Три дни на Слънчев бряг

Лято, слънце и алкохол на ниски цени. Слънчев бряг отдавна се "кичи" с тази слава и привлича мераклиите за евтина ваканция. Какво заварват те - разкрива "Зюддойче цайтунг".

Лошо обслужване, мръсни стаи, износени мебели. Освен това - персоналът е нелюбезен, а храната - неприемлива. Четиризвездният хотел на българското Черноморие очевидно е катастрофа, ако се съди по оценките, които е получил в портала "Holidaycheck".

Въпреки това целта остава неизменна - Слънчев бряг. Голямата бира струва един лев. Плащаш един коктейл, а получаваш два. От еврокризата няма и следа - точно обратното. В Европа това лято е най-изгодно да се почива в България - най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

Всяко евро се равнява почти на две

Разходите за летуващите в България достигат 51 % от средностатистическите за Европейския съюз. Иначе казано - всяко евро е почти равно на две. На Слънчев бряг е по-евтино, отколкото в Гърция, Египет, Тунис или Турция. Респективно - би трябвало да е рай за търсещите по-изгодното.

На този фон критичните коментари, които е получил хотел "Калина Гардън", някак избледняват. И настроението се запазва добро. Принципно туроператорските фирми въобще не би трябвало да предлагат хотели, чиито добри оценки са само 22 %. Въпреки негативния си имидж "Калина Гардън" обаче е в програмата на много от агенциите - заради ниската цена, на която излиза ваканцията.

Стаята е голяма - най-малко 40 кв м. На стената виси една мрачна картина, има две легла, два дивана, малък прозорец, гардероб, маса, голямо огледало. Новопристигналият германски турист е приятно изненадан. След което открива, че мивката няма запушалка, бутонът за пускане на водата в тоалетната също отсъства, а хладилникът не работи. Не работи и климатикът, което в горещите дни с над 38 градуса определено е проблем. "Четиризвездността" на хотела е очевидно според местните критерии.

Наистина ли не искате джин?

Обстановката в ресторанта е по-скоро рустикална, рибата е нарязана като че ли с трион. Но пък има вкусни предястия - салати и сирена, с които българската кухня е известна. Нито е невкусно, нито - неприемливо. Все пак този, който би искал да се храни като в Германия, определено ще срещне трудности. И може да добави още някоя негативна оценка след завръщането си.

Някои се оплакват от нелюбезността на персонала. Но - поръчващите ол инклузив не бива да очакват келнерите да ги забавляват с вицове и да ги разсмиват - просто няма време. Масите се вдигат много бързо, за да могат да седнат следващите гости. Получаваш това, за което си платил - пълният пансион в "Калина Гардън" струва 35 евро.

Междувременно алкохолът се лее неспирно. "Наистина ли искате само вода? А не джин?", пита изумено барманката. Атмосферата наподобява мюнхенския бирен фестивал Октоберфест, само дето вместо шатри наоколо има огромни хотели.

Интерес не е да няма

Въпреки неласкавите отзиви по форумите, хотелът е пълен догоре. "Калина Гардън" е жив пример за източното разширяване на Европейския съюз. Към което германският турист не успява да се адаптира незабавно. И докато в Италия, Испания или Гърция намира дребните нередности по-скоро за симпатични, то толерантността в източна Европа очевидно се държи в определени граници. Само 7 % от германците летуват в източната част на Европа.

Много от почиващите в "Калина Гардън" са весели семейства от Чехия и Румъния, Полша, Русия, Украйна. За германците това е чуждо обкръжение, разбирането е трудно, предубежденията са големи - Украйна е много далеч за повечето граждани на Федералната република.

Миналата година България е била посетена от 690 000 германци. Но се е случвало да бъдат и 740 000. Междинните данни за тази година също бележат спад, казват от туристическите агенции. "Може би все пак съотношението между цената и предлаганите услуги не е чак толкова изгодно", отбелязва един експерт.

Дойче Веле

#1 Блуждаещ читател 20.08.2012 в 18:15:56

След като германския турист е изпълнил гетото Слънчев бряг, "авторитетния" немски вестник да си направи изводите колко струват въпросните туристи. Да ги ожали човек, като ги види завалиите 2ма на по една бира извън хотела, а на бара в хотела ще се удавят в менте алкохол. А барманите как ги бъзикат направо ме развеселява..

#2 deowin 20.08.2012 в 23:38:02

>"авторитетния" немски вестник да си направи изводите колко струват въпросните туристи Мисля, че точно това се опитва да направи вестника - след като стига до извода, че във всяко измерение, освен цени, нивото на хотелите на Слънчев Бряг е ужасно ниско, очевидно следва, че туристите, които идват, са хора, за които точно и само цените са важни. Тоест, пълни мизерници. Ако сте такива - отивате там. Ако не желаете да летувате край такива - не отивате там.

#3 Voin 21.08.2012 в 01:46:58

" На Слънчев бряг е по-евтино, отколкото в Гърция, Египет, Тунис или Турция." To затова ли на повечето българи им е по- евтино и изгодно да идат в Турция или Гърция? "Обстановката в ресторанта е по-скоро рустикална..." Ко речи? "Все пак този, който би искал да се храни като в Германия..." Че аз не знам да има испански хотел в който да сервират храна "като в Германия"... Щом си тук- испанска кухня и това е.

#5 lele male 21.08.2012 в 09:47:49

Слънчев бряг = Студентски град... Единствената разлика е наличието на море... Нивгаж!

#6 паяка 21.08.2012 в 10:26:25

Леле Мале, утре по план трябва хапна сладолед "Алпин" и да го полея с поне един коктейл. Дано не ми мине котка път, че гаджето го тормози някакъв вирус. Още от вратата, първо ще ида да разглеждам картините.

#7 lele male 21.08.2012 в 10:38:53

Дано на "гаджето" му мине вирусът Картините, които съм рисувала са по стълбите към пъба и в рецепцията... Не съм ходила от 2007-ма в Алпин... Може и да са ги сменили, ако са правили ремонт.. Ако Катя е на рецепцията, питай дали картините на Камелия още ли са изложени...

#8 паяка 21.08.2012 в 11:39:01

Ще питам, разбира се. Казвала ли съм ви, че ми се паднаха добри деца?....Ама на моменти се питам, дали е така. Току що свалих и гледах клипове, които са ми изпратили, като са скачали в неделя с бънджи на Витиня. Гадни копеленца, защо ми го причиняват ? Големия го прави за втори път, дребния- за първи. Скока, а не потреса , дето ми педизвикват. Стресирали са ме много пъти. Много екстремни радости са ми допринасяли, ама това дето гледах, ми уби много мозъчни клетки. Още ми трепери всичко. То ми трепери от събота вечерта, като разбрах плановете и тъкмо ми беше поминало, а сега , като гледах, пак ми забушува възмущението. Като че ли са намерени на пътя! Гадини мръсни!

#9 lele male 21.08.2012 в 11:59:19

И аз се питам понякога, дали ако го Утепа с точилката нема да ми е по-спокойно? @ паяче, кажи им да си правят магариите без да те уведомяват за това... Кофти е - определено!

#10 Meteora 21.08.2012 в 12:10:56

При 110 километра плажове да се набутам в тази "кочина"!? Требе чавка да ми е изпила и малкото мозък, дето ми е останал!

#11 паяка 21.08.2012 в 12:29:18

Човек само от спин и от рак не може да се излекува. От любов се лекува, даже. Та аз ще трябва, крайно време е, да пробвам да се лекувам от много мисли по тях, че то няма смисъл вече. Големи хора са, живота си е техен и не са ми много длъжни, ама като още ги имам като част от мене си и то - най-чувствителната. Карай- да върви. Извинете, че се натрапих.

#12 post deluvian 21.08.2012 в 13:22:18

аз пък имам много приятни спомени от Слънчев бряг, и то от тризвезден супер евтин хотел. Чаршафи, халати, кърпи, всичко съществено беше безупречно чисто и кухнята беше чудесна. Обаче сервитьорката беше едно от най-мрачните същества, които някога са снизхождали да ме удостоят с изръмжаване.

#13 MiaWallace 21.08.2012 в 16:12:09

Слънчев бряг е мизерен, но и чуждите туристи там с нищо не отстъпват. Не знам, от къде това постоянно сравнение - Германия и България. И страните са различни, и хората. Да не казвам, какви впечатления имам и от някои немци

#14 fALLEN 21.08.2012 в 18:19:06

то най-гоемата мизерия стана в слънчев бряг. още са ми смешни разни чекии дето ми хвалят "какао бийч". бахти лумпените. е тва е новия "елит".

#15 imperiall 22.08.2012 в 01:26:28

" хора, за които точно и само цените са важни. Тоест, пълни мизерници. " ___________ @deowin Принципно съгласна, но дефинирай "мизерници" все пак Това според теб са: хора с недостатъчно високи доходи, или такива финансово стабилни, но избрали скромна почивка, където и както им е кеф? Щото сещаш се за оная приказка "пази, боже, сляпо да.. си въобрази, че е изтънчен господин"

#16 lele male 22.08.2012 в 14:35:50

Гост на хотел в Сл. бряг към хотелиера: - В стаята ми има много плъхове! - Невъзможно! - Добре, ще сложим на земята бучка сирене и ще загасим лампата. След 10 мин. светват. На земята два плъха и един шаран. - За влагата ще говорим после...

Новините

Най-четените