Свети Йоан има(л) 11 официални глави

Пуснах си онзи ден телевизора и попаднах на някакво мероприятие, свързано с нашумелите напоследък находки на мощи край Созопол. Някакви бабки се кръстеха и кланяха, попове махаха кандилници и се запитах какво общо има това с науката, па била тя и археология, а не да кажем ядрена физика.

От любопитство се разрових из нета и само в следващите 4-5 минути успях да видя пет светийоанови черепа, обковани или опаковани подобаващо в скъпи тъкани, съхранявани на различни места по света - абатства, катедрали, даже в джамия (Омаядската джамия в Дамаск, Сирия - бел.р.).

Стана ми интересно и се порових още малко, при което установих, че Свети Йоан е имал поне 11 глави (официално признати)... Също така е имал две десни ръце, но пък частично липсваща лява ръка. За краката и другите части от святото му тяло реших да не ровя, за да не излязат още по-изненадващи факти.

Поредната част от челюст, която се появи на о-в Свети Иван не знам къде точно да я вмъкна - като липсваща част от някой от обкованите и вече почитани черепи или като липсваща такава от неизвестен досега. От друга страна, ако някой има 12 глави, какво пречи да си има и отделна челюст някъде? При това положение зъбите няма да ги броим.

Като капак мернах някъде планове да се прави ДНК-анализ на созополската находка. Защо пък не? Ето това е то наука - вземаш материал и сравняваш с всичките налични черепи. А също и с Йоци, с мумията на фараона Тутанкамон, после се сравнява с ДНК-то на министър Божидар Димитров и т.н. - докато стигнем до двойката прародители на цялото човечество.

Нищо, че преди няколко години цар (или севастократор - не знаем точно, идентификацията е спорна) Калоян беше погребан в двойно и тройно припоен ковчег, без някой преди това да се сети да му направи ДНК анализ (През април 2007 г. - 800 години след смъртта му, цар Калоян беше препогребан във великотърновската църква "Свети 40 мъченици", а президентът Георги Първанов държа реч. Ковчегът беше изработен във военния завод "Терем" от неръждаема никелирана стомана - бел.р.).

Даже гърците си имат обширен и добре подреден ДНК-архив, достъпен онлайн, поради което вероятно  по-малко говорят наизуст за нацията си. Но не и ние. На нас такива работи не ни трябват, стига толкова наука - вяра се иска.

Ето, експедиция ни казва, че иранците приличали на нас в лицата и аз им вярвам и взех да сравнявам живите си роднини с иранците, после и покойните, накрая сравних и себе си и не намерих никаква прилика, ама не губя вяра.

Може пък божидардимитровите роднини да приличат на тях, а моите да са просто мутирали, дефектни родоотстъпници. Вяра трябва, това е. Още повече, че тя е без пари, а ДНК-анализите искат средства и подготвени кадри.

Скъпата държавна церемония, с която бяха погребани неособено категорично идентифицираните останки на висок на ръст средновековен българин също изисква много средства, които биха могли да се изхарчат за наука. Но явно е по-важно президентът да се покаже на тържествено държавно погребение на държавен мъж.

Изобщо важното е телевизионните камери да се насочват към попове с кандилници, горящи свещи и кръстещи се бабки. Останалото не е толкова важно...

#1 ludipari 17.08.2010 в 06:07:23

Кокалчетата, които намериха у нас, са от срамната кост на св. Йоан. С това светецът иска да ни каже две неща: 1. Хванахте на корема дръжката! 2. Яжте ми хуя бе, идиоти!

#2 ot4eto 17.08.2010 в 10:00:59

Хахаха, тази статия беше добра.

#4 ot4eto 20.08.2010 в 16:43:59

Анита Боснева, първо, не е възпитано да се обижда. Второ, да действителност ДНК анализа се използва за разпознаване. Но не винаги. Хора живеещи поколения в определени географски региони развиват различни маркери. Определени раси също имат различни маркери. Мисълта ми е че с редица сравнителни анализи може да се разбере доста за костите, без да са нужни живи роднини. Ако помните навремето се извърши мащабно изследване на генетическите характеристики на различни националности. Въпросния Б. Димитров е толкова далeч от науката и нейните методи, че можете да игнорирате всичко дошло от неговата уста. Самия факт че не приема нещо, което е задължителен инструмент в науката - скептицизма и желанието да се стигне до истината, е достатъчно за да го охарактеризира. Да не говорим за езика му, обидите към народа и учените, към отделни личности. Въобще липса на възпитание, нещо по което с него си приличате. Ок сега установихме че грешите, установихме че знанията са ви непълни и въпреки това имате наглостта да се изказвате арогантно и агресивно. Трябва ли сега да ви нарека невежа ?

Новините

Най-четените