Хайде да се сплотим непременно !!

Този текст трябваше да носи поетичното заглавие „Обединение на кръстопът". Усещате ли тъжния оксиморон в него?

Ако си позволим да парафразираме Стратиев, хората на кръстопът не пикаят, а Слави Трифонов митинг-концерт решил да прави. Лоша карма носят пресечките, Слави, метафора са на безпътица, колебание. Натам ли да хванеш, насам ли?

А Орлов мост е най-обреченото средище: единият лъч на друма е от провинцията към жълтите павета и сградите на властта, речеш ли да продължиш мислената линия, не след дълго си в Банкя. Напреки пък минава канала - от Подуенското пазарче, покрай БНТ-то, та до бТВ-то на културата (както сполучливо казваха едни приятели). По царското шосе ли ще караш от село към парламента или в задръстването ще потриваш ръце от добра пазарна сделка, независимо какво продаваш - кокошка, шоу, обединение - все тая.

Чакайте, ще се обади някой, обединението не ни ли го дават безплатно тая събота, при това под музикален съпровод? Безплатни обединения няма, байно, остави го какво ти говори Слави от телевизора. Но да не задълбаваме в тия нюанси, че и без това много разкол внасяме в голямата кауза на „отстояването и отвоюването на граждански права" в такт седем-осми.

Думата ни беше за това, че неподходящо място е пустият Орлов мост, тук не можеш един ляв завой да направиш, без дузина сънародници да пожелаят родата ти, та камо ли да ги наобединиш в дъжда. Още повече, че блокирането на централната част на София, за беда, може да се схване от някои глупци като висша форма на ограничаване на гражданските им права. Ама те не разбират - ни от музика, ни от митинги.

Малко дълго интро стана, ама така мислехме първоначално да го изкомпозираме този текст: дълбоко философски и с народняшки орнаменти - като песен на Ку-Ку Бенд. „Обединение на кръстопът" щеше да е оптималното заглавие - красиво и звучно, а иначе кухо и фалшиво, като онова предаване, в което случайни артисти имитират лошо живота и се мислят за велики.

Но после се отказахме. Изгледахме клипчето на Слави, в което водещият мотивира нуждата от подобно мероприятие и скролнахме да прочетем коментарите на кандидат-обединените. Там някъде Мария Стоянова от Стара Загора, служител в аптека, отправя знаменития призив, в който се влюбихме и взехме за заглавие, дори пунктуацията спазихме.

Хайде да се сплотим непременно !! Не знам сценаристите виждат ли несъзнавания сарказъм на тази фенка, или са претъпкани вече с патос. Как само ни се ще да вкарате в Шоуто един такъв персонаж, узрял да се сплотява и в очакване на безплатен концерт да го стори. По-надолу има и други горещи възвания, които се кълнат във вярност на каузата на отстояването със същия плам, с който ще я псуват, ако ги навали твърде много. А дама на име Елена Ангелова забива финалния акорд: „Само заради такива гледки все още съм в страната! Видео, което те просълзява и за миг забравяш къде и как живееш!" Побиха ли ви тръпки? Преди да се просълзите и вие - една вметка. Жената е абсолютно права: страхотен клип ще стане и доста хора да забравят къде и как живеят, най-вече сред организаторите.

Твърде цинично ли подхождаме? Ама че хейтъри, а? Вероятно сме такива, ама нали Шоуто ни научи да не прощаваме на популистките плямпания, а сега самото то ни пробутва такива с голямата баданарка. Така де, с какво точно тия декламационни лозунги (за Бога, сложете ударението на у-то) се различават от цецкините, генералските и дори онези на нещастния карикатурен Кузов, споменат в обръщението като най-лесната и беззъба мишена?

Ех, как само си мечтаем за едно мащабно проучване очакваните 400 000 души кого точно смятат да изберат за президент. Голям майтап ще падне! Бас държа, че голяма част от тях не подкрепят никого, т.е. обединени са от любовта към качествената музика и мотото „всички са маскари". Слави, да получиш същия етикет от тези хора е на един вот разстояние, нали си наясно?

Иначе успех на концерта и дано не вали, че да не стане твърде мокро сплотяването, отстояването и каквото още беше там. Аз за себе си само едно знам - докрай ще отвоювам само свещеното си гражданско право да не се обединявам със случайни и безпринципни хора в очакване да бъдат направени общество с помощта на телевизионни формати. И по същия начин гласувам, апропо.

#1 Няма такава държава 28.10.2016 в 12:29:42

Интересно как така Слави Трифонов стана лош? За какво? Ами колкото и да ви е тъжно, ще събере толкова български народ, колкото не сте виждали на едно място и ще обедини хората в тези часове заедно. Жалко за този анализ ли, какво е. Ще се наложи да се отпиша от фейсбук страницата ви.

#4 e-mil 28.10.2016 в 12:56:47

Ами авторът е казал с какво: "... нали Шоуто ни научи да не прощаваме на популистките плямпания, а сега самото то ни пробутва такива..." Слави не прави концерта за да обедини хората. Човекът е поддръжник на една от позициите в референдума иницииран от него, тоест това е събитие от вид предизборна кампания. Да не говорим, че болшинството хора ще отидат просто да послушат безплатна музика. Едни раздават кебапчета, други пеят - кой каквото може.

#6 кабанчик 28.10.2016 в 13:12:40

Драго,Драго,цитираш без да знаеш.Това за кръстопътя не е мисъл на Станислав Стратиев,а на Васил Чертовенски!

#7 dedo adji 28.10.2016 в 13:51:02

Виденов го свалиха ортаците не Андрей Лукавия, като в процеса гръмнаха и него. Слави може да е нахъсал тълпата, нищо повече. Ако рече да прави партия или да се присъедини към някоя, ще влезе и в парламента. Някой вярваше ли, че бюречето ще влезе чак в европарламента. А той нямаше и на четвъртината популярност пред простия народ. Защо не го прави и има ли подобни намерения не ме занимава. С това шоу на открито си прави реклама и софийската община го подкрепя. Да сте живи и здрави, сплотявайте се, обединявайте се, каращисвайте се, ако щете се сношавайте. аз не бих прекосил улицата за шоуто на слави, камо ли да се затиря на 500 км в провинцията. Като му видя разплутата муцуна превключвам канала. Което няма да ми попречи да гласувам "за" на референдума.

#8 Шамито 28.10.2016 в 14:07:23

Ало аристократите.Като не Ви харесва възхвалявайте Веско Маринов и ЦВ.Цв.Решил един щоумен да заеме политическа позиция-дайте да го осерем защото НИЕ сме аристократи.И не Ви ли идва на акъла пък че те Ви серат на ценностите.Въпрос на избор в курвенската демокрация.Или на власт и външен натиск.

#9 Gastaroll 28.10.2016 в 15:17:23

"Концертите" на Слави са най-удобни за провеждането на масово ритуално харакири на тези, които го посетят.

#10 boian 28.10.2016 в 18:15:06

Шами, шами, тая демокрация яко ти е влязла отзад. Какво имаш против демокрацията, не мога да разбера? Твоя човек , нали е баш демократ - пряка демокрация, това, онова. И още нещо, не е необходимо да си аристократ за да не харесваш мазни и подли проститути. Както и не е неодходимо да си гении за да му схванеш тъпите номера. Бас държа, че нарочно е поискал да прави концерта точно на място, където ще пречи най-много на нормалното движение. Надявал се е да му откажат и да напълни цяла седмица шоуто си с обичайната смесица от кух патриотизъм, фалшив граждански патос, много мрънкане и пишлегарски закани. Но не му се получи. Сега може и да се получи обратен ефект. Ще отнесе много псувни заради проблемите, които създава на живущите в квартала.

#11 1Sion1 28.10.2016 в 19:47:18

Абе, кво ви стана на всички грантаджийски медии?!Слави ли е най-голямата заплаха в държавата?!Когато умните и красивите 150 човека блокираха Орлов мост седмици наред нямаше проблем, нали?!Или просто Дългия не се вписва в сценария?!Има достатъчно пари, съответно е независим от Америка за България или държавната хранилка, което си е направо първороден грях.Най-смешното е, че вопли надават хора, които не са събирали 70 000 доброволна аудитория за целият си живот.А Трифонов го направи под дъжда, че хората си и платиха за да бъдат там.Утре ще са 100-200 хиляди.Демек повече отколкото могат да съберат всички партии накуп плюс всички НПО-та в добавка.Това е истината.Боли, нали?!

#13 boian 28.10.2016 в 20:00:39

1Sion1 | 28.10.201619:47 ........................Това е истината.Боли, нали?! ................................ Мен лично ме боли хоя. Дреме ми на шмайзера и за Слави и за шараните в дъжда.

#14 Виктория Пенелопова 07 28.10.2016 в 20:55:34

Дедо, сори, по навик ти цъкнах минуса. Този път си за 50% плюс. Правилно си разбрал "посттекезесарската халтура" на дългуча, но ще трябва да се задълбочиш в изучаването на историческите данни за Виденов. Твоя: Педехлопова.

#15 sim4o 28.10.2016 в 20:59:40

... "Слави не прави концерта за да обедини хората. Човекът е поддръжник на една от позициите в референдума.." Много неща могат да обединят хората .. що да не и Слави? Вчера например, по форуми и социални мрежи ни обедини Красимир Кънев.. настроението беше, почти като през Българското Лято 1994! Нима е лошо, ние, българите да сме заедно, да сме единни.. Сетих се, как тукана, на форума се кефехме по повод изборите в ООН .. Баце как извади скрито асо от колодата и пляяяяяяяс! Завиждайте! Вижте колко кандидатки имаме! Много сме! Силни сме! Българите не се предаваме никога, продължаваме напред, да знаете. .. Продължаваме да работим. ... Но продължаваме напред. Имаше и положителни неща, от които ще си извадим поука .... ... Ние сме велик народ и ще докажем. .. ... Няма да се откажем. Ние българите сме задружни. .. Българите сме големи и велики, никога не се предаваме! Българите сме най-големите в света! ...

#16 sim4o 28.10.2016 в 21:15:42

И да не забравяме - Истината е в Сравнението! Ей хубаво стана дума за Орлов мост и за блокиране, стана дума и за сваляне на правитеслтва .. и се сетих, как Умните и Красивите , водени от Йоло Денев сваляха Орешарски! Ми ей го Слави .. ей го и Йоло! Ей ги "умните и красивите" соросоиди - подскачат след Йоло и лежат напушени на кръстовището и блокират цяла София, ама не една вечер, а седмици .. ей ги и чалгарите - слушат музика на Орлов мост! Коментирали сме: ---------------- sim4o | 27.09.201622:41 Белият Автобус! Ама как Йоло Денев се изпружи пред него,а?! Пльооооооос - на жълтите павета ! Сещам се за сцени от детството ми : .."а покажи,Бабо Мецо,как Сираков пада за дузпа"! Ей такъв беше и Йоло-легнал пред Белия Автобус! А зад Йоло ,протестърите-соросоиди,скачат! ------------------------ Виктория Пенелопова 07 | 27.09.201622:51 АУУУ! Брей! ----------------------- Та кой е по-злобен , по-тъп и по-нагъл .. седерастите-соросоиди, свлящи с Йоло денев Орешарски и блокирали цял град .. или на Слави хората? Не знаете? МИ айде два клипа да се видят .. Водачът на соросоидите първом - Йоло .. в цялото си величие! https://www.youtube.com/watch?v=bt__pdQ4vlg https://www.youtube.com/watch?v=CEsVB4_79C0 Ей го и Слави: https://www.youtube.com/watch?v=deTb9RcCyRs

#17 dedo adji 28.10.2016 в 21:56:15

Викенце, направо ме хвърли в тъч. Цъкали са ми минуси с колата и това не ме е разстроило, но да се извиняват за минус погрешка е върхът. Между другото, любимата ми племенница се казва Виктория. Спомням си и здравите ти възгледи за домашната ракия. Само да се отърсиш от страха си от путин и можем с тебе да заформим страхотен тандем. той не е по-опасен за България от кроткия дядо хаджия. По-здрав.

#18 Dox 28.10.2016 в 22:21:48

Абе щом сме я докарали до там, да се обединяваме по призива на един долнопробен чалгаджия, значи работата е изпусната отвсякъде. Какъв българин е тоя бе? Всичко в предаването му и в музиката му е подчинено на това да изопачава автентичния български фолклор през призмата на една абсолютна порнография, наречена /може би за по-културно/ "фолк". И тоя щял да ни обединява!?!?!? Моля??? Я пак! Както казва доц.Иво Христов, никъде на балканите го няма тоя феномен - само у нас. Нито в Турция, нито в Гърция, нито в Сърбия, нито в Румъния няма да чуеш по кръчмите да се слуша масово българска народна музика. У нас, обаче, се слушат и дънят с високи децибели всякакви турско-арабско-сръбско-гръцки маанета и населението изпада в екстаз, в транс, а бе - направо полудява. Виж, българската народна песен и музика, обаче е нещо срамно, нещо ... дето ги кара да се изчервяват и едва ли не да се извиняват на света, че съществуват. Е как да не се зачуди някой чужденец - абе, това всъщност българи ли са? За да бъда разбран правилно - не подценявам и не съм против автентичния фолклор на която и да е нация или държава. Против съм в моята държава българския фолклор да се подценява, обругава и представя като някаква долнопробна, но за щастие останала в миналото .... екзотика. И съм съгласен с Мануелка и някои други тук. Не може да се блокира живота на половин град, само защото имало концерт, мач или защото 30 души на заплата във фондазция "Америка за България" решили да "протестират", пардон .... да работят. Аз също ходя на работа, но не блокирам основните кръстовища на София. Нали така? Да се отречеш от собствената си история и идентичност въобще не значи, че си цивилизован. По-скоро обратното.

#19 Dox 28.10.2016 в 22:32:17

И още нещо, дето забравих - защо Карл Сейгън реши да изпрати в космоса "Излел е Делю Хайдутин", а не "Тигре тигре", "Едно Ферари с цвят червен" или пък нещо на Шабан Шулич, на Лепа Брена, на ДрАгана Миркович ....?

Новините

Най-четените