За цигарите и хората

На 23 години съм. Това ще рече, че 23 години живея с цигарен дим навсякъде около мен, както всички в България.

Няма значение дали си пушач или не. Аз не пуша. Баща ми и леля ми са заклети пушачи. Приятелят ми пушеше в продължение на 4 години - от две години ги отказа. Сигурно половината от приятелите ми пушат.

Цялата тази „статистика" идва да покаже, че макар да ненавиждам цигарения дим, е трябвало да се съобразявам с него заради хората, които обичам. И макар и те да ме обичат, рядко са се съобразявали с мен.

Мили пушачи, сетете се колко пъти не сте палили цигара, защото на вашата маса ваш близък не пуши. Нищо му няма, ще изтърпи една цигарка, нали? Да, изтърпявала съм, защото приемам близките си такива, каквито са, а и това е личен избор, който не мога да променя.

Затова ще се наложи да се включа в графата „пасивен пушач". 70% от населението у нас пушело - това ще рече, че имам 30% колеги в същата графа. Много „добре" си живеехме в тази графа, уютно, топличко и задимено.

Но с всяка новина по телевизията, че забраняват тютюнопушенето в заведенията, че щяло да има глоби, че здравното министерство вече щяло да бъде безпощадно, че ЕС ще налагал глоби, ако не се стегнем - всички ние - онези скромни 30%, се отърсвахме от дима с надежда.

Честно казано обаче, вече тотално се обърках - забранено ли е, задължително ли е, някъде има стъклени прегради, другаде няма, някъде има хора пред заведенията, някъде същите тези хора спускат димната завеса около себе си на съседната маса. Говореше се за 2010, 2011, 2013, а сега пък 2014 година. У нас правилата някак винаги са по-различни, лесно пренебрежими, винаги отложими.

Преди две вечери бях в едно заведение в Студентски град. Още с влизането видях момчето на гардероба да разговаря с момиче, което пуши. Реших, че са приятели или гаджета и тя просто му прави компания. Определено в съзнанието ми не съществува образ на човек, който си взема кутията с цигари и излиза извън заведението, за да поеме своята доза никотин за часа.

Само че като влязохме вътре приятелите ми отбелязаха веднага, че „май" не се пуши. Аз надигнах скептично вежда, напрегнах максимално носа си в опит да уловя познатата миризма, очите ми се впериха в търсене на облаци от дим - на първо вдишване и пръв поглед - нищо.

Някак продължавах да бъда скептична. Бях убедена, че заведението е прекалено голямо и че щом хората не бяха никак нагъсто, причината за заблудата ни е добрата вентилация.

Изненадата дойде малко по-късно. Както си пиехме питиета - аз и още седем мои приятели - по някакво чудо все непушачи (двама бивши - моите герои), покрай нас на два пъти минаха хора с цигарени кутии в ръка, отправящи се към изхода, които след няколко минути се връщаха. Бях потресена. Не вярвах, че ще го доживея този момент и в България.

Извинявам се на всички пушачи - нямам нищо против тях. Разбирам, че това е зависимост, навик, непреодолимо удоволствие, отдушник - всеки го нарича по свой си начин. Разбирам, че не всеки го прави, защото толкова много иска. За нервите на някои хора сигурно това е единственото спасение, както за мен примерно е гризането на нокти (това иде да покаже, че разбирам горе-долу зависимостта от цигарения дим). Но миризмата, димът, който се просмуква в косата, дрехите и белите ми дробове - това ми идва в повече.

Оказва се обаче, че места като това май няма много. Проблем щяло да бъде. Огромни загуби за бизнеса. По новините говориха за милиони загуби за държавата, съкращения, закривания на заведения. Това обаче, колкото и вярно, е доста нагло и лицемерно твърдение.

Да, ако в момента някои спазват законите, а други се правят на недостъпни - загубите тогава ги разбирам. И аз ако съм на мястото на един пушач, ще ходя само там, където мога да задоволя своите нужди, да се обвия в опияняващ дим и да забравя за наглостта на непушачите, на които все някой им пречи. Ще забравя за любимото заведение, щом то е забравило за мен.

И тъй като съм пушач - аз и още 70% от населението, сигурно някое друго кафене или клуб ще трябва да затворят врати - ама да се оправят. Всеки да се спасява както може. Да, това е разбираемо и напълно логично.

Но нека видим и една друга логична картинка - какво ще стане ако във всички кафенета, ресторанти, барове, клубове, дискотеки, сладкарници и тем подобни има забрана за пушене - каквато аджеба беше първоначалната идея.

Тогава аз, все още на мястото на един окаден пушач, няма да имам кой знае какъв избор - даже никакъв. Няма да стоя като затворник само у дома! И вече ще си избирам заведението не по това мога ли да пуша или не, а примерно по цвета на сепаретата.

Тогава любимото ми заведение пак ще трябва да ми е любимо - може да не се пуши, ама поне си е моето и пази толкова много спомени. Да, ще трябва да изляза навън да изпуша една цигара, ама пък всички останали хора - онези, дето иначе не ги броим за хора - непушачите, ще са ми благодарни и ще ме поздравяват за това, че най-накрая им засвидетелствам някакво уважение, макар да не го правя по свое собствено желание.

Затова може би е време да спрем с тази безкрайна агония - ще има забрани, няма да има, тук ще се пуши, там няма да се пуши. Така само хората се настройват едни срещу други. Пушачите гледат кръвнишки непушачите, те пък от своя страна се радват на чуждото нещастие.

Съжалявам, че трябва да излизате и да пушите на студа. Но защо някои хора да страдат от вашия избор? Да, наясно съм, че и другото е в пълна сила - защо вие да страдате, заради нашите чисти дробове?

Сигурна съм обаче, че здравият ви разум ще надделее пред това да сипете обиди и да издишате дима в лицата ни.

#1 nakadetaka 26.01.2011 в 09:48:47

А защо просто да няма заведения за Пушачи, където ние да пушим и такива за Непушачи, където вие да не се тровите? Така ще имате избора без ние да седим на студа. В крайна сметка всички имаме права. Не ли?

#2 Лични финанси 26.01.2011 в 10:28:10

И аз съм мислила за заведения само за пушачи. Ама да ти кажа така ще се осмърдят, че скоро и пушачите ще почнат да ги отбягват.

#4 Лични финанси 26.01.2011 в 10:36:40

Офтопик: Впрочем статията не ме впечатлява много, обаче СНИМКАТА е убиец!

#5 strawsPulledAtRandom 26.01.2011 в 11:22:28

до #3 - В другата тема за цигарите изписах доста мастило, къде насериозно, къде за закачка... Но настина смятам, че има много други професии, освен барман, сервитьор и готвач, които принуждават служителите да си вършат служебните задължения в заведения. Не зная какво е да лишиш един човек от цигара, но зная добре какво е да накараш някой да издиша една цигара насила и после да си я спомня с умиление до вечерта, докато се изкъпе за да му се отмиришат косата и дрехите. Е, горните дрехи не можеш да ги переш всеки ден, но да не се заяждаме излишно. Все пак, цигарите не миришат толкова гадно - работниците, които топят битум за да ви правят изолация на покрива на панелката, едва ли се впечатляват от нещо толкова дребно. Защо ли направих асоциация с циганин, миришещ на катран

#6 nakadetaka 26.01.2011 в 12:19:11

Всеки търпи нещо, свързано с професията. Миньорите са по за жалене от сервитьор непушач и пак казвам, ако има заведения и за пушачи и за непушачи - ще има избор и за това, къде да работиш.

#7 No name 26.01.2011 в 12:44:16

Знаете ли, колко лепила издишват работничките в обувните фирми? А момчетата по бензиностанциите? Имате ли идея как смърди бензина и газта през лятото на 35 градуса температура? Та какво правим за техните права, за да не се осмърдяват и разболяват от тези миризми? Аз също съм съгласна да има заведения за пушачи и за непушачи. Та непушачите, хуквайте по заведенията за такива, за да не фалират и спрете да се влачите и дуднете след нас, пушачите.

#8 manalazynatalazy 26.01.2011 в 12:45:02

i vse pak se draznq/kat pu6a /nqkoi do men da qde!

#9 strawsPulledAtRandom 26.01.2011 в 15:54:29

Да се влачим след вас, хахахах Какво мишо самочувствие трябва да има някой, за да си мисли, че е готин, само щото пуши и че непушачите се влачат след него? Я взете и се освестете, не живеете във филм от 80-те, където готините батковци слушат Бийтълс, пушат и носят кожени якета. И за десети път ще кажа - освен сервитьорите (не че е малко) - коментирайте другите професии, които трябва да си вършат служебните задължения в заведения - полицаи, санитарни инспектори, елтехници и т.н. Всички много знаете (в смисъл, подочули сте) колко са вредни изгорелите газове по улиците. Не всяка улица е Орлов мост, а концентрацията на дим на открито никога не може да стане по-голяма, отколкото в заведение с лоша вентилация. Просто смърди по-лошо, но не съм сигурен, че е по-вредно от никотина (например в пропан-бутана слагат нарочно някакво съединение, което да мирише лошо, за да се усети, когато има теч) А на гръб ли ще пренасяте товари, като споменавате улиците и боси ли ще ходите, като се аргументирате с предприятията за обувки? Там внимателно се следи концентрацията на вредни вещества, осветеност, работно пространство, шум, запрашеност и т.н. и т.н. С това се занимава брат ми и мога да твърдя, че имам по-добра представа, според неговите думи, кое колко е вредно. Всеки дава пример с мините - слизали ли сте в мина? Защото брат ми редовно слиза да взема проби на по километър под земята и там хората си използват предпазни средства, когато е необходимо, не като по филмите да са черни и голи до кръста и да копат с кирката кюмюр. Естествено, че е вредно на булеварда, в завода, в мината, но 1. без тях не може, 2. правят се усилия да се предпазват хората там и няма значение какво е предприятието - нормите за концентарции, ниво на шум, прах и т.н. си ги има и се спазват. А защо трябва, без да има нужда, да се тровят хора, които са принудени да работят в заведение? Какво толкова се произвежда, че да се тровим И там? Дай като е вредно всичко около нас, да си направим още малко вредно (че и гадно)?

#11 ugly__girl 26.01.2011 в 16:59:46

@Svetla Todorova - Spored teb 4ovek trqbva da e s cigara v usta za da pie alkohol ili qde ne6to razli4no ot torta??? OK, hodete kydeto iskate, samo 4e mi kaji kyde hodi6 kato sizleze6 na kafe s nqkoq priqtelka nepu6a4ka?? Sigurna sym 4e 6te i se primoli6 da sednete v zonata za pu6a4i ili v nqkoe kafene za pu6a4i... A tq sys sigurnost nqma da ti otkaje, za6toto vinagi 6te ti vleze v polojenie, makar da i se qde torti4ka ili da i si pie mlqko s kakao... Ili pyk ti nqma6 priqteli nepu6a4i, koeto ve4e bi bilo iznenada...

#12 strawsPulledAtRandom 26.01.2011 в 17:00:36

Добре, булка, шом казваш ще си излея вискито и 30-годишната домашна за спец. случаи от дядо ми, лека му пръст. Щом само какао пием... Не отказвах и червено вино и лятото биричка, но щом така ни катгоризираш, ше взема да се поправя да не пия. И секса ще спрем непушачите, разбрах ти недомлъвката. То кой ли ще върже на аутсйдер, който не пуши, кво да го спирам... Само за едно не съм сугласен - никой не те поучава. Пуши си, стига да не пречиш на никой. А точно ти ни поучаваш - какво да пием, къде да ходим, дали да мрънкаме. И защото, освен всичко сме и агресивни непушачи-фашисти (нищо, че ние страдаме, не вие), желая ти приятен ден и много положителни емоции

#13 No name 26.01.2011 в 17:32:48

strawsPulledAtRandom, първо прати на батко си много поздрави, защото лично съм виждала как правят тези проверки. Виждала съм за 1 година работа, как се прави тежка алергия, придружена с астматични пристъпи на бензиностанция. Моя роднина/НЕПУШАЧКА/ и изядохме житото, след 18 години трудов стаж във фирма за обувки. То всичкото от безопасни условия на труд, ама само на бумага, за пред батко ти. И ако моя приятелка е непушачка, няма да изляза с нея на закрито, а на открито кафе. А не непушачите да имат претенции, че като влязат в заведение за пушачи и всички да спрат да пушат, заради нея/него. Не мислиш ли, че малко дискриминационо е да се иска, всички заведения да са за непушачи? Не сте само вие на света!

#14 strawsPulledAtRandom 26.01.2011 в 18:30:06

Виж сега, аз откак съм навършил 16-17 години, през летните си ваканции съм работил по строежи за да изкарам пари за барички и за гаджета - без трудов договор, без предпазни средства, дишал съм бои, лакове, пушеци от електрожени, катерил съм се по такива скелета, че ... както и да е, много добре те разбирам. Това беше преди 10-15 години. Сега моите лични наблюдения (също и на брат ми - наистина ми е батко, но не зная как го определи ) сочат, че доста повече се спазват изискванията и нормите. Никакъв политически привкус не искам да вложа, всички политици са все мекерета, просто малко по малко и от себе си (отчасти заради ЕС) ми се струва, че се оправят нещата. А брат ми не просто води документацията на фирмата (20-тина човека), а и в много случаи лично ходи да взема проби и сме обсъждали някои производства, просто изпитвам любопитство към някои неща и мога д изкажа това твърдение за по-добрите условия на труд. Това едва ли има сериозна връзка с темата де, поотклонихме се. Наистина малко се престаравам в името на спора, нямам нищо против да имате места, където да си пушите, но докато не се направи нещо, тези места ще са навсякъде... днес бях принуден да дишам цигарите на един човечец. Симпатяга е, но по дяволите - в момента смърдя. Докато не станем по-настъпателни и арогантни от вас, никога няма да си постигнем целта - да пушите строго и само отвъд "линията" - там където не пречите на непушач. Защото в момент ние може да сме арогантни смо вербално, но вие го правите на практика. Не искам да обвиня някой конкретно, след като не познавам опонентите си във форума, говоря по принцип.

#15 Rowan 26.01.2011 в 18:44:30

А защо дами и господа непушачи, не вземете малко да погледнете през очите на собствениците на заведения? Направил си нещо, инвестирал си пари, време, нерви да го разработиш, и нещата са потръгнали при едни условия. После някой променя условията и всичко отива на кино. Защо всичките спорове са само с тезите на пушачите/непушачите. Дори и тази забрана е стъпка по пътя на КОНТРОЛА на институциите над хората. Утре ще забранят кафето, защото предизвиквало сърдечни проблеми, вдругиден мазното, до къде ще се стигне? Самата идея да се наложи нещо ВЪРХУ нечия собственост е идиотска. И от девет кладенеца вода да носите като аргументи, пак нищо не можете да докажете на собственика. Някой му налага правила върху неговата собственост.

#16 nakadetaka 26.01.2011 в 19:49:37

Аз пак недоумявам??? Всички пушачи казват-да има заведения и за пушачи и за НЕПУШАЧИ (даже съм съгласна за тях да се повече) А всички пушачи казват - НИКЪДЕ да не се пуши. Сори, но сте нагли. Не виждам какво ви бърка, че ние ще седим сред хора, които пушат. Вие нали няма??? относно примера с приятелката, която не пуши, но ще дойде с мене-еми сори,ама като забранят да се пуши в заведенията, ще и се налага, ако иска да ме вижда- да идва в нас, където ЩЕ СЕ ПУШИ, така че това не е аргумент. Тотално лишено от логика решение е, да не говорим за всички хора, които инвестираха сега в заведенията си да ги разделят.

#17 stg 26.01.2011 в 23:08:43

ако заменим непушачи с вегетарианци а пушачи с нормални хора мисля че мненията ще изглеждат по съвсем същия начин

Новините

Най-четените