Голямата лъжа – "пирати", торенти

Миналата седмица в България се случиха безпрецедентни неща.

Отнякъде си дойде една госпожа, наречена Франсез Муур - изпълнителен вицепрезидент и регионален директор за Европа в IFPI (Международната федерация на звукозаписната индустрия). Муур, която представлява частна лобистка организация, заяви, че България е пират номер едно в ЕС (в прав текст) и че всички ние сме престъпници, след като теглим от Интернет, че ограбваме авторите и заради това Европа ще загуби 1.2 млн. работни места и 850 млрд. евро до 2015 г. (в обобщение).

Вместо да бъде изгонена с шутове от страната ни без право на обратно влизане за това нагло, лъжливо и обидно за България изказване - както навремето правителството на Костов не се поколеба да отреже квитанцията на един друг, вече покоен борец против „българското пиратство", основателя на „Вирджиния рекърдс" Майкъл Кунстман - или поне да я даде под съд за думите й, днешното ни правителство я посрещна с хляб, сол и... наведен задник.

Госпожата бе приета първо от културния министър Вежди Рашидов, на когото връчи награда за заслуги в борбата срещу интелектуалната собственост. След това бе приета не от кой да е, а от вътрешния министър и вицепремиер на България Цветан Цветанов. На него тя връчи същата награда за същите заслуги.

Освен сладките приказки, се оказа, че госпожата е поискала от българското правителство въвеждането на жестоки мерки срещу българските Интернет потребители и българския бизнес, които нарушават българската конституция, засягат тежко правата на потребителите, нарушават редица български закони и европейски препоръки в областта и ще костват чудовищни разходи на Интернет доставчиците у нас.

И - изглежда - ги е получила! Не можем да сме сигурни в това, защото се оказа, че те са предмет на меморандум, подписан между госпожата и българското правителство, който е... секретен. Това е отговорът, който е получил от МВР националният администратор на българската Пиратска партия Ангел Тодоров на искането му меморандумът да бъде публично показан.

Документът обаче е бил показан - за кратко и само на журналист на БиТиВи. Ако е секретен - защо, ако не е - защо не може и други журналисти, организации и граждани да го видят?

В краткия си достъп до меморандума колегите от БиТиВи са видели, че конкретните мерки, които правителството планира, са описани в два допълнителни секретни анекса към документа. На искането им да видят анексите вицепремиерът Цветанов буквално се прави на луд (видео!) - от несвързания му отговор едва ли не става ясно, че той уж не знае къде да ги намери или не е чувал за тях. Става дума за официален документ на правителството - подписан лично от самия него преди няколко часа!

По-късно други колеги журналисти получават от МВР отговор, че въпросните анекси не могат да бъдат огласявани без съгласието на двете страни по меморандума.

С други думи, българското правителство е подписало с организация, обединяваща частни чуждестранни компании, документ, който ще засегне над 3 милиона от гражданите на страната, ползващи Интернет и част от бизнеса, който обаче документ не може да покажа на засегнатите си граждани, ако въпросните чужди компании не разрешат!

Че Цветанов се е ангажирал с обещания към чуждите лобисти става ясно и от факта, че минути след подписването на меморандума вицепремиерът буквално обяви война на Интернет и „пиратството" на специална пресконференция.

Че не говори празни приказки пък стана ясно още в следващите дни. Явор Колев, шеф на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП заяви в интервю пред телевизия Про.бг: "Ще изчистим пространството от Интернет-пиратите и ще затворим „Арена" и „Замунда", сървърите, които предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с есемеси".

Той обеща делата да влязат в съда още тези дни и изрази съжаление, че могат да преследват само лицата, които прибират парите от тракерите, а не собствениците. По информация на службите, сирийски гражданин с името Ахмед стоял зад „Замунда", а руснак - зад „Арена".

„Няма да преследваме потребители" и „Обикновеният гражданин, който тегли от Интернет музика и филми, не върши престъпление", бяха другите две важни неща, които призна в интервюто си антимафиотът Колев. Особено второто бе една от най-ревниво пазените досега от гражданите тайни...

Кое е скандалното във всичко това?

Истинският въпрос е кое не е скандално, защото - за да се отговори изчерпателно на другия, трябва да се пише по една статия на ден в продължение на поне месец. Въпреки това, ще обобщим нещата, макар и съвсем повърхностно (виж колонката вдясно).

Всъщност, във всичките тези лъжи няма нищо чудно. Седмица преди посещението на шефката от IFPI у нас, американската Сметна палата оповести, че след едногодишно проучване е стигнала до извода, че всички данни за вредата от „пиратството", разпространявани години наред от лобистката IFPI и други сродни на нея организации, са неверни, фалшиви или направо измислени.

Кое все пак е най-скандалното от всичко?

Ето това: Американското правителство разследва твърденията на международна лобистка организация и официално заявява, че тя лъже. Организацията разпространява и лъжи, уронващи престижа на България. Вместо да й бъде търсена отговорност, тя бива топло посрещната от членове на българското правителство. Връчва персонални награди за заслуги - явно към бизнеса й - на български министър и на вицепремиер.

А след награждаването на въпросните висши държавни служители те подписват с тази организация (IFPI) секретен меморандум, който е в интерес точно на нейните членове и в ущърб на българските граждани. Минути след подписването му вицепремиерът обявява и конкретни репресивни мерки - същите, за които настояват лобистите. Факт е, Цветанов обяви, че въпросните мерки трябва да бъдат обсъдени и съгласувани и с гражданското общество. Факт е обаче и че това няма как да стане след като документът е секретен, пък и вече подписан.

Иначе казано - на думи министърът е за демократична процедура, но с делата си вече се е погрижил напълно да изключи такава.

Възниква въпросът - Цветан Цветанов вицепремиер на България ли е или примерно на „Сони"?

#1 man4o_dage_merilin 04.05.2010 в 13:51:24

За да допълни списъка с "красиви" имена на спецоперации предлагам ново име - "ОГЪЗНИЦИТЕ" и тази операция да се проведе от народа, ама да е по-скоро, че то хептен ще побеснеем от простотийки и глупотийки . докъде я докарахме да се навеждат нашите управници за награди от тези, които ЯНКИТЕ открито обвиняват в ЛЪЖА, а лъжата не е ли ИЗМАМА! И така .................хайде на операция и ние, ама всички!!!

#2 eli 04.05.2010 в 14:57:38

И аз ще дойда на тази операция!Това правителство е най-некомпетентното,което сме имали.

#3 vladolinko 04.05.2010 в 15:15:06

ЕЙ ЕЙ! невменяеми я да се стягате! пирати сме били ненормалници! а като има милиони торент сайтове и програми като МУЛЕ и ЛАЙМ УЕЪР какво да се каже за тях програмите даже си имат и сайтове и са безплатни ЗАЩО НЕ СЕ ЗАБРАНИ НА СОФТУЕРНИТЕ КОМПАНИЙ ДА ПРАВЯТ ТОРЕНТ ПРОГРАМИ ИЛИ ПИЪР ТУ ПИЪР СОФТУЕР ?! ?! ?! ?! отговорете ни госпожа МУУ(р)! край край ви казвам хора... милиарди по света теглят торенти никой не си купува цд-та ... всъщност излъгах купуват си цд тези които искат качествен саунд ... но откакто почнаха да правят цд с мп3ки и това ще спре ... кой би узнал за вашите певци и певици и актьори и актриси кой би гледал филмите и би се навил да си ги вземе на диск от видеотеката или да си купи албума ако преди това не е гледал филма в нет'а или не е слушал мп3'то в дата?! ОТГОВОРЕТЕ ГОСПОЖА МУУ(р)

#4 to6ominator 04.05.2010 в 17:07:13

Оспокойте се, хора. Не вълнуйте ся. Това което го искат е невъзможно да стане. Няма как да ги закрият, щото сървърите са в чужбина. Тогава могат най-много да накарат доставчиците да филтрират достъпа до този IP. Да, ама тук ще ни дойдат на помощ великите proxy сървъри (http или web http) които ще ни помогнат да заобиколим филтъра. Държавата не може да контролира internet, колкото и да й се иска. Вижте например Arenabg. Сървърът им е в Амстердам. Домейн доставчикът им е dom.bg. Замундата също ползва уеб хостинг провайдъра leaseweb.com, базиран в Холандия. Нащи полицаи гък не могат да им кажат...

#5 Nessa Tesartir 04.05.2010 в 17:46:39

Ей ... ужас са, направо! Тук в Германия, ако намерят филми или музика, които не са "на официялен/платен" носител такива главозамайващи глоби удрят, че не мога да повярвам. Достъпът до клипове в youtube или други подобни сайтове е ограничен. Тук vbox не се отваря ИЗОБЩО! data, макар и с регистрация, забива. Забранено е тегленето. ужасно е! И все пак има хода, които се снабдяват и то по много по-пиратски начин с филми, които още не са излезли по кината. ... Само за сравнение - тук един билет за кино е в порядъка между 10 и 40 € ... ами естествено, че няма да ида на кино, колкото и да го обожавам. С моите трима съквартиранти се храним с 40€ НА СЕДМИЦА! И никой не е гладен. може би би могло да се стигне до компромисно решение да се заплаща символична сума за ползването на въпросните сайтове ...

#6 Almudena 04.05.2010 в 23:01:37

Горката ни "ели", ще я направим министър председател, тя ще оправи новото правителство. Ох боже, боже....

#7 Данъкоплатец 07.05.2010 в 01:23:38

Almudena,ами да вземем теб да те сложим за премиер,явно ще се чувстваш на място там.Новата операция на правителството можем да я кръстим "Шибалниците"!

#8 MacAllister 07.05.2010 в 19:34:29

Алмундена, гледам ти постингите и ти се чудя на акъла. Религия ли ти липсва,че вярваш на заклет комунист комунистите да гони и на полицай да промени полицейска държава? И за Славчо нещо говореше - ами той Славчо направи от Бойко идола, който боготвориш. Абе дори и брат да ти беше поне щеше да мълчиш. Или нещо не си наясно с реалността, или има нещо по-гнило в цялата работа. Ако можеш да ми кажеш как няма да се краде, ако нещата така са уредени, че все хора които хабер си няма от дадена работа решават на кого да дадат парите и как да се изхарчат браво ще ти кажа. Краденето идва от даването на власт в ръцете на хора, които не работят и по закон не трябва да работят, а не от злия дявол. Колкото и режими на контрол да измислиш ако контрола го правят все хора, които лично не ги засяга, все същото ще става. И с "пиратството" е същото, тия хора си нямат идея за какво става въпрос и вярват на блага дума точно както електората им вярва на празните приказки. Само, че тука има интереси и то съвсем различни от това, което ти казват - не авторското право ами правото да възпитават децата ти.

#9 maikalcho 10.05.2010 в 21:11:20

Всичко е много хубаво да нека да запазим авторските права, НО има нещо което много ми обягва в цялата картинка. Как се идат всякакви маимуни от цял свят и само ни критикуват и те мълчат. Кои нормлане човек мове да си позволи при заплата 220 лв да си купи албум, DVD или да отиде на кино те за храна не стигат камоли за удоволствия. Много сте нагли мили ни управници народа ви умира от глад вие бливите задници. БЪЛГАРИЯ УМИРА ....

Новините

Най-четените