Дива полицейщина срещу зеления протест

Полицейщината в България надмина себе си, след като вчера - заради протеста на над 1500 души срещу промените в закона за горите, центърът на София беше блокиран от полиция до късно след 23 ч, а 12 човека са задържани в ареста - за неподчинение на полицейски разпореждания по време на протеста. Повечето от задържаните са момичета.

Както пише на плаката, който се разпространява във Фейсбук, "МВР бие и арестува за рождения ден на Бойко Борисов!" Срещу хората полицията, освен на два крака и с палки и белезници, дойде и моторизирана - с десет мотоциклета. Дори по някое време полицаите решиха да се "врежат" с моторите сред надошлите. Яви се и конна полиция, но конете се оказаха по-умни от униформените и се подплашиха от протестиращите.

Кръстовището на Попа, районът около паметника на Съветската армия и Орлов мост, включително и "Раковски", бяха пълни с полиция до късно вечерта, като че ли не е мирен протест, а сборище на радикалисти.

Над 1000 души се събраха вечерта на езерото Ариана в столицата, за да изразят недоволство от промените в Закона за горите, приети окончателно вчера, на рождения ден на премиера и лидер на управляващата партия Бойко Борисов, от парламента.

Зелени, еколози и изобщо хора, които обичат Витоша се организираха вчера през социалните мрежи за по-малко от три часа, след като стана ясно, че парламентът окончателно е приел наложените от "Витоша ски" промени в Закона за горите.

Хората, блокирали Орлов мост, се държаха мирно и съвсем цивилизовано, държаха се за ръце, седяха на тротоара и в средата на кръстовището, пяха дори песни за рождения ден на Бойко Борисов, но и "Хубава си моя горо".

На протеста бяха не само млади хора, но и по-възрастни софиянци, които помнят как допреди десетина години Витоша беше планина, достъпна за всички. С промените, които сега депутатите приеха, скоро повечето от нас няма да можем да си я позволим поради финансови причини, обясни майка, дошла с двете си деца на протеста, която помни родителите й са я качвали на Витоша поне два пъти месечно.

Спорните текстове в закона дават възможност без промяна на предназначението на територията да се строят ски писти и лифтове. За да ги наложи, фирмата "Витоша ски" замрази тази зима зимния сезон на Витоша, като не пусна съоръженията, и така лиши хиляди софиянци и децата им от възможността да спортуват и да са туристи на планината, която е близо до дома им.

Сблъсъци

На протеста се стигна до директни сблъсъци между протестиращи и охранителна полиция. След намесата на униформените много от демонстрантите бяха принудени да се върнат в пешеходните зони, но по-късно, въпреки усилията на полицията да разблокира кръстовището, недоволните отново се върнаха на пътното платно.

Протестът премина с бурни освирквания на депутатите от управляващото мнозинство, приели поправките в закона. Природозащитниците скандираха "Оставка!", издигнаха плакати с надписи: "Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим и малкото останало от България", както и "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко".

Според еколозите с приетите промени се отваря кутията на Пандора за застрояване на българските гори. Някои от тях дори твърдо вярват, че това действие на управляващите от ГЕРБ надминава дори заменките на тройната коалиция.

Реално обаче единствените, които биха могли да попречат на влизането в сила на някои от текстовете на спорния закон, са президентът Росен Плевнелиев, който би могъл да наложи вето и Конституционният съд. 

Според одобрените поправки в закона правото на строеж на пистите и лифтовете ще се учредява за 30 години, а след изтичане на срока, съоръжението ще става собственост на държавата, ако е изградено в горски територии. Това право на строеж ще се учредява след провеждане на търгове, като, когато става дума за горски територии - публична държавна собственост, Министерски съвет ще открива търга и ще определя началната цена. 

Природозащитниците се притесняват, че тази седмица депутатите могат да приемат и друго решение, свързано с околната среда. Техните очаквания са, че в доклада на Временната комисия за регулирането на проучването и добива на подземни богатства при опазване на околната среда ще има предложение за промяна на мораториума върху добива на шистов газ.

Само един like не стига

Протестът на 13 юни беше впечатляващ и надъхващ - това ни пише Елга Андреева. Представяме ви нейната позиция:

Успяхме да се обединим, а сега е редно и да не се отказваме; да предадем на приятелите си научения урок и да ги вдъхновим. Когато всичките тези хора навън запеят националния химн, дори и министър-председателят ще трябва да замълчи, а полицията ще застане мирно.

Когато става дума за гражданска активност, всички ние се доказваме като големи специалисти... пред компютрите си. Висим пред Фейсбук и публикуваме всякакви интересни и не чак толкова интересни снимки и коментари, с две думи запълваме свободното си време с глупости. След това ни канят за някое събитие и ние веднага се присъединяваме, разбира се ОНЛАЙН, защото така е по-лесно.

Когато обаче става въпрос да се излезе на улицата и да се подкрепи дадена кауза, повечето от нас, "активните" граждани, се затваряме в черупката си и чакаме някой да ни поднесе информация за случващото се навън.

И в този момент медиите в България или умело замазват истината, или акцентират върху "по-важни" за тях събития. Рожденият ден на министър-председателя и сватбата на негов депутат са водещи новини на вечерните емисии (което, поне според мен, си е отново чисто замазване на положението).

Докато политиците празнуват, органите на реда са изпратени да си вършат работата. Изпълняват команди, като от време на време си позволяват да си задоволят комплексите за малоценност и да докажат, че с палки и щитове са по-силни от обикновените хората на улицата, който искат да бъдат чути.

И по-късно същите тези полицаи ще се приберат при жените и децата си, където ще ги чака готовата салата, ще пият по две ракии и отново ще доказват на себе си и на околните кой командва. Е, в крайна сметка те са просто едни служители. Нали не очакваме от тях да бъдат граждани?!

Излезлите на улицата протестиращи или както още е модерно да се наричат "екозащитници" също биват критикувани от общата маса, защото се борят за изгубени вече "природни" каузи. Никой не се замисля, че повечето от тях са обикновени хора, с обикновени професии, радващи се на обикновени неща, като своята свобода например. Е, тези хора се борят не само за природата, но и за правата на човека в тази държава. Днес е гората (е, някои не обичат планината, без да навлизаме в подробности за околната среда), но утре законите ще засегнат комфорта и сигурността на тези, които сега са останали по домовете си.

И без да се опитвам да звуча въстанически, ще добавя, че е тъжно, когато малкото останали млади българи предпочетат да подарят държавата си...

 

#1 tougherty 14.06.2012 в 11:15:29

Ех, как искам изборите да бяха тази година, а не догодина. Така ще мога по-бързо да поправя една огромна грешка, която допуснах през 2009-та. Научих по трудния начин, че от прост човек читав управник не става.

#5 bate Misho 14.06.2012 в 11:25:18

Tези "еколози" са също като онези дето много "обичат кучета", но ги гледат на улицата и нищо друго не правят освен да кряскат и да се опитват да блокират улици - айде покажете малко зрелост и знания и направете нещо като неправителствени организации. 1000 човека - не ви ли е срам да кажете, че само толкова са се събрали. не може полуграмотни хора да ми казват на улицата - айде ела да викаме против Бойко, да му развалим рожденният ден...ама за какво да викам бе малоумникоооо...ми той де да знае - получил е две бири и поръчка да събере тайфа да викат и да се псуват с куките... е няма да ви стъпа на митинка или на сборището или на каквото и да е там докато не покажете, че сте дорасли за нещо повече от това да пиете бира и да викате - ушев пеперассс и бат бойко вън....недоларслеци недоклатени...в смисъл малко са ви били

#7 stizi 14.06.2012 в 11:34:55

Колкото до горния коментар, не съм сигурен как точно нормален интелигентен човек може да гласува за Герб - Борисов и да си мисли, че всичко ще се оправи, но това не е темата. Вчера може би имаше по- малко от хиляда души не знам, може да са били и 500, но полицаите...те бяха мноооого. Имам предвид, наистина много на фона на хората (като тук включвам и зяпачите и минувачите). Имаше полиция, жандармерия, конна полиция и за какво? Да бяхме Русия, Китай или друга известна с подобни методи държава, щях да разбера, но с нашия пу**ю премиер, който кляка на всеки лобистки интерес или на всяко крякване от страна на кнсб и др! Само не разбирам защо? Защо взехме пример от испанския бетон и го сложихме на Черноморието? Защо искаме да направим същото и с планините си, след като видяхме какво стана в Банско? Защо все искаме да си мерим пиш****те с други държави, които имат Алпи или огромни празни площи до плажове (Турция). Е ние нямаме и не е необходимо да имаме 8 хиляди км. писти или 50 морски курорта. Защо пък не се поучихме например от Нова Зеландия. Защо ни трябва масовия туризъм. Карам ски и предпочитам да отида за 10 дни да се разцепя някъде в Италия или Австрия, но да си релаксирам на Витоша.

#9 lele male 14.06.2012 в 11:37:34

"....Природозащитниците са недоволни, че снощи протестът им не е бил отразен от големи електронни медии като bTV например..." Как може наистина? А TV 7 ще ми говорят за Сирия непрекъснато... Аз, за чий съм си изрисувала старателно раменцето.... П.С. Мнението ми почти се припокрива с това на Frida...

#10 kakao 14.06.2012 в 11:55:42

Някои от коментиращите са наистина малоумни...

#11 mima 14.06.2012 в 12:02:43

Оносно закона за горите нямам конкретно мнение, защото не съм го чела. Пускат се само отделни фишеци, пък не обичам така да ме подвеждат. Обаче са напълно прави, че медиите са западнали и не изпълняват моралната си обществена функция. Никак, ама никак не ме вълнува на колко години е станал Боко, колко подаръци е получил и дали е изхабил предната си ножица за рязане на ленти. Още по-малко се вълнувам от личния живот на министрите, фолк певиците, бизнесмените, футболистите и миските. И ако във времето, в което ни занимават с глупости бяха направили един открит форум, в който да се дискутират проблемите около този закон щях да съм много по-доволна. Иначе, момичета и момчета, да блокирате движението и после да се сърдите на полицията, че ви разгонва е смешно. Ако искате по-специално внимание следващия протест го направете нудистки - така цяла България ако не ви чуе, поне ще ви види.

#12 strawsPulledAtRandom 14.06.2012 в 12:03:07

И кво толкова е права Фрида - че ушевите не са комплексирани селяци или е права като кара хората да излязат да протестират против неприет закон ли? Ами да ги организира тя ако е съгласна с протеста, но не е съгласна с формата, броя хора, времето. Ако пък не е съгласна по същество с идеите на протестиращите, значи не е много в час. Нямам нищо против да не обичате туризма, но ви моля да си запазите квалификациите за себе си. Защо сравнявате хората от протеста с лапачите от Екоравновесие или щурите баби-кучкарки? Смешно ми е как човек може да лапне толкова лесно по някакъв етикет - щом някой е против безконтролното раздаване на гори от една единствена партия, то то бива квалифициран като "еколог". Както "националисти" са хората, които не искат да се съгласят с всеки интерес на САЩ в свой ущърб. Аман от многозначни етикети, изгубили първоначалния си смисъл. Никой не е длъжен да бъде интелигентен, но поне е длъжен да знае, когато не е. За да може да не мултиплицира тъпотии по форумите. Щото ако човек, който не иска да се презастрои Витоша, може без аргументи и капчица логика да бъде оприличен на "кучкар", то значи и авторът на твърдението да бъде оприличен на кръстоска между Евгени Минчев и Ицо Петрофф. Ама така става, като все чакаме някой да мисли вместо нас и само преповтаряме дочути фрази и лозунги...

#13 koce 14.06.2012 в 12:08:37

60 години геноцид над интелекта и все пак има деца, които са повече европейци, отколкото роби на труда

#15 strawsPulledAtRandom 14.06.2012 в 12:20:04

Леле Мале, пропуснах да ти кажа и за Сирия - какво толкова искаш да те информират за очевидния маскарад там? И аз искам да зная какво наистина се случва, но от бтв няма да го разберем. От няколко месеца тръбят едно и също за Сирия (същото и като в Египет, Либия и т.н.), така че искам да чуя какво става и в нашата държава. Но не какви подаръци е получил Премиерът за РД или колко ленти е срязал днес, а истински новини. Не искам купените медии да прикриват протести, както се случи след Катуница. Не искам и интелигентни хора като теб да се хващат за фулмастерче по рамото на някаква девойка. Мамка му - това ли ти направи впечатление?

#17 tougherty 14.06.2012 в 12:25:17

какао, аз мога даже да ти ги покажа - номер 3,4,5 и 9. Това са хора, които им пикаят отгоре, а те си мислят че вали дъжд и пляскат. Сега например се дава зелена светлина на всеки уял се по време на прехода дришльо с неясен произход на финансите да си построи писта, лифт, хотел или ако иска дори ливада без да се съобразява с каквито и да било екологични изисквания и най-вече без да плати на държавата нищо освен тръжната цена на земята (като по стар български обичай търговете ще бъдат манипулирани и уредени). С две думи управляващите дават възможност на всеки с пари да строи безразборно в териториите изключителна държавна собственост срещу съответна комисионна. Де що има останало незастроено по морето се обрича на бетон, а с горите и планините направо не ми се мисли какво ще се случи. Това, че има хора които протестират срещу узаконяването на беззаконието е похвално. Тук обаче се намират такива, които да ги критикуват понеже: Номер 3: Като се застрои Витоша с хотел до хотел горе ще стане земен рай. Доказателство за това е изграждането на "перфектна" инфраструктура от инвеститорите в Банско и Сл. бряг. Нищо че там всъщност има по една асфалтирана улица и като падне един як дъжд се гази в кал до колена. Номер 4: Чакаме да приемат закон и тогава скачаме. А може би трябва да се седи перманенто на палатков лагер пред НС, за да си вършат онези вътре работата в полза на народа, а не на избрани индивиди от него. Номер 5: Полуграмотни недорасляци пиели бира и викали против Бойко да му разваляли рожденния ден. А авторът на коментара е изключително грамотен и ангажиран и по никакъв начин няма да вика срещу Бойко на рожденния му ден да не вземе случайно да му развали празника. Всеки ден за Бойко е празник, за съжаление същото не може да се каже за народа. Номер 9: Една от протестиращите се била нарисувала и това бил проблемът, че не я давали по телевизията. Другият път всички в сиви костюмчета и току-виж ще пуснат новината по медиите. Или чакай - има къде-къде по важни неща да се отразят - Бойко реже лентичка, Бойко иска министерска сватба, Фандъкова хвана куче-убиец, Цецо залови престъпник, съда го пусна, нови вълнения на индийско-пакистанската граница, земетресение от 4.4 по Рихтер в Суматра, нов рекорд по бързо ядене на хот-дог. Какви важни неща се случват по света пък ние да вземем да си гледаме природата, как пък не...

#18 strawsPulledAtRandom 14.06.2012 в 12:26:39

"...Спрете еко терора. Еколозите или по скоро псевдоеколозите са фашисти..." -------------- Да бе, още по-лошо - националисти са (ах, че гнусно) и са на заплата в Екоравновесие. Дано това ти мнение е някаква ироничка провокация, която не съм разбрал добре. Моля те, кажи ми, че не го мислиш сериозно.

#19 strawsPulledAtRandom 14.06.2012 в 12:32:38

"...Никой не спира да попита "Ама чакай малко, кой и какво точно иска да прави с тая Витоша?". ..." ------------- Е, какво може да искат??? Къде си живяла последните 20 години? Само част от закона да цитират??? Целия ли искаш да го цитират, алинея по алинея? Е не, днес надминахте себе си.

#20 mima 14.06.2012 в 12:50:56

Страус, от година може би чета едни и същи коментари и цитати. Казват, че законът ще премахне необходимостта да се променя статутът на земята, когато се строят писти и съоръжения към тях - и само това. За мен това буквално означава само нови писти и лифтове. Веднага след този цитат обаче следва твърдението, че горите ще бъдат масово изсечени и застроени с бетон - нелогично ми е, съжелявам. Не съм юрист и може би някъде се отваря вратичка в закона, или има връзка с друг закон, нямам идея - просто не разбирам връзката и затова искам да има обществен дебат. Някой по-учен от мен да излезе там и да каже, ето така може да се врътнат нещата и да стане мизерия, затова и протестираме. Иначе съм за опазване на българската природа. Пистите ще нарушат екоравновесието, но предполагам че в защитени природни паркове няма да се разрешават, а и скиорите са едни от най-културните туристи - не са като алкохолизираните германци по морето.

#21 lele male 14.06.2012 в 12:53:47

уфффффффффффффффффффффффф писах, писах и шибанащината изчезна... фак! ени уей...В кратце: Строу, Първо казах почти, защото съм съгласна отчасти... относно горите на НВП Сакскобургготски...както и с това, че се чака да бъде приет закон, а след това се скача. Вярно е, че имаше плахи опити за протести, но като толкова много народ е против този закон, поне според писанията по форумите и фуканиците, че имало подписки и бла бла, защо не е излезнат всички? Защо за „тричане на куче" имаше повече протести и по-голямо медийно отразяване? Защо не са уведомили общината, че ще има митинг, а обвиняват в полицейщина? Цитирам: „Зелени, еколози и изобщо хора, които обичат Витоша се организираха вчера през социалните мрежи за по-малко от три часа...” 3 часа! Ами бравос, ама нали искат да присъединят повече хора към идеята си?Ами да бяха дръннали едно телефонче за минута-две до bTV и други медии! 2 минути - 5 минути ще отнеме... Ама имат време да си изрисуват по тялото – Долу Боко!... /не, че имам нещо против/ И най-важното – Да съм казала, че съм против митинга им? Знам, че на хората, когато нещо им е слаба тема и се жегват от половин дума... Сори, че темата не ми е толкова болна! П.С. Сирия пък доста слабо ме засяга... да не кажа, че ама въобще не ме засяга, в сравнение с бъдещото за Витоша! Това, че се изказвам по-общо е защото наистина съм раздвоена – против презастрояване съм, но пък и искам по-лесен достъп до планината... Аз не мога да дам решение на проблема. Ти можеш ли? 17tougherty Сега ако и това изчезне.... ще отида и аз на митинг ... срещу Уебкафе!

#22 bate Misho 14.06.2012 в 12:55:52

@ tougherty: за бат ти Бойко нито съм гласувал, нито ме кефи...ама то като се чете е необходимо и мислене, а не само фактическо отчитане и свързване на букви и думи...ето за такива като теб говоря - ня могат да обяснят на хората какво се случва, не могат да приканят хората на своя страна - само пискане и грачене и плюене по форумите... това е недоклатен недораслек...ако ме разбираш какво искам да кажа ;)

Новините

Най-четените