Сърцето на мрака

Кой си ти, Емил Конрад, пръкнал се от недрата на интернет джунглата. Ти, който претендираш за пълноправно място под слънцето и социално зачитане от страна на хората, по право колонизирали общественото внимание?

Ние не те забелязвахме, но сега, щом те видяхме, държим да знаеш, че не те харесваме; ти не си един от нас! Защо ли? Защото по определение си някакъв нисш клас медиен абориген, който използва собствената си стая, за да излъчва дивашките си клипове, нямаш достъп до студията на белия човек и ефирът на култивираните не се интересува от расата ти.

Освен това по определение не притежаваш достатъчен умствен капацитет, нямаш чувство за хумор и не си забавен. Не колкото „Комиците" например; или сценаристите на Слави; не колкото авторите на текстове като този и със сигурност не като хората, които ще запълнят коментарните полета по-долу с тежката дума на последната инстанция на цивилизацията.

Ние знаем всичко, а ти какво знаеш, варварино?

Не чакай да те припознаем като свой, защото ние сме твърде елегантно изтънчени в негативизма и мизантропията си, за да допуснем някакъв наивен цветен шаман на клипoве с екзотично име да ни се лигави пред погледа, при това да краде от нечия чужда популярност. Да не говорим, че си си позволил дързостта да напишеш „книга" (хм, кой да предполага, че си можел да пишеш изобщо).

Книгата е свещена, не знаеш ли? Ние се изтрепваме да пропагандираме четенето сред младите, знайни и незнайни родни автори хабят тонове пот и хартия, за да произведат литература и все в името на прогреса. Да, не всички от тях са първокласни, но поне са част от висшата раса на „писателите". А ти не си от тях, нямаш тази възвишена претенция и затова си виновен априори.

Дваж по-виновен си, че хлапетата ни ти обръщат внимание, намират те за забавен и са решили да четат именно теб, вместо да четат нещата, които бихме им препоръчали, ако ни се занимаваше. Та ние на тяхната възраст четяхме съвсем други книги, без някой да ни ги препоръчва.

Кои точно ли? Това си е наша работа, но не четяхме теб, защото ти дори не си бил роден. Ха, как ти звучи този аргумент?! А и да беше роден, по-добре нищо да не четем, отколкото глупостите ти, не че знаем какво си написал.

Виновен си, че не подозирахме, че те има и сега изглежда сякаш не познаваме собствените си деца. Виновен си, че им отнемаш от времето, вместо да се занимават с нещо смислено и да не ни досаждат, докато ние си гледаме нашите работи. Виновен си, че хлапетата нямат вкус и не знаят кое е хубаво и кое лошо, та се редят на опашка за книгата ти.

А дори не могат по погрешка да си купят адаша ти Джоузеф Конрад, защото не е издаван от 25 години. Ама сега вече е късно; всички ще решат, че ти е някакъв роднина и ще развалят класиката, която иначе пак щеше да си седи смирено непрочетена. Така хлапетата трябва от нашето отношение да разберат онова, за което пише Конрад в Конго.

Чакай, не сме свършили с теб още. Виновен си, че търпеливо раздаде автограф на всичките си 6000 фена, вместо да бъдеш истинска звезда и да им теглиш една дълга. Виновен си, че не се вреш по телевизионните студия и не напираш да гостуваш по сутрешните блокове, та така нарочно минаваш под радара на вниманието ни. Виновен си, че си намерил ниша, в която да се чувстваш добре и си виновен, че се чувстваш добре там.

А най-виновен си, че цялото това влияние е напразно, ти само лековато забавляваш тийнейджърите, не им предаваш важни послания за живота. Ех, ако ние имахме твоята популярност, какви неща щяхме да кажем на децата. Или поне на детето в другата стая, което от часове виси на компютъра, докато ние проклинаме настоящето.

Но не, тийнейджърството е отвратителна възраст и адски ни е яд, че знаеш някаква странна формула да държиш вниманието им; формула, за която телевизионните продуценти биха убили, а ние направо бихме разменили нервната си система. Понеже борбата за хлапетата е между теб и нас - кого да слушат повече, а ние имаме да се кахърим за далеч по-важни неща, като изборите в Гърция например.

Ех, Емиле, нож с две остриета е това; един ден ще разбереш, че вниманието на тези неблагодарници е летливо. Те престават да слушат какво им говориш, стават непоносими, искат да са отделни хора. Знаеш ли, съвсем скоро няма да те четат. А и ти скоро ще престанеш да се вдетиняваш, неизбежно ще ти се наложи; животът ще ти го набие в гърлото.

И тогава сърцето ти ще потъне в нашия мрак.

Този урок учат ли го в училище? Не, гаранция. Той се преподава само в обществото, където такива като теб могат да бъдат единствено роби на системата, но не и независими единици. Ти си заплаха за нас, ние не те харесваме и ще се опитаме да те държим в подчинение. А ако не се получи, ако поведеш някакъв бунт срещу нас - тежко ти, ще изпиташ цялата ни ярост, защото явно с игнориране не става.

Всъщност това е най-добрата възпитателна практика, която познаваме. Ако не вярваш, питай хлапетата.

#1 Дракон с кисело зеле 10.02.2015 в 08:16:14

Защо се публикува втора статия за... това?

#3 Curley pretty 10.02.2015 в 08:48:42

Браво, Драго! Само дано повече от четящите тук разберат иронията ти, че гледам не са много схватливи някои

#6 Freedom 10.02.2015 в 09:06:40

Добрееее ...накарахте ме да се поинтересувам кое е това момче иииии....съм доволна Браво на хлапето ! Нямам идея какви ги пише, но самият начин на представяне му е много добър !

#7 Harry 10.02.2015 в 09:14:47

Почнат ли да хвалят някого правилните медии, гнила е работата. Едно време БКП си създаваше "художествено - творческа интелигенция", сегашните правят същото. "Интелигенция, която да проповядва на стадото "правилните" идеи.

#8 TheNomad 10.02.2015 в 09:19:33

До дракон с кисело зеле: Защото от първате не разбрахте за какво става дума, белким от втория път схванете.

#12 Harry 10.02.2015 в 09:52:07

Абе вие как мислите стават тия работи?! В интернет като него са холяди, има много по-интересни, как точно тоя започнаха да хвалят, дори не се разбира за какво толкова го хвалят, той не може да се изразява добре, а аз не разбрах нищо за идеите му!

#17 Xaoc 10.02.2015 в 11:10:09

Тъжното е, че доста хора не разбраха иронията в статията. Ще го кажа в прав текст, за да стане ясно: Драго Симеонов критикува критиците на Емил Конрад. Другото тъжно е, че търсите някакви дълбоки мъдрости в обикновени хумористични клипчета. Не са кой знае какво, но са далеч по-приятни от селяните, които наводниха интернет със своите голи тела, вулгарен език, ниска култура и гнусно поведение. Пожелавам на момчето един ден да стане добър комик като Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов или Виктор Калев.

#21 Xaoc 10.02.2015 в 12:00:48

Румяна, да разбирам ли че ти не харесваш Емил Конрад и фактът, че авторът го защитава?

#22 abductor 10.02.2015 в 12:29:28

Нямам нищо против момчето, макар и да не му гледам клипчетата и определено няма да си купя книгата, каквато е и целта на платените реклами тука. Плашещо ниско е нивото обаче на неговите фенове/фенки, все пак иронията/сарказмът в статията не е чак толкова тънък, че да е труден за схващане. Може би все пак трябва да попрочетат и някои по-сериозни неща от на Конрад писанията, че очевидно само с клипчета по нета не става

#29 Шамито 10.02.2015 в 15:14:37

Смаян съм от неразбирането на четящите за тънката ирония предложена от автора.В смисъл приемам иронията като повод за размишления.Това е хватка на професорите с което тестват общественото мнение и на база изследване правят анализ след което публикуват своите трудове.Няма лошо нали ?Стига да не се използва после за манипулация.Съмнението е основен постулат на прозрачността–това не е мой извод–да се ползва от умните.С уважение към по умните от мен.

#31 Шамито 10.02.2015 в 15:17:29

Извинения към Стефка–просто реагирах без да прочета всичко.С уважение.

#32 Дракон с кисело зеле 10.02.2015 в 15:43:04

Иронията далеч не е толкова тънка и ако някой не я е схванал, има проблем. Въпросът е в друго. Защо Уебкафе така усилено ни рекламира това хлапе?

#34 Дракон с кисело зеле 10.02.2015 в 16:40:13

ОК, ясно. От "Егмонт" са налели пари в него и сега си плащат за реклама. Егати тъпотията. Погледнах откъс от книгата му. http://static.egmontbulgaria.com/92-downloads/emilconrad-otkas.pdf Този пич литературно е по-зле, отколкото аз бях на шестнайсет. Поне коректорът си е свършил работата. Жалко, че нещото или не е минало през редактор, или съответният е блял някъде, вместо да редактира.

#37 Rodrigo Diaz de Vivar 10.02.2015 в 16:54:12

Дракон с кисело зеле Въпросът е в друго. Защо Уебкафе така усилено ни рекламира това хлапе? "Танто за кукуригу" се казва гимнастиката. Кафето прави непряка реклама и генерира посещения на "Нетинфо" [Abv.bg, Vesti.bg, vbox7], те пък ги рекламират по същия начин там. Не е сложно, колелото е измислено. За Емил Конрад... какво да кажа... На 25 години е смущаващо да се държиш и разсъждаваш така. Че да го записваш и на камера. Ако не е някаква педерастия, защото има такова излъчване, струва ми се доста недорасъл. И във визията си и в темите. Аз бих се притеснил, ако е мой син. Аз на 25 години издържах семейството си учейки и очаквах второто си дете. Разберете ме правилно. Нищо лошо няма в клиповете, но са адски безвкусни и скучни. Нещо като българските сериали напоследък. Моите деца са тийнейджъри и дори не са чували за него, камо ли да са му фенове. Не знам каква сензация е. По-скоро ми се струва продукт на болни родителски амбиции.

#39 John Smith 10.02.2015 в 17:55:12

Нека си играе детето, кво сте го заяли

Новините

Най-четените