Ние и Ориента

Седя си в берлинското метро и си чета книжка. На една спирка се качва млада жена, покрита от глава до пети, само лицето й се вижда. Тревистозелен хиджаб, черно палто, копринена пола до земята и зелена чанта.

Красота. Цветовете са така добре съчетани, като че ли идва от модно ревю.

Сяда до мен, слага очила на "Прада" и вади книга на арабски. Страшна екзотика. Направо ще кажеш, че сме в Абу Даби, а не в центъра на Европа. Но реалността се намесва. Идва рус, височък контрольор и казва на южен немски диалект: "Молиме да си покажити билитчитъта и картити!"

Жената вдига учудено поглед. Аз тъкмо да й преведа на английски какво иска господинът и тя казва на перфектен немски: "Не знаех, че все още има хора, родени в Германия, които не говорят немски!"

Чудно нещо, мисля си. Не мога да разбера вече кой какъв е! Тия и двамата са родени в Германия. Ама от тях двамата кой е по немец: той, дето външно прилича на немец или тя, която е грамотна?

"През 19 век България излиза от сянката на Ориента" се казваше в един урок от учебника ми по история за шести клас. Бре, голямо нещо ще да е тоя Ориент, щом цяла България засенчил!

Ами добре тогава, като е излязла от него, къде е сега? Щото не е като да се е вдигнала и да се е преселила другаде.

Европейци сме станали, подсказва ми моето медийно Аз. Е какво като сме станали европейци, пита шестокласникът в мен. Ами, говорим чужди езици, ходим на опера и театър, имаме си метро, четем книги. С една дума, културни сме вече.

Разбирам. Значи ние сме си европейци, а те другите там са от Ориента.

Ами тая жена в метрото каква е? Не е ли и тя европейка? Не, отговаря убедено моята медийна половина. Тя е мюсюлманка, не виждаш ли, че носи кърпа? На нея мъжът й е камикадзе, чичо й е бил приятел на покойния Осама бин Ладен, а петгодишният й син си играе в детската градина с истински Калашников.

Моето шестокласно Аз е объркано. Тази жена идва на лекции, дискутира с нас и води феминисткия клуб в университета. Питам се каква може да е разликата между нея и мен, българката в Берлин?

Защото ако тя е част от Ориента, може би аз съм останала там.

#1 Оня Дето Го Трият 01.09.2011 в 10:37:19

Много добра статия, браво! Подобна случка имах и аз тук в София, на родна земя, в моя квартал, на 3 блока от моя..... Разминавам се с младо момиче (~18-20) старателно забрадено в главата, както си повеляват традициите на "правата" вяра. Не на шега и на майтап - определено! Надолу обаче ефирно потниче с голи рамене и гол пъп , впити 7/8 дънки и боси краченца в маркови чехлички.... Е какво беше това? Праведна мюсулманка или 'яка тупалка'....ходи ги разбери вече кой какъв е и за кво се бори

#2 tytyrytka 01.09.2011 в 11:11:46

не знам авторката стъпвала ли е в Абу Дали или поне в Истанбул, за да пише 'ние и ориента'... явно момичето е запецнало на знанията й от 6 клас и толкоз... Европейското не се определя по езика или по марковите аксесоари, а от религията, скъпа Зори! по логиката тук, и аз бих написала: Ние и цигарите, ние и магистралите, ние и филан кишията!

#4 Чарли Шийн 01.09.2011 в 11:37:34

Който харесва муслитата, да ходи в Афганистан, Пакистан и другите "перфектни" мусулманси страни - където цари шериат. Да видим колко ще и хареса. Да те оженят на 8 и да те чука някой баня не видял дедо... щото 9 лунни години е позволената възраст за женитба в шериата.

#6 Josephin 01.09.2011 в 12:06:48

супер симпатична статийка доколкото се познават културите на отделните нации, да, в Германия е нормално (дори задължително) да направиш забележка относно грамотността на събеседника си, аз лично пропускам и съм доста толерантна към чуждите диалекти, успявам някакси да се забавлявам, но.... съвсем друга е ситуацията, като чуя бг разновидности - особено натурален Пернишки - е, няма такъв смях, казвам ви

#7 Ex Freerider 01.09.2011 в 12:18:36

Сто тояги на чучелото да му дойде акълът в главата! Бог я е създал да ражда деца и да служи на Мъжа, а не да се прави на умна в компанията на чужди мъже в метрото. Срама нямат!

#9 Мина 01.09.2011 в 13:24:05

За статията- браво! За тези дето я пращат в Иран и Афганистан- абе що не си замълчите!!! Вие познавате ли ЛИЧНО някой иранец/ка или анфанистанец/ка??? Образован/а и достатъчно добре оправящ/а се в Европа да речем? По-викоко, че не чух!? Не? Ами тогава- вземете... замълчете! Авторката НЕ говори за екстремистките режими, А говори за хората!!! Научете се да правите разлика- първосигналните реакции вече отдавна НЕ СА на мода... Мдаа

#10 Tsombain 01.09.2011 в 14:39:04

Всъщност, християнството също позволява на мъжа да бие жена си, ако трябва да сме точни. За всеки който се съмнява, да си прочете Второзаконие от любимата на хритияните книга.

#12 Dima Kumcheva Eid 01.09.2011 в 15:22:11

Много разбирачи ей, само дето мнението им се гради върху няколко/не дотам исторически верни/ художествени интерпретации,нямащи нищо общо с 99 % от съвременното мюсюлманско/ в частност арабско/ общество...А познавате ли поне един човек от тези "диваци", разменили ли сте поне една дума, с него, щото като теглим чертата и те са като нас- раними,обичащи, грешни и прощаващи! Сега очаквам кофа с помия- почвайте! Любов и светлина на всички!

#14 Dima Kumcheva Eid 01.09.2011 в 15:30:17

Съм, за това спирам...Моята оценка е от /от/личен опит, но спорът тук е безкраен и ненужен никому...

#16 YOLE 01.09.2011 в 16:06:04

авторката , този хиджап българин ли е ?

#18 Бобо 01.09.2011 в 17:03:37

Твоят Аз е объркан авторке дълбоко, както ти признаваш! Немците са си изградили техния Аз за хилядолетия, не от вчера, така че не се притеснявай за езика им! А колкото до модерната Арапка, е най малкото не е немска черта, да си на гости в друга държава и да ги поучаваш какъв език говорят, типична арапска Открита агресия! Е, такива са им Архитиповете, такава им е религията. Та с две думи, по дрехите посрещат, а по акъла изпращат. Та много здраве на тази арапска европейка, още много хилядолетия трябва да се учи, преди да стане германка!

#19 Miss Ivano 01.09.2011 в 17:16:07

Много е приятно написаното, добро е Коментарите няма да чета - знам, че са останали "там"

#21 Gootin 01.09.2011 в 22:11:30

Бобооо, много си прост! Я седни прочети малк история и тогава говори за хилядолетия немска история и за езика им дето е от 150 години.... А колкото до поуването - ако германците имат неизменна черта от харектера си то това е ПОУЧАВАНЕТО - така, че смея да кажа, че тя освен с езика си именно и с това си поведение демонстрира типичната германка. И със сигурност е много по напред в материяла по отношение на етно и религозен толеранс, от колкото значителна част от младото поколение гологлави берлинчани - така, че пак не знам кой има да върви път - тя или те.... или ти...

#22 lex 01.09.2011 в 22:40:42

Дамата е търсила поле за изява. Луксозно облекло и прада, а ползва метро. Такси щеше да е по-логично...

#23 chicho 02.09.2011 в 01:58:57

"Роден съм и съм израсъл в град край морето, в който бяха застъпени доксан докуз, както се казва етноси – българи, арменци, гърци, евреи, руснаци (така наречените белогвардейци), цигани (може ли без тях)...... Това етническо многообразие създаваше една неповторима атмосфера на града. Хората се уважаваха, общуваха и помагаха като добри съседи. Всеки изповядваше собствената си религия и уважаваше тази на различните от него. Сега и в България, и в останалия свят, тази омраза между мюсюлмани и християни изкуствено се култивира и подхранва с напълно прозрачни цели." Този коментар ми хареса най-много.И аз съм роден в Северна БГ и съм порасъл с различни етноси.В миналото като малки бяхме приятели,играехме заедно и рядко имахме проблеми.Разбир се дойде време,когато това не се хаесваше на част от света...всички знаят коя част.Вложиха се много пари,изпратени бяха хора(да ги наречем трениращи хора) да разбият този наш свят.Не ми се продължава нататък... Само още нещо--повече от 10 години живея в САЩ и искам да кажа само едно--тук само в Конституцията нямя дискриминация,но тукашната е скрита,скрита толкова дълбоко,че хората се преебават с усмивка и съжаление....А пък другото--за омразата към мюсюлманите---корените са в много по-ново време....започнаха през 90-те години на миналият век .......знаем защо и от кого се прави всичко.....ще спомена само за атентата в САЩ.... Това е---иначе болшинството от живеещите в БГ са все още толерантни,с което аз самият се гордея...

Новините

Най-четените