Размисли на съмнителен патриот

Скорошното отбелязване на две велики дати в българската история - 19 февруари и 3 март - ме хвърли в размисъл за патриотизма и патриотарството у нас, за агресивния и хаотичен национализъм и изобщо за възприетите практики как манифистираме националната си идентичност.

Пет поредни години се качвам на връх Шипка навръх 3 март. Правя го особено много заради ритуалното съпреживяване с група приятели - бъзикаме се в колата, подаваме си туба червено вино горе, газим в преспите, отиваме до Орлово гнездо, вятърът почти изскубва от ръцете трибагрениците... Край нас голобради воини на "Атака" и ВМРО тъпчат, плюят и пикаят върху турско знаме.

И преди това, на 19 февруари около Паметника на Васил Левски в столицата обичайните картини и образи този път решително не ми се понравиха. Дори само това как възрастен татко води за ръце малките си синове и ги буни да припяват я "Дойде време, ставайте, /от сън се събуждайте, /доста робство и тиранство, /всички на оръжие!", я "На пояс тънки сабли запашете, /за бащината си земя станете, /колете турски племена, /пълнете с техните тела /пространните равнини, /дълбоките долини!", че и "Да си развеем знамената, /да светне нашата земя, /да си прославим имената, /да гинат вражи племена!".

Някакси не изгарям от желание децата - мои и чужди - да се пенят на мисълта как запасват оружие и тънки сабли и гонят и колят вражите племена. Не знам, сигурно не съм истински патриот, щом не разбирам непреходната стойност на Добри-Чинтуловите стихове.

После днешният апостол на слободията Волен дойде на Паметника с хората си, за да им каже, че партията му все още си я има. Както прави всяка година...

Големият дебат за тези пет столетия още не се е състоял

Тук не искам да засягам чупливата тема за османското робство и дали то е тъкмо робство или по-скоро присъствие, защото разговорът ще придобие друго измерение. Макар че, допускам, важните общественици (не само историци) - със или без символен капитал в публичната сфера - досущ като моята скромна особа на необщественик, не смеят да заявят гласно позицията си по Въпроса и ето защо големият дебат за тези пет столетия още не се е състоял, което е жалко само по себе си.

Със сигурност обаче е нелепо да оправдаваш повече от всичко с петте века османско робство/присъствие - от неефективността на държавата на международната сцена до това, че те мързи да станеш от фотьойла вкъщи.

Чистото и спонтанно патриотично чувство е свързано със споделянето на България с хората - с близки, роднини и приятели - а не с френетичното и озъбено припомняне на миналите битки.

И няма такова нещо като Бербатов предаде България, като се отказа от националния отбор.

Не е пресилено да се твърди, че устойчивото завръщане на революционната реторика, адекватна в едно далечно време, през бунтовни песни, политическо говорене и слабоприкрити откровени призиви към насилие срещу абстрактно зло или спрямо конкретен етнически или религиозен враг, е в основата на дискриминиращото отношение на мнозинството към малцинствените групи - роми, мюсюлмани, турците в смесените райони и др. - които са натоварени с бремето на отговорността за всеобщите неуспехи и нисък жизнен стандарт. Просто защото някой трябва да е виновен, а няма как това да сме ние.

Не съм сигурен доколко агресивният национализъм е все така привлекателен за младите хора. По правило от тази нездрава стихия са увлечени хора с маргинално участие в обществото, с нисък образователен ценз и много свободно време; със занижени изисквания към самите себе си и с нужда да се реализират в противопоставянето на другите.

Класическият профил на агресивния националист може да бъде продължен и опростен: бръснат младеж с кубинки, който ходи по мачове и иска циганите да са на сапун, макар и да се раздава на маанета в Студентски град. Но не само. В дни на национални празници тези люде може и да преобладават. Удивително е тяхното домогване - със слово и действие - да наложат някакъв свой криворазбран патент върху националните светини, от които уж черпят днешните си основания да бъдат тъкмо такива. 

Нищо че в идеала си за Свободна България - "Наредба на работниците за освобождението на българския народ" - самият Дякон повелява: "Българи, турци, евреи и др. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в каквото и да било...".

Да ама не...

Днешните момчетии, които се припознават като приемници на делото на Апостола, държат да припознаят удобния враг отсреща и да повикат колко велика е България. И нямат търпение да се напият като кръвожадни и брадясали айдуци в автобуса от провинцията към празника в София и обратно. За беда същите натовариха думата "националист" с пределно негативна конотация, както присъства тя и в този текст.

Понеже ни е трудно да конструираме сами общ смисъл днес, пълноценно и самостойно, да свържем нашата хубава България, която не страда от комплекси и ненужни оправдания, избираме да се случваме като нация през омразата и отричането на другите. Жалко!

Наскоро се загледах е един трикольор с надпис "България над всичко!". Замислих се и реших, че България не е над всичко. Сещам се за няколко неща, над които България не е. Например мирното съжителство, разбирателството, взаимопомощта, толерантността, мира и човешкото достойнство. България не е на всяка цена, за Бога!

Затова си мисля, националните празници трябва да се отбелязват с премерена церемониалност, мълчаливо сведена глава пред героите от миналото, сред свои. Без излишен патос, реч на омразата и тръбно призоваване под бойните знамена за нови предстоящи битки срещу врага и в името на поредно оцеляване на нацията. Стига сме скърцали със зъби и стига сме се дървили срещу невидими, но лелеяни заплахи. Песните на Чинтулов вече са изпяти!

Мисля си и колко обичам клишетата понякога. Впрочем те са такива, защото постоянно ни завръщат истини. Едно от тях завръща Голямата: първо сме човеци, а после българи, цигани, турци, каракачани, нигерийци и ред други, които като изброените не са от такова огромно значение.

#1 Оня Дето Го Трият 11.04.2012 в 12:19:00

Поклон, авторе, прекрасен текст! Само че няма да те разберат, нали знаеш.... Да, знаеш, ти даже сам си си отговорил..... с какво да си оправдае някой 300-те лева заплата и кухата си глава, освен с това, че дошли някакви преди 1000 години и поседели 500.... само това ше да е обяснението, друго няма

#3 Мина 11.04.2012 в 13:53:57

"първо сме човеци, а после българи, цигани, турци, каракачани, нигерийци и ред други, които като изброените не са от такова огромно значение." Авторе, ти май също си взаимствал от Апостола с тези си думи.... Нали си ги чел? Това за чистата и свята република, в която всички етноси ще живеят заедно... Ако-да- ето ти отговора защо трябва да празнуваме 19 февруари (и 3-ти март) и то не с "наведена глава" и мълчаливо, а с горд... (упс, ще вземеш да ме вземеш за "патриотарка", аз и без това всъщност искам да кажа) надежда, че щом такъв хуманист се е родил веднъж в България, ВСИЧКИ можем да сме такива! ВЪПРЕКИ 200/500/45/22 и т.н.т. годишни (мноооого) неблагоприятни условия. Тези препяствия не са там за оправдяние, те са там да тестват думха и силите ни!А сила е да си хуманост и след/в нехуманни времена!

#4 Aaauaa 11.04.2012 в 13:56:07

Ако не беше толкова объркан автора в мислите си, може би щеше да стане ясно какво иска и за какво се бори. Това, че няма желание да възпитава децата си като българи е ясно, само не ми стана ясно като какви иска да ги възпита. Искам така просто информативно да ънам какво точно е вредното в песните на Д.Чинтулов. Вероятно според автора децата му трябва да припяват Азис по време на честване на национални празници. Ами няма лошо всъщност, не може пък всеки да обича родината си. За съжаление (на автора) явно преди повече от век, българите не са се срамували от това, че са българи и криво-ляво, къде с помощ, къде с малко политика са останали по някакъв начин на бял свят като народ. Да криза е - и икономическа, и ценностна, и морална ако щете. Е, и?! Що да си мислим, че е най-голямата сега? Авторе, никой не те кара насила да бъдеш българин. Един от "националистите" на времето е казал: "Аз оживуейки, и живим, като се услаждавам, гледая народът наш пресладкий, и ради това не мя остава неговата доброта да будем лукав. И ако ме пита някой- школски человек ли си, или болгарин? Аз полноответам: болгарин съм. Че не е честно на моето славяно-болгарство да творам зло и лукавство, прави болгарин не лажи, не завидуе, не денгубуе, не лицемерствуе, не блудуе, за печена кокошка верата не разменуе." Пък който иска да го е срам

#5 Мина 11.04.2012 в 14:01:20

"Нищо че в идеала си за Свободна България - "Наредба на работниците за освобождението на българския народ" - самият Дякон повелява: "Българи, турци, евреи и др. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в каквото и да било...". " ИЗВИНЯВАМ се, чел си ги явно! Не, тези дати не са, за да се насажда омраза, в никакъв случай! Най-малкото Левски е говорил точно обратното, а него честваме, нали така! Но не виждам защо трябва от "излишния патос" и "нелепото оправдание" да стигаме до другта също толкова НЕВЯРНА КРАЙНОСТ на "мълчаливо сведените глави" и дефиниране на 500-те години като "османското присъствие". И то, не защото РОБСТВО е вярната дума, а защото ПРИСЪСТВИЕ е СЪЩО НЕВЯРНА! Така, че моля, след като се обявяваш СРЕЩУ едната крайност, да не изпадав В другата!

#6 tougherty 11.04.2012 в 14:07:43

Най-добре да се промени заглавието на "Размисли и страсти на потенциален емигрант". Мир, разбирателство, взаимопомощ - колко хубави думи и колко светли идеали. За съжаление целият им смисъл се губи, когато чужди войски нахлуят в една страна. А това се случва не чак толкова рядко. Наистина в момента България се намира в най-дългия период на мир в цялата си история, но Балканите винаги са били размирно и неспокойно място и никога не се знае какво може да се случи утре. А когато това нещо се случи е хубаво да има някой да застане напред и да покаже, че има топки. Но това определено няма да е авторът. Ако все още е тук, а не търси мир, разбирателство и взаимопомощ на някое тихо, закътано местенце в чужбина, той най-вероятно ще се крие зад полата на жена си. Патриотизъм не означава да колиш вражески племена, означава да обичаш родината си и всичко, което тя представлява - твоят дом, семейство, приятели, култура и народност. И е добре, че има дни като 3ти март и 19ти февруари не за да разкараме една туба с червено вино по чукарите, а за да си припомним, че за да се радваме сега на мир, разбирателство и взаимопомощ са дали живота си много големи българи. Те за това са големи, защото са пожертвали себе си за България. Моля ви, не възпитавайте децата си като автора! Заведете ги на паметника на Апостола и им обяснете защо този човек е толкова значим и заслужава уважението ни. Това няма нищо общо с политическите и националистически глупости и крясъците на умствено недорасли опортюнисти. То е важно, за самите деца, за да разберат че има нещо по-съществено от това задникът ти да е на топло и коремът пълен и да ходят с гордо вдигнати глави.

#7 Мина 11.04.2012 в 14:13:59

"И е добре, че има дни като 3ти март и 19ти февруари не за да разкараме една туба с червено вино по чукарите, а за да си припомним, че за да се радваме сега на мир, разбирателство и взаимопомощ са дали живота си много големи българи. Те за това са големи, защото са пожертвали себе си за България. Моля ви, не възпитавайте децата си като автора! Заведете ги на паметника на Апостола и им обяснете защо този човек е толкова значим и заслужава уважението ни. Това няма нищо общо с политическите и националистически глупости и крясъците на умствено недорасли опортюнисти. То е важно, за самите деца, за да разберат че има нещо по-съществено от това задникът ти да е на топло и коремът пълен и да ходят с гордо вдигнати глави. " Браво, плюсът е от мен!

#9 lele male 11.04.2012 в 14:38:52

http://www.musicspace.bg/pop/vasil_naydenov_sled_kraya_na_sveta Просто един поздрав за всички с една хубава песен от един хубав български филм...

#10 Оня Дето Го Трият 11.04.2012 в 15:14:32

За сведение на патриотарите, които вече ни налазиха под тая статия, патриотизма не е само пеене на кахърни възрожденски песни и повтаряне името Левски с пяна на уста... Ще си позволя да припомня, че над главите на виновниците за всичките ни катастрофи (министри, премиери, президенти ит.н.) все портрета на Апостола стои и те са най-редовните посетители на тържествата. А, забравих, вие не сте като тях, вие сте чисти патриоти. Ама те и виновниците за трагедиите на България така казват Та патриотизма не е "само Левски" и "долу Турция"...и чат пат ходене до паметника Левски

#11 lele male 11.04.2012 в 15:56:00

Оня, бегай от тук... не е нашата тема това... Народа вече почна с ...минусите... пак ли рекорди ша гониш?

#12 mima 11.04.2012 в 16:05:05

Има патриоти на мирно време, които определено се справят с това да ни проглушат ушите. Но те са различни от патриотите във военно време, които мълчаливо извършват това, което трябва да се свърши. По делата им ще ги познаете.

#13 паяка 11.04.2012 в 16:15:24

Леле мале - хубава песен, от подходящ филм! България не са само паметниците. Живите хора сме България.

#14 Palermo 11.04.2012 в 17:15:27

Да авторе тези , които обичаме България сме бедни нещастници не задължително с кубинки , нито с бръснати глави и като цяло не в профила на напили се хулигани . Но какво ще кажеш празниците изобщо да не се празнуват ? Дай да се съберем да пием по едно кафе и да си ходим ? Стиховете да ги изгорим , защото са неудобни за такива като теб кланящи се на толерантности и измислени фрази несъщестуващи в етносите , които ти описваш. Отиди в Катуница , в Изгрев или други квартали , отиди в Родопите при турците им им говори за толерантности и за това как те трябва да те зачитат и познай резултата , който ще ти се случи . Така ,че драги мой оставаш си един от многото съмнителни либерално неориентирани в главите на които е пълна мъгла , нехаете за празници , за вас те са просто да се съберем и да се напием в наша си среда , нехаете и за всичко неудобно за вас , непознавате собствената си история и дори нещо повече арогантно смятате ,че тя ви е ненужна . Така че ако обичаш остави тази сфера на хората , които не са с бръснати глави , живеят в блок от 86-та , не са със средно задължително , живеят тук на пук на турцизацията и циганизацията и голямата депресия и мизерия и които скромно на 3ти март или на голям празник ще извадят и ще сложат флага си въпреки всичко , които ще прекарат месеца с 50 лв , които не слушат чалга и не мятат гюбеци , а харесват западна рок музика и понеже са средно интелигентни са изритани в ъгъла на обществото , понеже това не е на мода сега .

#15 паяка 11.04.2012 в 17:19:01

Само да вметна, щото звучи дразнещо некомпетентно - 19 февруари не е велика дата. Тогава се бележи деня на гибелта на Левски.

#17 Калоянчо 11.04.2012 в 17:35:57

Не се вълнувам кой какво вино пие и кой какво препикава, но ще ви дам няколко точни състояния на съвременната българска действителност, лишени от всяаква идеология: - ако предишните поколения са се борили за чиста и свята република, сегашните ще се борят за република (което е различно от олигархичен мутро-милиционерски комунизъм); - ако преди България е била на 3 морета, сега се простира от Лук Ойл - Бургас до АЕЦ Козлодуй; - ако преди сме се трепалии чужди племена, сега ще се борим с бездомни псета; - ако преди сме имали владетели, сега ще се надяваме управниците да могат да си напишат името без грешка; - ако преди Шипка е символизирала България, сега символи са Син сити, вълнообразното Цариградско шосе и дупките по пътищата.

#18 Шебек Хасан 11.04.2012 в 19:28:03

И на мен не ми допадат крайните позиции, обаче трябва да се отбележи, че патриотизма е като имунната система на един народ. И когато е на ниско ниво нацията боледува и дори умира. Сегашното ни дередже е доазателство за това. Колкото до Атака, то тази формация е създадена да обслужва интересите на онези които управляват задкулисно държавата. Задачата й е да придаде удобна и маргинална форма на патриотичната идея и енергия. И по всичко личи доста успешно. Но докато увлечените от Атака мога да ги разбера, защото те си мислят, че "спасяват България", то т.н. "толерасти" или както аз им викам на "майчин език" гьотверени, предизвекват у мен единствено отвращение. Те пък са в другата още по-жалка и отблъскваща крайност. Хубаво е ,Ангелчо, да си възпитаваш децата в "демократичен и европейски дух", ама в същото време никога не трябва да забравяме, че за добро или за зло, живеем на Балканите. А тук като нищо някой друг ще научи децата си да колят чуждите и току виж свари твоите неподготвени. Само на нас ни внушават, че "всички са ни приятели". Другите са си с акъла. Гърците дори и фалирали отделиха 3,5 милиарда евро за нови оръжия. И пак са си "европейци и демократи". С акъл трябва да се живее, с акъл, а не с красиви лозунги и пожелания.

Новините

Най-четените