Българският етнически модел

Един от малкото феномени в историята, традициите и културата ни, които безспорно ни поставят на по-високо стъпало от повечето нации, имащи самочувствието, че са флагмани на цивилизоваността, е българският етнически модел. Макар и историческата ни съдба да ни превръща в народ ала "и ний сме дали нещо на света", този факт не може да бъде оспорен от никой.

Толерантността е заложена у нас още от самото възникване на държавата ни, а може би и по-рано. Няма как по друг начин да си обясним симбиозата между славяните и т. нар. прабългари, която в продължение на векове работи отлично и не изчезва, а напротив, задълбочава се чак докато двата народа се превръщат в един.

Възприемане на различията и уважение към другия внушава и прословутият съюз между предците ни и куманите, стоящ в основата на всички значими военни успехи от първите десетилетия на Второто българско царство. Да не забравяме и брака между един от последните ни средновековни владетели - Иван Александър, и еврейката Сара, приела християнското име Теодора - постъпка почти без аналог в епохата.

Едва ли е необходимо да споменаваме безбройните примери за мирните и добронамерени отношения между българите и обикновените мюсюлмани в Османската империя. Макар и ние да обръщаме внимание на редките моменти на драматизъм, животът като цяло си течал спокойно и дори сговорно. Подчертавам, че визирам само обикновените хора, а не откровените разбойници, наречени "башибозук" или "кърджалии" и официалната власт.

Да не забравяме стотиците българи, спасени от мюсюлмани по време на въстанията за освобождение. Да си спомним и думите на Левски, чиято 175-годишнина отбелязахме наскоро. Той описва бъдещата свободна България като място, което ще е дом на всички, независимо от произхода и религията им.

След 3 март 1878 г. мирното съжителство продължава, като, разбира се, има и изключения, но те обикновено са дело на пишман патриоти или на недомислени правителствени решения, които бързо остават в миналото. Примерите за забележителна толерантност са много повече. Достатъчно е да се сетим за спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта.

Най-големите изпитания за мирното съжителство на различните етноси в България бяха поставени от комунистическия режим. Именно оттогава са най-гнусните извращения както от страна на българите (Възродителният процес), така и от страна на родните мюсюлмани (атентатът на гара "Буново" от 9 март 1985 г). Дори и те обаче не са достатъчни, за да предизвикат масова омраза или погроми, както се е случвало неведнъж по света.

Но да се върнем към настоящето. През тази откачена седмица, в която бомбени атентати и терористи камикадзе си оспорваха яростно факлата на общественото внимание с депутати изнудвачи и кметове лъжци, дойде и поредното доказателство, че хората са изначално добри и положително настроени едни към други.

Главното мюфтийство и Районното мюфтийство в София оповестиха инициативата си да направят дарение на добилия популярност приют на отец Иван край Нови хан. Помощта на мюсюлманите към изпадналите в затруднение хора, за които християнски отец прави ежедневно чудеса от храброст, е красноречив отговор на всички опити взривът от "Сарафово" да се използва за насаждане на омраза.

В случая не са важни нито мюфтийствата, нито манастирите. Важното е, че само дни, след като се случи най-кошмарният атентат в новата българска история, хората недвусмислено затвориха устата на всички комплексари и осакатени мозъци, призоваващи към конфронтация и отмъщение.

Човещината на хората е по-силна от омразата на шовинистите, страха на агресивните, алчността на религиозните лицемери. Защото само откровената тъпота, граничещото със слепота късогледство и (или) зле прикритият личен интерес могат да поставят име на бог или етноним над общочовешките добродетели.

Ние не сме убедени като израелското и американското правителства, че "Хизбулла" стои зад атентатите. Нито пък си кроим планове да започваме война, за която атентатът и смъртта на хора е само повод, а причината е друга и всички я знаем. Не сочим с пръст никого. Разграничаваме се от шепата озлобени глупаци, които искат да не приемаме повече израелски терористи у нас или сравняват случилото се на летище "Сарафово" с това на гара "Буново".

Не го правим не защото сме страхливци или слабаци. Просто знаем, че единственото, до което води омразата, е омраза. Знаем, че не искаме да започваме безкрайни войни, в които никой няма да излезе победител.

Знаем, че съчувстваме на роднините на жертвите от атентата на "Сарафово". Знаем, че благодарим на българските мюсюлмани за съпричастността им към съдбите на настанените в приюта на отец Иван. И им пожелаваме изпитанията за тялото и душата през започналия вчера месец Рамазан да ги направят по-добри и по-човечнии.

Това е всичко. Защото мислим, че именно такава е позицията, която ни прави истински хора и истински българи.

#1 Bobby_gBG 24.07.2012 в 10:12:28

Всичко написано от автора е вярно, но това не променя факта че външни фактори се опитват да променят мирния ислям който се практикува в България, и да го заменят с агресивен (минарета с високоговорители), в посока към радикален (с бомбите на гърба)... А това не трябва да им се позволява!

#2 Bobby_gBG 24.07.2012 в 10:15:21

Защо мамка му искат да ни убедят, че сме толерантни и ни харесва да съжителстваме с цигани и турци (останали след нашествието си и турското робство ----------------------------------- Защото наистина го правим (с турците). И статията за това говори... С тях ако няма кой да им пълни мозъка с глупости, като разни чужди държави или ДПС, просто няма да си имаме проблеми. Поне в частите където те не са станали мнозинство и да дадат местната власт на ДПС те са просто едни трудолюбиви хора... За мангалите е друг въпроса, там няма нормален цивилизован човек дето да може да изтърпи да живее с такива животни.

#3 корейче 24.07.2012 в 10:33:35

Ами което си е така, си е така. В България наистина сме толерантни много повече отколкото в много други страни, дори САЩ, където толерантността се налага насила. Има и расисти, разбира се, но те не са по-голямата част от обществото. И на този под мен - какво ти пречат турците? Аз откакто се помня, съм имала турчета в класа в училище и те по нищо не се различаваха от нас. Изобщо не е имало никаква дискриминация спрямо тях. Да, вярно, че циганите живеят отделени, но нима българската държава не ги подпомага? Всъщност циганите са си затворена общност и са расисти, при тях е абсолютно недопустимо да се сключват смесени бракове примерно. Но въпреки това има цигани, които са си нормални хора и не съм забелязала някой да ги замеря с камъни. Даже доста добре си съжителстват с останалите. В много други страни не е така. Познавам и приятели от смесени бракове (полувиетнамци), които винаги са получавали съвсем нормално отношение.

#4 паяка 24.07.2012 в 12:43:42

" Разграничаваме се от шепата озлобени глупаци, които искат да не приемаме повече израелски ТЕРОРИСТИ у нас или сравняват случилото се на летище "Сарафово" с това на гара "Буново"." А НЕ, НИЕ НЕ СЕ РАЗГРАНИЧАВАМЕ ТОЧНО ОТ ТОВА!!!

#5 паяка 24.07.2012 в 13:01:14

Оповестили инициативата си да дарят...А, дано, ама надали...Ако са искали да помагат, са имали безброй възможности, да не изброявам всички обстоятелствени пояснения: когато, където, както, стига да са искали, са могли , а не да чакат рамазан, или атентат и то след като "оповестят"... Отец Иван не е афиширал инициативата си, просто ги приютява.

#6 ot4eto 24.07.2012 в 13:52:50

Напълно споделям виждането на автора.

#7 oldschool 24.07.2012 в 14:27:58

един анализ от преди 2 г по темата http://www.segabg.com/article.php?issueid=6599&sectionid=5&id=0000702 струва си четенето

#8 Ближи си сладоледа 24.07.2012 в 14:54:28

Главното мюфтийство и Районното мюфтийство в София, сложиха в малкия си джоб БПЦ и всички политически палячовци, дето ходят само по Великден на църква, за да симулират вяра.

#9 мааму стара 24.07.2012 в 15:19:38

...най-гнусните извращения както от страна на българите (Възродителният процес), така и от страна на родните мюсюлмани (атентатът на гара "Буново" от 9 март 1985 г). Дори и те обаче не са достатъчни, за да предизвикат масова омраза или погроми, както се е случвало неведнъж по света... Хубаво е да се напомня, че НАСИЛИЕТО ПОРАЖДА НАСИЛИЕ! Та ако не беха НАСИЛИЛИ хорицата да си сменят имената ''доброволно'', немаше да го има и отговора на това насилие - 9 март 1985 г...

#10 Bobby_gBG 24.07.2012 в 15:31:45

Впрочем съмнявам се мюфтийството да са направили това просто ей така от "чистите си души", защото и те в какво ли не са забъркани, наглостта им с минаретета с високоговорителите още не е ликвидирана, но поне правят нещо, полагат усилия да си правят ПР, Докато БПЧ дори и толкова усилия не полага, само мислят откъде да прилапат още пари... Като бившата тройна коалиция - не им пука какъв им е имиджа, смятат че всичко им е разрешено и всички са им длъжни... Нищо чудно че никой вече не се занимава с църквата...

#11 Bobby_gBG 24.07.2012 в 15:34:16

10 мааму стара | 24.07.201215:19 Хубаво е да се напомня, че НАСИЛИЕТО ПОРАЖДА НАСИЛИЕ! Та ако не беха НАСИЛИЛИ хорицата да си сменят имената ''доброволно'', немаше да го има и отговора на това насилие - 9 март 1985 г... ----------------------- Всъщност възродителния процес също е следствие, а не само причина, и е отговор на насилие. При това много некадърен, а атентата на буново е просто резултат - както от подривната дейност на Турция, така и на катализатора на недоволството на българските мюсюлмани - възродителния процес.

#14 паяка 24.07.2012 в 16:09:38

Не мога да разбера защо му се възхищавате на тоя списвач. Толкова екзалтирано, та чак озъбено звучи. И прекалено менторско отношение към аудиторията. Толкова се е захласнал в претрупаното си и тромаво словоизлияние, че дори не си е направил труда да си го прочете, преди да го споделя. А това е обидно за четящия. Слагате на моя коментар минуси, а не виждате причината за него. Не ви ли избоде очите това изречение?

#15 паяка 24.07.2012 в 16:39:52

За коментар №5 имам предвид...

#16 Шебек Хасан 24.07.2012 в 17:04:32

Пълни тъпотии. "Българският етнически модел" в наши дни се основава на това, че всеки е оставен да прави каквото си иска, стига само да не застраши по някакъв начин далаверите на управниците, без значение кои са те. Всичкото това престъпно безхаберие и продажност ще доведат до там, че след 20-30 години практически няма да съществува българска държава и български народ.

#17 deowin 24.07.2012 в 17:44:27

>В България наистина сме толерантни много повече отколкото в много други страни Моля?? Ти изобщо припарвала ли си отвъд границите на родината? Омразата към циганите, например, е съвсем естествена в България. Огромното болшинство от българите изпитват силна неприязън към циганите, и това се счита за съвсем нормално. Толкова нормално всъщност, че ако открито не мразиш циганите ставаш за присмех. Турци, араби и американци, евреи и мюсюлмани - към всички тези омразата също е доволно силна, и, отново повтарям, показателното е, че откритата проява на тази омраза се счита от населението за нещо съвсем нормално, вместо да се заклеймява. В другите страни това просто не е така. Естествено, че навсякъде има разисъм и предубеждения, но никъде, освен в България и Сърбия, обществото не ги възприема като нещо естествено и напълно приемливо.

Новините

Най-четените