Димът се връща

Забраната за пушене на закрито е на път да изгори като фас - след като просъществува едва 4 месеца и беше на два пъти отлагана. Кибритът държат собственици на заведения, производители на цигари - и вносители, и депутати, които в един глас вещаят фалити и стотици безработни.

Европейската комисия обмисля дали да приеме австралийската инициатива, която "изличи" марките върху цигарите и прави възможното, за да отгледа следващо поколение от непушачи. А в България - нестихващи напъни заведенията отново да се пълнят с тютюнев дим, особено активни след като "Булгартабак" вече има нов собственик - руската ВТБ кепитъл, която чрез агресивен маркетинг обвърза продажбите на печатни издания и цигари в едно в повечето общини.

Никой не се интересува от мнението на клиентите и избирателите, независимо дали робуват на никотина или не. И главно - на никой не му пука за здравето им - основното съображение да има забрани в над 120 страни по света. Освен на премиера, разбира се, и министерството на здравеопазването, които отбелязаха преди дни, че подкрепят забраната.

На дим - и пари - миришат и аргументите, които законотворците пробутват, за да върнат старото положение. Освен бащинска чуваемост към кръчмарските неволи, в арсенала на доводите е и смяната на сезоните. Видите ли, пушачите няма да искат да излизат на студа, както се прави в цяла Европа.

Поради факта, че забраната влезе в сила през лятото, когато времето е хубаво и всички предпочитат маси на открито, нямаше толкова протестни гласове. Сега наближава зимата и напъните се подновяват.

Лицемерно е размахването на данни, че само 3% от българите са отказали цигарите, след като забраната за пушене на закрито е влязла в сила. Целта на ограничението не е да отказва някого от тютюна, а да предпази тези, които не пушат, и да ограничи вредния навик.

Другите го правят, ние не

С какво България е по-специална, за да се завърне димът на воля? Действително приходите на заведенията в Германия са паднали с 30%, когато е била въведена забраната. След първоначалния отлив, клиентите се върнали. И Испания, която има по-добре развитит туризъм и ресторантьорски бранш, не е фалирала от забраната.

Почти няма демократична държава, която да разрешава пушенето на закрити обществени места - общо са над 120 по света. Това важи за държави като Уганда и Бутан, а Япония забранява пушенето и на улицата.

Гърците, например, най-пушещата нация в Европа, също не се спасиха от забраната. Друг е въпросът доколко се спазва. При тях и при нас явно нарушаването на правилата е въпрос на манталитет. Също като в Турция, където забраната масово се нарушава. Въпреки глобите от 85 турски лири, ако те хванат с цигара, а за собственика на заведението - от 600 до 6000 лири.

Но има и друго - здравната култура. Може би заради това в Италия, където помещения за пушачи са позволени, по-малко от 1% от заведенията са се възползвали от тях. Обмисля се цигарите да бъдат забранени и на стадионите - в страната, където футболът е на особена почест. В Англия и САЩ цигари и лули отдавна са забранени.

Във Франция стаите за пушене могат да заемат едва 20% от помещението, а 70% от населението на страната одобрява забраната.

Сочената за пример в много отношения планинска държава този път гласува "за" цигарите. Швейцарците отхвърлиха чрез референдум забраната за пушене.

Най-драконовските мерки в ЕС са в Ирландия и Великобритания, където дори настояват тютюневите изделия да бъдат премахнати от витрините на магазините.

Крачка напред, крачка назад

Освен отстъпление от европейската практика, подготвяното преобръщане показва колко краткотраен е животът на забраните в България. И те, както повечето решения, са предпоследни и сезонни.

Помним драмата с акциза върху домашната ракия. Накрая бе намерено "компромисно" решение от типа "и агнето цяло, и вълкът сит" - няма акциз, ако варим до 30 литра на член от домакинството. Такава явно е целта и този път - кръчмите да са пълни, пушачите - доволни, макар и натикани зад прозрачни стъклени врати. (Но отделните зали са по-добър компромис от маси за пушачи и маси за непушачи в едно и също заведение?!)

Каквото и да бъде решено, недоволни ще има винаги. Добра или лоша, забраната е по-добре да продължи да съществува. Няма как да свикнем с правила, които непрекъснато се променят. И ще продължаваме да стоим в разкрачено "предварително" положение между два стола, политически мандати или климатични сезони.

#1 nakadetaka 01.10.2012 в 08:19:26

Какво значи никой не се интересува от мнението на клиентите??? Със сигурност клиентите се доказа, че ИСКАТ ДА ПУШАТ В ЗАВЕДЕНИЯ НОЩЕМ.

#4 Mishka 01.10.2012 в 10:13:01

Ми то и това в БГ не е нормално. През пролетта бях във Виена за 1 месец и там си има заведения за пушачи, има си зали за пушачи в дискотеките, в общежитията имат специални стаи за пушачи, където има освен пепелник и диван, и телевизор, и интернет. Ок за здравето на хората, ама тотална забрана не е много умно.

#5 Bobby_gBG 01.10.2012 в 10:24:03

Никакво махане на забраната. Много хора вече свикнаха, а останалите - ще свикнат като видят че не става тяхната.

#7 Оня Дето Го Трият 01.10.2012 в 10:31:23

Единия вика "Никакво пушене", другия "Никакво махане на забраната"... Категорично и безкомпромисно - рекоха и отсекоха! Толкова категорично, та чак малко смешно...... Добре, никакво пушене и никаква забарана, ама що се пенявите тук пред нас във форума, като ние нито пушим, нито слагаме забрани - тия категорични лозунги на друго място трябва да са отправени ако ви е еня за тоя проблем..... Депутатите Уебкафе не четат мисля....

#8 SilvioGesell 01.10.2012 в 10:34:56

Аз доста намалих ходенето по заведения след забраната. Не пуша цигари, а пури, пурети...това което ме дразни, е че разните политици не само тук, пишат директивките а всъщност въобще не се интересуват от здравето...ако всички спрат да пушат само за един месец и държавата ще буде пред финансов колапс...

#9 John Smith 01.10.2012 в 10:36:49

РЕФЕРЕНДУМ

#11 Haha 01.10.2012 в 10:43:51

А така - РЕФЕРЕНДУМ - пък каквото сабя покаже!

#12 Зеленото човече 01.10.2012 в 10:46:08

Би било невероятно тъпо, ако управниците ни се поддадат и отново върнат възможността да се пуши на обществените места. Напълно разбирам пушачите, защото съм бивша такава, но това просто е истинска наглост. Как може навсякъде по цивилизования свят да се стремят към по-здравословен живот, а ние да си седим в 18-ти век и да си мислим, че сме велики. Моля се, поне този път депутатите и МЗ да проявят някаква капчица разум.

#14 Mishka 01.10.2012 в 10:56:12

Зеленото човече, моля те посочи ми една цивилизована държава, в която има тотална забрана върху тютюнопушенето и където реално да се спазва.

#15 John Smith 01.10.2012 в 11:05:16

" Как може навсякъде по цивилизования свят да се стремят към по-здравословен живот". Да ,Драга, в Уганда са се устремили към здравословният начин на живот Не пушат, не преяждат, пият си апчетата....само Спина дет ги мори ps Ти сериозно ли мислиш ,че на някой му пука за твоето здраве?

#16 Haha 01.10.2012 в 11:05:19

http://cigari.org/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%8E%D1%82%D1%8E%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0/ Ето една статистика къде се пуши и къде не в ЕС - ОЧЕВАДНО далеч не е навсякъде - туй Австрия, Чехия, Дания, Италия, Португалия, Румъния... какво разбират те бе, диваци нецивилизовани! И швейцарците също очевидно не се числят към цивилизования свят, но странно - хората там живеят добре...

#17 simo_haihe 01.10.2012 в 11:05:55

цялата драма е пълен идиотизъм поначало. да се забрани пушенето в закрити обществени места - ок, така трябва. и от тази дефиниция да се извадят така наречените "питейни заведения" - барове, кафененца, клубове.... и така всичко ще е наред. щото да се забранява пушенето в кръчмите е МАЛОУМИЕ. там така или иначе се правят неща, вредни за здравето. или някой от вас ходи на кръчма да пие билкова чай и минерална вода? п.п. непушач съм и не ми харесва някой да ми дими в носа, но нещата не се правят с дърварски забрани. като ми се приходи на кръчма, просто сядам там, където не се пуши. и между другото, много повече ме дразни, когато някой ме опушва на улицата, отколкото в кръчмата.

#19 Borracho 01.10.2012 в 11:13:25

Няколко вида рак, и всичките мъчителни и летални. Ай честито с цигарките! Научете си и децата да пушат от малки, че да може да имате възможност лично да ги погребете, нали щото в булгаристан сте много загрижени за дичицатъ! Вмирисани зурли с жълти зъби!

#22 Mishka 01.10.2012 в 11:22:08

Джейсън Торн, специално се обърнах към зеленото човече, защото ми се стори, че говори малко наизуст. Иначе, ако трябва да се съсредоточаваме върху реалните проблеми в БГ, ще се запитаме едно хубаво какво наистина правим тук, ще си стегнем багажите и дим да ни няма. Другият вариант е да се случи нещо изключително драстично, но не знам какво може да бъде то.

#23 Реалист-2 01.10.2012 в 11:26:31

Както винаги се доказва, чв пушачите нямат абсолютно никаква толерантност, а очакват към тях да има безгранична такава! Тук в аргументите като гледам са вадили от "9 кладенеца в десети", как било в Швейцария (тях не ги гледайте, те и без да са в ЕС, ги боли к*ра, винаги ще са добре), Иван и Драган и още куп глупотевини! Значи, в БГ нали сме по-специални и затова не може навсякъде да е едно, тук обаче друго, то затова сме и на тоя хал! Вярно, че има още 10000 по-сериозни проблема, но то за всяко нещо все се казва: абе какви по-важни проблеми има, те ни занимават с глупости. Еми сори, ама нали все отнякъде трябва да се почне?? Как да се понареди поне малко тая тъпа държава като хората не търпят и грам промяна??? Вижта малко в чужбина как живеят и тогава се напъвайте що не можем да ги стигнем. П.С. Пушачите съзнателно са направили своя избор да са такива и никой не им е длъжен с нищо! Ай сиктир. И сега тея, дето ще ме псуват: зЕми се успокой малко и запали цигарка да ти мине кризичката

Новините

Най-четените