от любимите оръжия на Неомарксизма. На по-възрастната аудитория този метод е добре познат от практиката на тоталитарните комунистичиски медии преди 1989. Един от най-употребяваните етикети е "крайно десен/десни". Може да означава всичко и всички. Куриозът е, че повечето "крайно десни" всъщност са леви популистки движения. НЕКОИ ЕТИКЕТИ, КОИТО ЛЕПЯТ ЛЕВИЧАРИТЕ-НЕОМАРКСИСТИ (изв. още като „Политкоректори“): "крайно десен" - левичарски евфемизъм за всички неприемащи неомарксизма, известен още и като неолиберализъм, остроумно казано - "лице с възгледи, лежащи вдясно от тия на Троцки". "фашист" - лице, което не одобрява възгледите на левичарите-неомарксисти и активно се бори срещу тях. „хомофоб“ – лице, което не изпитва обич към хомосексуалните (не към хората – homo!). 3. Стратегията на Неомарксизма е начертана още през 60-те години от най-успешния ревизионист на марксизма, видният представител на Франкфуртската философска школа (Културния марксизъм), "философът-революционер" Херберт Маркузе (виж фундаменталния му труд по въпроса: "Репресивна толернтност", I, II и III част). Звездата му, като революционер, изгря през 1968, когато разбутнуваните студенти в Париж пишеха по стените на кампусите: "МММ" - т.е. "Маркс е бог, Маркузе е неговият пророк, а Мао - неговият меч". Цел на тази нова ТОТАЛИТАРНА идеология е лелеяната мечта на всички левичари – унищожаване на омразната „буржоазна държава и морал“ и създаване на Новия човек и Новото общество - царството на щастието и райския живот, където няма да има бедни, глупави и угнетени (за по-старото поколение звучи познато, нали). Маркузе ни учи, че "буржоазната държава и морал" ще могат да бъдат съборени не от работническата класа (както казва Маркс), която вече се е обуржоазила, а от Новите Революционери - МАЛЦИНСТВАТА от всякакъв вид: сексуални, национални, религиозни, културни, социални, екологични и т.н., вкл. ЖЕНИТЕ. За инструметнтите на тази нова ТОТАЛИТАРНА идеология красноречиво говори крилатата фраза на Маркузе: "Да превърнем патологията в норма, а нормата [съществуващата] - в патология". Под това знаме на културния марксизъм се нареждат различни движения, покриващи ЦЕЛИЯ спектър на обществените отношения: феминист(к)и, мултикултуралисти, еколог-исти, пацифисти, затоплисти, веган-исти, прогресисти, антифашисти, SJW-исти, BLM-исти и др.. Мотото им е: "толерантност към всички, но репресии към тези, които не мислят, като нас" ( виж по-горе, цит. труд на Х. Маркузе) Феминистките-активистки са един от ударните отряди на новата левичарска и неомарксистка идеология. На тях е възложена една изключително важна задача - разрушаването на „буржоазното семейство“ (черновата на Ист. конвенция е написана от група феминистки-лезбийки воглаве с една турска професорка; изобщо във феминистките организации по правило ръководните длъжности се заемат от лезбийки*). За целта са допустими всички възможни инструменти: промискуитет, еротика, проституция, аборт, инцест, хомосексуалност, наркотици, развращавате на децата(полово възпитание от 3-4 годишни), снижаване наказателната възраст за педофилия, законодателно утвърждаване на т. нар. "права на децата" (законодателно гарантирана възможност децата да вземат самостоятелни решения, вкл. сексуални, независимо от родителите - това се нарича "освобождаване от родителското робство") и т. н.. И всичко това трябва да става на базата на държавно възпитание, в което родителите да не могат да се бъркат. Вече вървят експерименти в редица страни. Или преведено на нормален език - работи се за края на Човешкия род. ____________________________________ **виж в мрежата материалът "Сестра ми Кейт" за първата феминистка икона, лесбийката Кейт Милет, виж също "Джудит Бътлър" - съвременната икона на феминизма и нейните "трудове", лесбийката Джудит Бътлър, виж "д-р Джон Мъни" за гнусните експерименти (Брус Раймър - Бренда Раймър - Дейвид) на един от съоснователите на джендър-теорията. Виж още: https://www.youtube.com/watch?v=wAIMjMdEPzU Накрая прочетeте ВНИМАТЕЛНО "Истанбулската конвенция" и ДОКЛАДА към нея, като използваш САМО оригиналните документи от сайта на ЕС (пълно е с фалшификати), като обърнеш внимание на превода на "gender", на страховития орган GREVIO и на финансирането на НПО. Открий там цитатът от Енгелс, включен в Преамбюла на Конвенцията. Също: Фр. Енгелс.Произходът на семейството, частната собственост и държавата. Х. Маркузе.Репресивна толерантност, ч.ч. I, II и III. Поинтересувай се от попълзновенията на неомарксизма (предиимно джендър-идеологията) в България - в детските градини, училищата, ВУЗ-ове и в институциине...

#6 deowin 12.04.2019 в 18:18:22

>Точно вие крайните либерасти, сте далеч по-расистки и ксенофобски настроени, отколкото т.нар. "крайни" националисти. Аха.. а войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила. Предполагам когато си допотопен соцдинозавър (червен пенсионер), стандартните ти прийоми са допотопните соцтактики като двоемислието.

#7 sim4o 12.04.2019 в 19:28:44

deowin | 12.04.201918:18 >Точно вие крайните либерасти, сте далеч по-расистки и ксенофобски настроени, отколкото т.нар. "крайни" националисти. Аха.. а войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила. Предполагам когато си допотопен соцдинозавър (червен пенсионер), стандартните ти прийоми са допотопните соцтактики като двоемислието. -------------------- Деосвински .. не ти е силата в мисленето! Силата ти е в тъпото лепене на етикети и злобните напъни, да се оплюе опонента ти .. А опонент ти е всеки, който не е левичарче, като тебе .. АЗ за тебе не ПРЕДПОЛАГАМ , а знам, че си ляв идиот .. Още помня как СПОМЕНАВАШЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ШВЕЦИЯ????? Бааааси идиотът си! Ми че там кралство бе! А за Наполеоновите Влакове???? Чупиш тъпомера .! Та аре у лево и недей, когато аз съм на форума , да се опитваш да обясняваш, кой е соцдинозавър.. Специален влаков поздрав за тебе ... по повод на Наполеон: https://www.youtube.com/watch?v=Wf2hAN78-hQ

#8 sim4o 12.04.2019 в 19:33:42

5Specifier | 12.04.201916:29.. ---------------------- По принцип-правилно .. Може да се цитира и критиката на философията на Маркузе и въобще за Франкфуртската Школа ! Ама нали си комуне бе, Спецификаторче? И имаш уклон към Русия. Постоянно си вторачен към случващото се там и се лютиш на Путин, че е десен и ви навря на изборите червените знамена отзад .. Вие си мислехте, че Русия ви е в кърпа вързана, а? И сега, руският народ , като загърби Комунизма и избра Дясното .. побесняхте, срещу руснаците , а Червенушко?

#9 sim4o 12.04.2019 в 19:39:00

Иначе ето за какво говори Спецификаторчето .. Теоретиците са Хоркхаймер, Теодор Адорно, Валтер Бенямин, Херберт Маркузе, Лео Льовентал, Фридрих Полок, Ерих Фром и др. Па някои и сме ги чели и можем , ако ни се занимава , да сложим мигом цитати, дето ги правят на две стотинки .. А пък някакво редакторче от Лафенцето решава да ни стряска с препечатка от "Политико" .. ...крайнодесни .. идеолози .. в Европа .. Хора бдете , а ?! Да, ама сме гърмяни зайци .. повече знаем , примерно , от статията в "Политико" .. Единствено влаково-наполеонов идиот се намира да гъгне и да се блещи ..

#10 boris 12.04.2019 в 21:52:40

Най-големият проблем на тезите на всички политици, пилотолози и социолози е техния идеализъм. Тоест вярата, че след като нещо в някакъв исторически период е дало някакви страхотни резултати и е било изключително полезно, то това по някакъв начин означава, че това нещо ВИНАГИ ще бъде добро и полезно.

#11 Specifier 12.04.2019 в 22:24:03

У НАС ПЪК МНОЗИНА невнятници - "демократи" твърдят, че щом ненавиждаш Неомарксистката гнъс, значи требва да обичаш Путя от Северната кочина! Да, ама не! Путя мрази Неомарксистките левичари, защото се страхува от тях, от тяхната болшевишка агресивност и фанатизъм (марксизмът му е твърде познат), от техните успехи в обладаването на Западното общество. Чисто и просто те му се явяват опасни конкуренти в манипулацията на стадото, наречено Руски народ... По същата причина и нашата ЧервеноРуска сга.. (генеричните потомци на АБпФК и на Слугите на АБпФК) споделя разбирането на Путя.

#12 Specifier 12.04.2019 в 22:26:44

НЕОМАРКСИЗМЪТ вече посегна и на децата. Превзема позиция след позиция в обществото. А надеждите за оцелявяне на света от неомарксистката чума сега са изцяло насочени към Америка. Там се зароди тази престъпна тоталитарна идеология привнесена от "културните марксисти" на Франкфуртската школа. Там процъфтява и сега, в хуманитарните специалности на университетите по двете "леви" крайбрежия. И само Америка може да я спре, защото притежава нещо, което липсва в останалия Западен свят - могъщи институции и велика Конституция (най-вече Втората поправка), завещани от Бащите основатели. Защото падне ли Америка, под ударите на левичарската неомарксистка идеология, моментално ще се срине целия Западен свят и неизбежно ще дойдат Варварите. Засега фронтът се стабилизира, левичарите се блъснаха в Тръмп, като в скала и затова злобата им е безкрайна... Предстоят обаче решаващите сражения.

#13 sim4o 13.04.2019 в 03:46:00

Путин , любимият герой на Спецификаторчето , се появи из коментарите. И да , Путин и привържениците му са десни. Навряха ви на изборите червените знамена отзад. От тогава попържате всичко руско из форуми , а душици червендалести?

#14 unclejohn 13.04.2019 в 18:39:58

Фамилия Ротшилд никога не губи. Ако има нужда от дясна партия, създава дясна партия, ако има нужда от лява партия създава лява, ако има нужда от крайнодясна, създава крайнодясна. Ако има нужда от френски президент, взема свой служител от Rothschild & Cie и го прави президент. Накъдето и да задуха вятърът, т.е. накъдето и да „залитне мнозинството“, те командват „парада“.

Новините

Най-четените