Набийте доктора!

Плаче си за бой д-р Москов; един хубав назидателен пердах, задето плещи каквото му падне. И той, разбира се, не му беше спестен мигновено.

Онзи ден министърът на здравеопазването предупреди, че екипите на Бърза помощ нямало да посещават ромските махали, ако нямат гаранция за сигурност. Поводът беше поредният инцидент с медик, а изказването прозвуча толкова необмислено и грубо, че свят да ти се завие.

То влезе в директно противоречие с Хипократовата клетва, генерализира един криминален проблем до ръба на етническата сегрегация и изложи не само автора си, но и политиката, на която се предполага да е носител и се очаква да реформира сектора. Разсейките на темата обаче са доста по-сложни от това.

Петър Москов не е случаен човек

Доскоро той концентрираше надеждата ни за нов вид лидер - млад, приветлив, интелигентен; човек, с когото да се идентифицира една незначителна по обем, но важна като съдържание група граждани, които намираха трудност да открият свое представителство в политиката. Затова въпреки активната им позиция, българският обществен живот ги избутваше встрани и ги лишаваше от смисъл.

Именно те припознаха Москов като „свой" и му гласуваха доверие. То продължи да съществува и след спорното решение за участие в кабинета, което е знак за труден, но възможен компромис с убежденията им.

Компромисът обаче има граница и понякога две необмислени думи са достатъчни да я прекрачат. Хората, за които става дума, са достатъчно напредничави, либерално ориентирани и лишени от предразсъдъци, за да приемат каквато и да е форма на дискриминация.

Поведението на министъра ги обиди на ниво светоглед

Но има и друго: то хем им напомни за болезнено подведеното доверие от страна на целия Реформаторски блок, хем ги сроди насила с формация, която традиционно възприемат като нечистоплътна - ДПС.

Именно Местан и хората му се превърнаха в най-големия критик на изказването, като в същото време ни е известно поведението им в ромските махали преди избори и интересът им тези места да останат точно толкова долнопробни и откъснати, но и чудесен източник на купен вот.

Гротескно е търговецът на ромски гласове и правозащитникът на етническото равноправие да бъдат обединени по такъв нелеп начин. Но фактът си е факт и отговорността е на д-р Москов.

От друга страна е изключително лесно да бъдеш широкоскроен либерал, когато гетото е само философска концепция. Интеграцията е двустранен процес, иначе по нищо не се различава от колонизирането; мисионерството сред нисши или още по-зле - идеята за благородния дивак. Във всички тези позитивни актове винаги е прозирала доминацията, но този път пременена в лицемерната мантия на вечния добротворец.

Няма смисъл да се заблуждаваме, че агресията има своя географска и икономическа логика и изземването на ролята на правдив съдник обикновено е свързано само с избор на страна; което го прави некоректно, независимо с какъв знак.

Пострадалите медици имат своя истина и ако тя не бъде чута от адептите за толерантност, рискува да се радикализира, което се и получава реално. По този начин хората, търсещи справедливост без оглед на етноса на нападателя, изведнъж се оказват от една страна на спора с празнословните патриотари и расистите, а те са далеч по гръмогласни в риториката си.

Необмислените думи на Москов пратиха друга част от симпатизантите му рамо до рамо с елементарните националисти. И това също е по негова вина

Фактът обаче, че в средата на второто десетилетие на 21-ви век все още се раздираме от подобен дебат, означава, че обществото ни е сериозно болно. Заболяването явно е автоимунно, защото ние не спираме сами да си причиняваме страданията, външен дразнител не ни е необходим. И като всеки организъм, притеснен за оцеляването си, сме станали хипер агресивни.

Лекарите, уви, от ежедневния си досег до крайността на живота, не са най-лиричните натури. Напротив - в повечето случай са арогантни циници, което в никакъв случай не ги прави лоши специалисти. Прави ги само спорни оратори. Те говорят за обекта на интервенция по начин, който се струва на околните пошъл, неуместен, груб; речникът им често пъти е повече от необмислен, дори плашещ.

И когато войнственият страх и фриволното плямпане се срещнат, нещата бързо излизат извън контрол

На махленско ниво това са юмруци по екипите на Бърза помощ, но на общонационално е агресията към един министър, който си изпусна езика, без това да е доказателство, че е расист, нито пък недобросъвестен лекар, лош администратор или недостоен човек.

Ясно е само, че е цапнат в устата и очевидно недозрял за политик. Но ние нямаме време за това осмисляне, и както си му е редът в критична ситуация - първо бием.

Отнася си го доктора с голямата уста, онзи, който проявява пренебрежение, пък макар и в опит да бъде полезен. Ето как парадоксално дори в либералните ни представи Москов си заслужава пердаха по много направления.

Защитниците му също не чакат с пестниците. И става обществено меле за секунди. А после се чудим какви ли са онези хора, които удрят медика при първата му крива дума. Как кои - това сме всички ние, при това сме убедени, че правото е на наша страна.

#1 pixie 11.12.2014 в 09:50:37

Хаотичен текст. Д-р Москов е много емоционален, а това обикновено носи риск от думи, натоварени със заряд. Не бил опитен политик. Повторих си наум фразата "опитен политик" и асоциацията, която тя предизвика, беше лицемерен чичко с голямо шкембе и лъскаво чело, говорещ по телевизията с мазна усмивка и заученото, от политическата си опитност, умение да говори, без да казва нищо конкретно. Е, на такива опитни политици се нагледахме за 25 години. Може би затова толкова хора харесват и подкрепят министър Москов, защото не е опитен и се осмели да говори открито, макар и емоционално, за нещата такива, каквито са, без значение дали ни харесват или не. Истината боли. Все някой ще е обиден. И при реформи, замислени да подобрят нещата в дадена област, пак ще има недоволни. Това означава ли, че не трябва нищо да променяме?

#2 strawsPulledAtRandom 11.12.2014 в 09:50:41

Неуспешен опит за разсъждение, но поне си опитал. Неуспешен, защото подобен род дървено философстване би било по-подходящо, ако Драго бе учителка, която развива теми за баба Илийца ли пък доцент по философия, отчаяно опитващ се да префурмулира някое мисъл с цел да не прозвучи като нещо вече изречено в област, която е дъвкана и предъвквана от хилядолетия. А проблемът е много прост и същевременно наболял. Отказът на медиците да се подложат на шамарите, от БХК могат да се опитват да го тълкуват като нарушение на Конституцията, обаче пък от друга страна, същата тази Конституиция ни гарнтира "...правата на личността, нейното достойнство и сигурност...". Е, аз искам гаранция за сигурността на хората, от които зависи здравето на мен и цялото ми семейство! Аз съм сред хората, които подкрепят (поне на теория) споменатите идеи на Реформаторите и имам право на мнение дали Москов бил за бой или не! А не Драго да се изстъпва и да узурпира правото ми на политическо мнение, също като Сидеров с магафон, опитващ да яхне протест! Аз съм човек, който плаща повече здравни осигуровки от цял панелен блок с цигани, така че имам право на своя глас и при управлението на здравната ни система. Не приемам подобно разтягане на локуми за заработване на днешното хонорарче, защото ти, Драго, не пишеш в колонка за светски живот и кулинария, а говориш по важни теми от името на определена група хора, без изобщо да изразяваш тяхното мнение. Каквато е практиката на журналистите в България. Достатъчно!!!

#4 strawsPulledAtRandom 11.12.2014 в 10:28:56

А ти прочете ли с разбиране нашите постове или по дължината им прецени, че са графомански и недостатъчно либерални? Ако мнението ти е различно, аргументирай се, вместо да спекулираш дали сме дочели статията. А опитът на Драго да прозвучи обективно в края и изобщо не отменя разтягането на локуми от сорта на това, че и лекарите били имали тяхна си истина (да бе?), ама пък думите в тяхна защита били спонтанни, недозрели и необмислени. (Не, пич, не са спонтанни, това е мнението на 95% от хората, които плащат здравни осигуровки.) И как всички бил скочили на Москов. Я се вземи в ръце. Скочиха само ДПС и НПО-тата, които само чакат повод да захапят някого. Статия пълна с полуистини и завоалирани опити да се разколебае отношението на хората към един от много малкото политици, които директно заявяват мнението си и се опитват да свършат разботата си.

#7 nikoko 11.12.2014 в 11:00:55

Политиката на щрауса е да си завре главата в земята за да не вижда това от което се страхува, но много хора ( не само в България) са я доразвили. Навират си главата направо в з....а за да не виждат реалността. И не дай боже да им покажеш истината, започват да говорят да разсъждават та дано забравят за какво става дума докато стигнат до края на писанията. А и още нещо интеграция означава " Обединяване в едно цяло на групи, колективи, страни поради обща работа или/и общи интереси", интегриране означава този които иска да се интегрира да приема правилата (законите) на обществото, а не обществото да приема правилата на интегриращия се индивид или малцинство. те това е другото е упражнение на езика или перото. Със здраве

#10 Оня Дето Го Трият 11.12.2014 в 11:25:26

Пузев Преди 5 години Болния беше на плаж на Варадеро Като го е предложил, да го е изпълнил. Ама на Болния го бОли и за циганите и за българите.... плаж и скъпи хотели да има

#11 NannyOgg 11.12.2014 в 11:33:17

Сламка, тъй като си спечелил уважението ми, ще си позволя да се обърна към теб. Попаднал си точно в капана, за който Драго Симеонов говори - воден от емоцията, заслепен е разума. Всъщност в това, по мое мнение, е грешката при цялата полемика анти/про Москов, която поради неразумното изказване на последния се превърна в полемика анти/про човешки права. Защо? В изказването си той определи поне два проблема. Първият - в България екипите на спешна помощ се бият, нападенията над лекарите в 80 % от случаите се случват в ромски махали. Това, независимо дали си ариец, циганин или какъвто там, е морално уродливо, а съгласно закона - престъпно. По този въпрос никой не спори и до този момент в изказването на Москов има единствено и само фактология, посочена за разясняване на проблема, грам расизъм няма. Грешката на Москов, която, надявам се, подобно на Драго, е плод единствено на незрялост, не на утвърдено мислене, е следващата част на изказването му. Че от един конкретен момент в РОМСКИТЕ МАХАЛИ екипи на спешна помощ ще влизат само след съгласуване с някакви неформални цигански лидери или с полиция - иначе не. Това е бомба от такъв калибър, че в някоя правова държава министърът Москов вече щеше да търка арестантските нарове. По нито един човешки закон, писан или не, не можеш да твърдиш това - афектът, когато става дума за СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, няма никакво място в изказване на министър и е недопустим, да не говорим, че това представлява директен отказ държавата да извършва една от основните си функции, което обезсмисля цялостното и съществуване. Това е и престъпление по писаните закони - поне по две-три конвенции, както и по българските закони. Едно е да кажеш, че виждаш разрешение на проблема с боя над лекари в това, да се търси съдействие на полицията и полицаите да ескортират екипите на СП при техните посещения, и да обявиш, че ще търсиш решение, подкрепа и т.н. в тази насока, което е смислено и което очаквам от този всеки министър, но най-вече от този, за когото съм си дала гласа. Съвсем друго да кажеш, че екипите нямало да посещават определени места, в ПРЯКО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА. Ако забелязваш, дори да не беше изказал чисто расистката забележка за циганските махали, изказването му пак щеше да е незаконно. В България има закони - те ТРЯБВА ДА ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ - за мен, за теб, за министъра, за Маргините, за съдия Ченалова, за всеки, независимо на кого симпатизираме и кого бихме заплюли. В съчетание с "РОМСКИТЕ МАХАЛИ" изказването вече стана уродливо. Значи, за ония 20 % посещения, при които има бити лекари, но не са в РОМСКИ МАХАЛИ, положението ще го запазваме? Демек, щото сме чисти арийци, можем и да ги побийваме лекарите на СП, така ли? Това ли е защитата на съсловието, за която тук твърдите, че Москов работел? Големият плюс в изказването на Москов, колкото и абсурдно да звучи - не се посвени директно да изрече на глас онова, което 25 години се случва. Че циганските гета са държава в държавата. Че там живеят маргинализирани хора, управлявани от някакви неформални лидери /с които министърът ще преговаря/, които колят и бесят. Че българските закони не важат в гетата, както и че българската държавна власт всъщност не управлява тези територии. За това на Москов мога само да му ръкопляскам, щото за първи път, някой си позволи, макар и безпардонно и нелепо, да каже истината - онова там, в гетата, не е част от българската държава. А това е най-страшното от цялото изказване. То означава, че за 25 години, ние, като общество, во главе с нашите идиоти - политици, сме допуснали тия гета да излязат извън държавата ни. Драго говори за доминация. Ами дори и да доминираме числено, оказва се, не сме по-умни, за да доминираме практически. Не сме толкова умни, щом не сме успели тези хора, не ги знам вече какъв процент от населението са, да ги подчиним на нашите правила, закони и т.н., съгласно които на всяко право съответства и конкретно задължение - на правото да получиш, задължението да работиш, да дадеш и ти. Понеже като стане въпрос за цигани или ги правим на сапун, или си констатираме така форумно нещата. Ама не се обръщаме към идиотите, не протестираме, когато им купуват гласовете, за да стигнат на заветното място. Не се опълчваме, когато ни се сипят празни приказки, че на, щели да ги образоват, като ги запишат като бройки в училищата или детските градини - то ако така се образоваше и променяше манталитет и мислене ... Не питаме полицията къде е, защо я няма и не си върши работата, когато цели села в България са пропищели от цигански произвол, от кражби, от изнасилвания, от най-гнусни актове. Та, да очакваме от хора, които живеят и се държат като скотове, да имат твоето мислене и ценности или моите - не, няма как да стане. И проблемът с боя над екипи на СП вече няма да се реши с полицейски ескорт, ако и да даде малко сигурност на тези хора, които по 12 часа работят, спасявайки човешки животи. Защото е проблем на манталитет и мислене, на начин на живот, които много спешно и много бързо трябва да бъдат реформирани. Като край - темата с уважението на труда на лекарите, не само на спешните екипи, изобщо в България, е доста щекотлива. Няма да си правя труд да търся тук теми, в които лекарите са наричани с най-позорни и жалки слова, а трудът им е обезценен дотолкова, че всеки форумен лумпен да си упражнява клавиатурата върху него. Но не виждам Москов да говори за това, а ТРЯБВА.

#13 Deus 11.12.2014 в 12:14:23

В България всичко е сбъркано. Както и политическите позиции. Егалитарианската идея, която включва и малоумният тип интеграция на малцинствата чрез пренебрегване на мързела и лентяйствата им е характерна за левите партии в спектъра. Те въвеждат и тъпизма наречен политическа коректност. Десните консервативни партии се характеризират с защита на електората им, който е съставен от средната класа и в повечето случай признато или не вижда малцинствата като паразити. Политиката на този тип партии е да нарича нещата с истинските им имена и да даде възможност да излезеш от гетото, ако искаш но нищо повече. Както и да защитиш средната класа от посегателства. Аз съм гласувал за този тип политика и Москов се опитва да я прилага за разлика от останалите в РБ.

#14 Роси 11.12.2014 в 12:29:17

Ех, Драго, ех, Симеонов... Ама много е лесно да се пишат "правилни" работи. Аз пък си мисля, че точно този интелигентен, цапнат в устата доктор така измъкна килимчето изпод краката на болния волен и всички войнстващи "националисти", че те още не могат да се окопитят - как да подкрепиш десебар-костовист, дето не само ти бърка в територията, ами и получава подкрепа от реални и културни хора, които изобщо не са расисти или националисти, просто искат ред в държавата. И накрая прекрасният десен-прав на Радан срещу сълзливите конструкти на Местан, който беше уцелен в най-скъпото му - изворът на гласове и мюсюлмански еничари. Ами аз, интелигентният антирасист и ненационалист, съм доволна от така възникналото бъркане в раната без анестезия...

#15 strawsPulledAtRandom 11.12.2014 в 12:30:58

Нани, благодаря. И въпреки, че се чувствам поласкан от думите ти, ще си позволя да не се съглася с едно твое твърдение (всичко останало напълно отговаря и на моето менние). Става дума точно за формалната квалификация на думите му като нарушение на закона. Да, убеден съм, че си права от юридическа гледна точка, но нали именно това обсъждаме (и на това се нервя и статията) - че е крайно време да спрем да търсим и най-миниатюрния повод да квалифицираме думите на някого като расистки, само защото имат връзка с най-невралгичната тема в световен мащаб за последните десетилетия - отношението между различните религии и раси (всъщност, скандални и престъпни са само и единствено тези на бели над черни и на християни над мюсюлмани). Расистко изкаване би било да кажеш "няма да ги лекувам, защото са черни". А в сучая Москов казва "няма да ги лекуваме, защото сигурността на служителите ни е в опасност". Отказът да се предостави спешна помощ формално сигурно е престъпление, но не е ли престъпление и отхвърлянето на задължението да защитаваш сигурността на служителите си, да не споменавам и по-общо на гражданите (защото лекарите са хора в крайна сметка, дори не са държавни служители, които са длъжни да рискуват живота си като полицаи или военни). Вече споменах, че колкото и да съм неграмотен юридически, това лично го прочетох и цитирах от Конституцията. Както и да е, мисълта ми беше, че наистина и аз разсъждавам доста емоционално, защото вече над 20 години не можеш да изкажеш математически вярната истина, защото формулировката няма как да бъде достатъчно плътно натъпкана в политкоректния шаблон. Наистина ми писна. Вместо безрезервно да подкрепим тезата на този човек, ние се вкарваме в някакви високопарни разсъждения коя точно ковенция би могло да се разтълкува, че нарушаваме. А междувременно хора умират от банални инфаркти дори в големите градове, защото линейки няма, заети да хвърчат за настинки в Столипиново. Какво да направим - да се опитаме да променим ситуацията или да продължим да кимаме, както когато предишните министри чисто формално, декларативно и колебливо отхвърляха насилието над медици? Сега имаме възможност да дадем гражданската си подкрепа за реално предложение за действие - например да не се посещава втори път адрес, ако вече има нападение на него. Ако се налга, законите могат да бъдат променени, все пак те служат на хората, не обратното.

#18 Роси 11.12.2014 в 13:03:28

Фрида, извинявай, ама вчера гледах и слушах хора от "гетото" как дават предложения за решаване на проблемите, как се говори за медиатори от общността... така че не казвай, че само се приказва. Колкото до "националистите", точно там е разликата - те само плямпат и насъскват, то нищо не вършат. Хайде да изчакаме да видим ще тръгне ли нещо напред по въпроса с гетата, ще могат ли по-спокойно да ходят линейките там, пък после да си каканижем хелзинкските лакардии...

#21 strawsPulledAtRandom 11.12.2014 в 13:39:44

"...вероятно има медици от цигански произход..." Има - проф. Чирков. Но това, че е от цигански произход, не означва, че би проявил желание. Иначе има и санитарки. Но по-важната злина, заложена в предложението ти е това да има специална болница за циганите. Е, стига вече със специалните привилегии! Болници и поликлиники си има и те не отказват лечение, дори на неосигурени. Проблемът е, че парите не стигат точо за осигурените. И че спешната помощ не смее да отказва именно на цигански повиквания. Аз лично съм се обаждал на 112 за да повикам линейка при съмнение за инфаркт и след 10 минути ми отговориха да си търсим собствен транспорт. И това в София, смятай по малките населени места как е. Не обвинявам лекарите, защото зная какъв недостиг на екипи има. Какво говоря, недостиг имаше дори на гориво по едно време... Каквито и да са, скоро ще плачем за лекарите си.

#22 Роси 11.12.2014 в 13:40:19

Фрида, тю-тю-тю... така можем да запълним цялото пространство на форума. Затова има министър, и той не сте Вие, той има намерения, да видим какво ще направи. Сега просто си флянкаме за едни думи, които отпушват един цирей и трябва да започне здравословният процес. Толкова от мен.

#23 KingoftheROAD 11.12.2014 в 13:44:15

Фридке, отде я крадна тази идейка? Да не би в Изсраел да има отделни поликлиники и болници за палестинци?

#26 bodko 11.12.2014 в 13:56:16

Не виждам нищо лошо в назоваването на нещата с истинските им имена,БХК да отива и да защитава правата на живеещите в гетата,да се бори за правата им,на ДПС да не се правят на големи защитници и борци за права.Хипократовата клетва била нарушена гадно лицемерие Всички политици нарушават клетвата всеки път в народното събрание където се кълнат върху конституцията,половината съдии нарушават клетвата на Темида и конституцията,само докторите били лоши.Всички който много се вълнуват, не са ходили в гето никога. Мен да ме бият а аз да го лекувам защото циганина се напил като звяр.Нищо не плаща,децата ги използва за изнудване и детски и реве няма кво да ям затова крада.Говорим за циганите в гетата,когато реши държавата да се намеси започват едни протести как нямали къде да живеят,това било традиция да се женят и раждат на 13-15г,деца ,коне кучета да живеят заедно.Традиция ок,ама да биеш лекар е престъпление и никой не е в състояние да ме убеди,че Москов се изказал лошо. Нещатат се казват с истинските думи и толкова иначе се превръщаш като всички останали-СЛОВЕСЕН ЧЕКИДЖИЯ

#27 partci 11.12.2014 в 14:20:23

Айде с НАШИТЕ данъци да направим на циганите и ЧАСТНИ цигански болници, това май не бяхме го правили. Здравей, интеграция!

Новините

Най-четените