Невинен или оневинен за Яна

34-годишният Николай Русинов е оневинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина - преди да стигне до съда. Яна е била убита на 9 юли, трупът й - открит на 10 юли, МВР съобщи на 15 юли. В ареста остава първият задържан за убийството - Пламен Трифонов.

В Webcafе смятаме, че остават неясни твърде много неща по случая. Избрали сме тези, които нас ни впечатлиха, и МВР и прокуратурата дължат на обществото отговорите...

1. Как Николай Русинов е влязъл в Турция и защо МВР не знае това, след като в архивите на МВР липсват данни да го е направил, казват от самото МВР? При всяко напускане на български гражданин на територията на ЕС, остава следа. Значи, няма проблем да се установи на коя дата е влязъл в Турция... Ако това, което твърди пред Карбовски, е истина - че е заминал там на почивка 2-3 дни след случилото се, значи трябва да е отбелязано на съответните ГКПП-та.

На 26 юли министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отново повтори, че МВР няма данни Русинов официално да е напускал страната. Но отказа да каже дали се е предал доброволно или е бил хванат.

Официално на пресконференция преди дни МВР заяви, че нямат данни Русинов да има международен паспорт (!!!). В крайна сметка се оказа, че първо бил в Румъния, а после оттам - в Турция, и пак у нас. Как?

2. Преди 5 дни Цветанов заяви, че има достатъчно данни за съучастие на Русинов. Към днешна дата доказателствата по случая са същите, единствената разлика е, че Русинов е разпитан.

Единствено показанията на Николай Русинов ли са дали основания на прокуратурата да го изключи като съучастник в убийството на Яна? Нима доказателствата не бяха толкова безспорни и само неговата дума ги обори?

На 22 юли министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че убийците на Яна са двама - Николай Русинов, който тогава беше обявен за общодържавно издирване, и Пламен Трифонов, който беше задържан. По думите на Цветанов тогава имало достатъчно данни за съучастие на Русинов.

3. Защо МВР при неприключило разследване и липса на обвинителен акт в съда дава в пресата обилна информация, която би могла да помогне на другия заподозрян да си изгради версия и алиби за убийството, както и да унищожи доказателства (дрехи и др.)?

Адвокат д-р Григор Вълков пред "Капитал": "...След като Николай е бил в известност, той има възможност през медиите да научи обстоятелствата, които навеждат, че Пламен може да е извършителя, както и фактите, които него го определят като извършител.

По този начин той може да изгради солидно алиби за часа на извършването на убийството, както и има прекрасна възможност да прикрие или унищожи следите, които са оставени по тялото му и дрехите му. Посочва се, че Николай е полиглот. Превежда от 4 езика.

Това негово интелектуално ниво, мисля че ще му помогне сам да разбере как и какви доказателства се събират по случая, какви експертизи се назначават и на какви въпроси се търсят отговорите. Това, според мен, неминуемо ще попречи на събирането на доказателствата , които са относими към убийството на Яна."

4. Прокуратурата изключи Русинов като убиец, детекторът на лъжата изключи Трифонов. Кой е?

На 25 юли е съобщено, че детектор на лъжата показал, че задържаният Пламен Трифонов е бил в парка, но не е задушил момичето с ръцете си. Полиграфът хванал Пламен да лъже, че във фаталната нощ на 8 срещу 9 юли не е бил край "Маймунарника", но отчел, че казва истината, когато отвърнал, че не е убил Яна.

По информации в медиите: "според запознати това може да означава две неща - Пламен или не е разбрал, че е умъртвил Яна, или се е гаврил с трупа й. Криминалистите имали улики, че той последен е бил до тялото й".

5. Какви са доказателствата срещу единствения задържан за убийството?

Градският прокурор Николай Кокинов обясни, че доказателствата сочат, че убиецът е вече задържаният Пламен Трифонов. Прокурорът разказа, че съдебно-медицинската експертиза е открила в ръцете на Яна косми на Трифонов, които тя е стискала.

Преди дни беше съобщено, че експерти са открили ДНК и пръстов отпечатък от Русинов върху бутилка с бира. Твърди се, че е намерена и кутия от презервативи със следи от него. (Русинов твърди пред Карбовски, че не помни детайли от нощта, защото е бил пиян и друсан, но помни, че е бил с презерватив.) МВР ясно казва, че единственото ДНК, открито при трупа, е на Николай Русинов.

"По другите уличаващи доказателства - космите, нямало запазени луковици. Според криминалисти въпреки това има начин със специална експертиза, която струва над 10 000 евро, да се извлече материал за ДНК анализ". Направен ли е такъв?

6. Където всъщност са били открити въпросните косми, защото местонахождението им се мени с дни - преди време беше съобщено, че са по бедрото, корема, ръката, а сега вече са в самата ръка на жертвата?

7. Познавали ли са се Николай Русинов и Пламен Трифонов?

Пред Карбовски Русинов казва: "Въобще не го познавам този човек". А според "24 часа": "Тримата са били съседи в кв. Хаджи Димитър. Майката на Пламен - Емилия, и издирваният Николай имали конфликт, научи "24 часа". Въпросната майка съобщи на полицията, че синът й Пламен Трифонов е бил в парка в онази нощ...

8. Кой е приятелят следовател на Русинов, който не е докладвал, че е говорил с обявен за общодържавно издирване? И какво точно му е споделил, след като пред Карбовски казва: "Говорих с мой приятел следовател и той каза, че ще ме пратят в шибания Ловеч (затвора в Ловеч)..."

9. Кои са тези полицаи, които предполагат, че Русинов нищо не помни?

Мартин Карбовски задава следния въпрос на Русинов, убеждавайки го да се прибере: "Това е твоята версия и тя трябва да бъде чута от властите. Ти в момента като не я излагаш тази версия, губиш... Самите полицаи предполагат, че не си спомняш..."

Ще се извинят ли сега министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, шефът на СДВР Валери Йорданов и зам.-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов на Николай Русинов, че опетниха доброто му име, като съобщиха предварително, че той е съучастник в убийство?

Ако Николай Русинов сега съди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, за което има пълни основания, трябва ли Цветанов да си подаде оставката?

#1 lele male 27.07.2011 в 16:19:15

то само това остава ... да съди и България. Спирам да чета по тази тема!

#4 Белия татко 27.07.2011 в 16:56:31

Червенков, върни се и прочети още веднъж този текст и не се изказвай неподготвен. Ако не си разбрал текста, вината не е в текста, а в задклавиатурното устройство.

#5 boris 27.07.2011 в 17:13:08

При всички случай, тоя Русинов е основният виновник за смъртта на момичето, просто, защото след като е правил секс с нея, си е дигнал гащите и я е зарязал пияна и безпомощна в храстите като мръсен парцал. Всичко останало е просто следствие от този именно акт на простащина и липса на най-елементарни човешки чувства.

#6 smehyran 27.07.2011 в 19:58:47

Хей екипа на уебкайветууу, попитайте вашите информатори кой е всъщност "отговорният" семеен мъж и татко Русинов и от там нататък сичко ш си дойди на местотуууу.Млад тати който се друса и така нататък малко страноо звучи а?

#7 шщд 27.07.2011 в 23:05:11

Thea Atanasova, трябва ли да сереш под всяка статия тук?? Нормален човек ще си помисли,че си платен клакьор. И друго - кога българите ще започнем да защитаваме жертвата, а не извършителя, пък бил той и недоказан?

#8 Enigma 27.07.2011 в 23:25:32

Евалата Борис, е тва е истината, браво.....

#9 Bobby_gBG 28.07.2011 в 02:11:51

Мдааам... Каква изненада... Написали са това което в крайна сметка реших да не напиша под предната статия, да не вземат още по-яростно да ми се нахвърлят защитничките на бедните жени, за които българските мачовци с балкански манталитет са виновни за всичко... Още преди да се предаде се чудех какви ли ще ги вършат ако се окаже "невинен" и раши например да съди държавата, защото е заклеймен пред цяла България като убиец-изнасилвач... Иначе ако наистина е станало така - да я изчука и да я зареже безпомощна в храстите честно казано си заслужава цялата страна да го знае какъв боклук е, и повече жени просто да не му се вържат...

#10 Оня Дето Го Трият 28.07.2011 в 09:06:45

Искам да питам дали сега Виктория Миланова ще се обади отнякъде да се извини за малоумните си твърдения в статията от оня ден?

#12 Архангел 28.07.2011 в 11:25:32

При всички случай, тоя Русинов е основният виновник за смъртта на момичето, просто, защото след като е правил секс с нея, си е дигнал гащите и я е зарязал пияна и безпомощна в храстите като мръсен парцал ... хаха!Всичко се връща. Това, че той я е черпл уиски не значи че тя трябва да си легне с него.Имал пари -черпил я;Това, че тя е правила секс снего не значи че има ангажимент към нея-искала -дала. Абсурдно, нали?Но по женската логика, която слушаме тук така би следвало.

#13 KingoftheROAD 28.07.2011 в 14:06:37

10 Оня Дето Го Трият Ти мислиш ли, че въпросната златна кокошка Миланова, или долче вита, или колкото там никове има, би имала честта и достойнството публично да признае каквото и да било? Освен да си блещи за феминизъмъ и какви келеши били мъжете, а пък жените какви требало да бъдат, аз лично друго не съм чел по нейните статии и в блога й. Тя толкова си може, в черупката в която сама се е свряла...

#14 Haha 28.07.2011 в 15:43:41

@13 Не бе, пич! Как?!! Той човекът е купил 200 мл патронче "уиски" за 3 лв., как няма да му пусне, бе ей?! Тва са ТРИ лева!!! Пълна програма трябва да му направи!!! (друг е въпросът доколко е била в съзснание и е имала право на мнение по въпроса...) А той пък после трябва да се ожени за нея, нал така, коет си требе си требе!!! Танто за кукуригу!!! Пък той взел, че я зарязал!... Да ти кажа - имаш сериозни проблеми - сигурно са те насилвали като малък срещу храна... Това е ужасно и тъжно, но не е нужно да натрапваш болните си представи за света... Потърси помощ, докато е време, да не изтрещиш напълно! За да си наясно - човешките отношения (освен в затвора примерно) не се базират на формулата "храна/пиене=секс". То и при хлебарките не е така, какво остава за хората!... П.С. Ама вие верно ли повярвахте на тая безумна история? Моля, кажете, че само се шегувате???!!!

#15 Белия татко 28.07.2011 в 20:05:32

Я вижте какво намерих за Бобката - Божидал Гюлмезов, който напоследък ми прави впечатление на един от най-малоумните хора в този форум. Имала си крушка опакша... http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80_%D0%93%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B2

#16 Bobby_gBG 29.07.2011 в 05:46:37

Аз фенове толерасти имам всякакви, много ме обичат такива жалки мижитурки като тебе Туй завистта е голямо нещо.

#17 Джендо 02.08.2011 в 00:34:34

Има една приказа, че ако от гледане се учеше, кучетата щяха дъ бъдат най-добрите месари... Очевидно мнооого голяма част от дискутиращите тук си мислят, че 2 сезона на "От местопрестъплението" ги правят следователи... Дано не си вземат толкова на сериозно, като гледат "Доктор Хаус".

Новините

Най-четените