В кой отбор играе Борисов...

Преди година и половина новото правителство започна със спиране на преговорите за АЕЦ "Белене". Последваха клетви като: "няма да направя като предишните, за да заробя държавата с още пари", "нямаме нужда от "Белене", който иска, да я строи на свой риск" и "няма да има "Белене" без европейски инвеститор".

После постепенно преговорите бяха размразени, а изявленията - нюансирани. Премиерът зае позата на трагичен, изправен пред мъчителна дилема герой, подложен на нечовешки натиск от обстоятелствата и от Русия.

Но ето че по парадоксален начин съдбата му се притече на помощ. "Фукушима" преобърна представите и намеренията. Европейският съюз с нов, по-взискателен поглед започва преглед на сигурността на съществуващите и на бъдещите атомни мощности.

На България от Брюксел й бе казано, че трябва да преразгледа проекта "Белене". Европейската комисия (ЕК) пък обяви, че трябва да размисли. Същевременно везните на българското обществено мнение, което отдавна е твърде разколебано по въпроса, рязко се наклониха срещу строителството на „Белене".

Ако някой е искал да се откаже от проекта с минимални щети, няма по-добър момент от сегашния. Още повече, че в случая няма и противоречие между сигурност и икономическа необходимост. Защото нищо не налага да се поема ядрен риск в земетръсна зона, ако и без това безбройните неясноти правят проекта икономически високорисков и направо безсмислен.

Руски аргументи от устата на Борисов

Първоначалната българска реакция изглеждаше адекватна на момента - икономическият министър Трайчо Трайков обяви, че каквито и да са били размислите ни за "Белене", сега натискаме копчето "пауза" - поне за три месеца, или докато не се видят "всички нови елементи и решения за повишаване на безопасността, които могат да бъдат приети или разисквани на международно ниво".

"Тази седмица той направи няколко много необосновани твърдения", скастри го обаче премиерът. И изведнъж заряза героично-мъченическата си поза и се хвърли в защита на "Белене". По-важното е, че възприе като свои руските аргументи, с които доскоро беше спорил.

Дни преди японската трагедия министърът на икономиката изложи тези аргументи така: "Изпращат писмо, в което казват - ние ви даваме всички пари на кредит, вие няма да давате нищо, какво ви интересува цената. Това е абсолютна обида за интелигентността на българската страна. Макар че, като гледам, има и такива, които се връзват на този номер".

Сега излиза, че "на номера" е вързан самият български премиер. "Да, разбира се, ще строим "Белене", как няма да го строим... Имаме две условия - 51% държавно участие и да не даваме ние пари... А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената?", заяви той.

Мъчителната дилема е била само театър

Да оставим настрана потресаващата и срамна за един десен политик глупост на това твърдение, според което парите на заем не са разход, а купеното с тях е безплатно. По-важно е защо е това бързане.

Руската страна иска до края на март да бъде подписан поредният, 12-ти анекс към договора за "Белене" и заплашва, че ако това не стане, ще напусне проекта. Този анекс ще задължи българската страна с още 2 милиарда евро, което пък ще направи нещата необратими.

"Фукушима" очевидно застраши предварителния сценарий. Времето изтича и затова се налага картите по-бързо да се свалят на масата. Говори се, че за по-сигурно дори предстои сделката да бъде спешно одобрена от българския парламент. Което пък обяснява защо след премиера "на амбразурата" в защита на "Белене" за първи път се хвърли и неговата парламентарна група.

Така японската трагедия, замъглила бъдещите ядрени планове на света, тук предизвика обратен ефект - направи пределно ясно, че мъчителната дилема е била само театър. А ако някой е имал съмнения в кой отбор играе българският премиер, вече може окончателно да ги забрави.

P.S. Трайчо Трайков: Клан-недоклан договор!

Настоящото правителство е правителство на истински патриоти, заяви пред Нова телевизия вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той обясни, че има два вида патриоти - фалшиви, които не допускат в "крепостта" си външни инвеститори и истински, които позволяват на външни фирми да се влизат в страната, но само ако спазват правилата.

Според министъра строителството на АЕЦ "Белене" ще бъде отложено, докато не се изяснят аспектите със сигурността на централата. Като "очевидно ново осем" определи разпространената от "Росатом" цена на "Белене" (8 млрд. евро). "99% от строителството на ядрените централи сега зависи от един съвсем външен фактор - Япония, Фукушима", обясни Трайков.

Той определи като "извадени от контекста" думите на премиера Бойко Борисов пред bTV, че "Белене" може да се строи и не е важно колко струва, ако друг плаща". "Това не е становище на премиера, а на "Росатом" от тяхното отворено писмо разпространено по-рано", обясни икономическият министър.

Трайков определи договора за изграждането на "Белене" като "клан недоклан" от две години, с цена от 4 млрд. евро и незнайно какво увеличение. По думите му държавата иска да активизира проекта, но не вижда никакво конструктивно решение от своя външен партньор.

"Когато искате да пуснете някого в крепостта, трябва да знаете кой и срещу колко отваря вратите", каза Трайков. Той обясни, че "някои фирми и държави са свикнали да сключват така споразумение, че да получават от 1 млрд. - 900 млн. за себе си, 100 млн. за партньора и 100 млн. за подкуп". Сега правителството се стреми да договори равни ползи както за държавата, така и за участниците в проекта, стана ясно от интервюто на Трайков.

#1 cjornii kot 28.03.2011 в 11:53:50

Същевременно везните на българското обществено мнение, което отдавна е твърде разколебано по въпроса, рязко се наклониха срещу строителството на „Белене". ----------------------------------------------------------------------------- Как Ясен Бояджиев от Дойче веле разбра,че българското обществено мнение е против строителството на АЕЦ"Белене" ? Ако е взел мнението на циганина от Драгалевци и онзи муьо Мартинчо това е друг въпрос, но това едва ли се съвпада с мнението на останалите българи ! Толкова е прозрачна "загрижеността" на тия "умници", няма смисъл да се коментира ! Просто Драгалевският циганин и муьото Марти обслужват американските интереси !!! А колкото до сравнението, което прави автора с японската АЕЦ мога да кажа, че направо е глупаво ! Да сравняваш централа строена през 60-те години на миналия век и сега строящите се АЕЦ си е чиста проба цинизъм и подигравка !!!

#2 Оня Дето Го Трият 28.03.2011 в 12:09:30

За сведение на тоя отдолу, пред 30 годишна японска кола и чисто нова Лада, хорато обикновено избират първото.... защо ли? Склонен съм да вярвам, че същото е и при централите!

#4 Оня Дето Го Трият 28.03.2011 в 14:14:18

Не ми се влиза в спорове, но да припомням ли, че японската центрла земетръс я клати, тайфун я блъска и незнам си още какво, докато Чернобил си гръмна "от нема нищо"? И само да ви попитам, наистина ли мислите, че ако имаме втора атомна тока ще ви го раздават без пари с черпака? По-вероятния вариант е че ще плащаме безумна цена само за да се тупаме в гърди, че имаме две атомни централи?

#6 leibstandarte 28.03.2011 в 15:26:20

За разлика от други пъти, съм напълно съгласен с човека дето Го Трият. Без излишни епитети, как ви звучи: Атомна електроцентрала, в земетръсна зона, с руска технология, строена от българи през 20,,г. Трябва да Ви кажа, че аз и колиба не бих си купил в тази ситуация, па камо ли да искам в страната в която живеем аз и семейството ми да има АЕЦ такъв. Боже опази!

#8 Оня Дето Го Трият 28.03.2011 в 15:54:54

Бе кой строи централа баш насред земетръсна зона? То барака да строиш търсиш твърда почва, а не я дигаш в блатото... А цената? Сериозно ли очакваш да го раздават тока на калпак после? Хората ти казват, че това е тотално нерентабилен проект.....освен ако разбира се ТИ от ТВОИТЕ сметки не го платиш многократно, така че на някои да им излезат сметките Така че какво те придържа към тая кауза не го разбирам...

#12 beavis 28.03.2011 в 22:52:39

Ядрена енергетика = смърт. Просто и ясно. Горките японци се чудят откъде им е дошло. Оттам нататък няма нужда дори да говорим за заробващите ни икономически взаимоотношения с имперска Русия на диктатора Путин. Имаме си природа, имаме си вятър, слънце, вода - нужна е само адекватна стратегия, а не да се обслужват интересите на това или онова лоби. Останалото е МАЛОУМИЕ

#14 Бояна 29.03.2011 в 01:40:52

Този е поредният надничар при губернатора Уорлик.Жалко , че на клона станаха много маймуни и ще им падне яко гьонлука!

#15 pueblo 29.03.2011 в 01:42:27

АЙДЕ САМО ПЛАТЕНИ МАЗНИЦИ ОТ ДОЙчЕ ВЕЛЕ,БИ БИ СИ И ДРУГИ ПОДОБНИ КЕНЕФИ ДА НЕ ВЗЕМАТ ОТНОшЕНИЕ ПО БГ ВЪПРОСИ!

#16 pueblo 29.03.2011 в 01:49:31

До Жоро Тотев- абцелютно съм съгласен с казаното от теб,да го уеба... и още нещо-боко тръбеше,че няма да има аец,потоци и всякакви тръби,само и само да се хареса на някои слоеве от простолюдието(както се и случи)после вече беше съсвсем естествено да им каже: ДА ВА ЕБА и всичко си дойде на мястото...въпроса беше да се наместим в бостана,както тиквата обичаше да казва като кмет

#17 Оня Дето Го Трият 29.03.2011 в 08:39:37

Пак да питам наивните душици тук, наистина ли очаквате като построят Белене, че тока едва ли не без пари ше ви го дават? Да не стане така после двойно повече да мрънкЯте - "нали строихме централа, пък ни вдигнаха тока" Щото конкретно тоя АЕЦ се прави определено не защото е нужна енергия, а за съвсем други геополитически цели! Обаче прост народ - слаба държава...някои не виждат по далече от носа си

#20 No name 29.03.2011 в 10:26:29

Оня, като не ти се рови в нета, те ти малко инфо и сам си прави сметката: "Цената на мегават от "Белене" ще е около 120 лв. В момента цената на мегават ток от ТЕЦ-овете в "Марица Изток" е 130 -140 , от вятъра - 300 лв., а от слънцето - много отгоре. Когато се миксира всичко това, се вижда колко ще плати българинът, дапълни Борисов. Той не отрече обаче, че в енергетиката се бият много лобита и интереси." "Цената, на която в момента се продава енергията от ветрогенератори, е около 18 ст. за киловатчас. Доста по-евтина излиза производствена цена от 3,5 ст. на тока на НЕК, коментира шефът на АПЕЕ." "В момента АЕЦ „Козлодуй” произвежда енергия на цена 40 лв. на мегават. Ако се пуснат ІІІ и ІV блок, ще произвежда енергия на цена 10 лв. на мегават. Атомната централа може да бъде пусната без да има някакви сериозни разходи, заявява в студиото на „Денят започва” бизнесменът Христо Ковачки. " "Зелената енергия" и ВЕИ са един голям балон, като имотния балон който скоро ще гръмне и ще оцапа всички. Защото: тока им се изкупува СЕГА на 700 и кусур лева на мегават от фотроволтаици и 200 и кусур лева на мегават за вятърни перки. Атомния ток струва 40 лева ( не 400 а 40 лева) сега от АЕЦ Козлодуй, а от Белене ако ще и 100 лева да струва пак е пъти по изгодно. Второ-ВЕИ-тата още при производството си правят повече емисии СО2 отколкото енергия произвеждат за целия си жизнен цикъл (прочетете), трето България няма промишлен ветър демек постоянен нито има кой знае какво дадености за ВЕИ, четвърто ЗАД всеки 1 мегават ВЕИ требе да стои 1 мегават конвенционална мощност за изправяне на товара и гарантиране на постоянен бандов товар, пето електроенергийната система не може да понесе повече от 20% мощност от ВЕИ заради предишно описаното, тоз процент не е изсмукам от пръстите а е техническо изискване макс 20% ВЕИ мощност и 80% конвенционална. Шесто, ветропарковете пречат на природата а вибрациите им са вредни и за хората и фауната, това вече и най чугунените "зелени" го признават. Седмо, 1 Мегават мощност от ВЕИ струва между 3, 5 и 5 милиона евра. Ако всместо Белене требе да строим 2000 МВТ мощност от ВЕИ сетете се сами за цифрата. "

#22 Оня Дето Го Трият 29.03.2011 в 11:54:42

Сигурен съм, че когато са решили да се строи Кремиковци навремето точно същите задълбочени аргументи са вадили Понеже кажи речи лобистите за тоя проект са почти същите (или синовете им) Чугунените глави по далече от Москва не виждат! Жалко че след 10 години няма да драскаме пак в тоя форум да ви видя как ше хленчите тогава.... Айде останете със здраве

#23 Оня Дето Го Трият 29.03.2011 в 12:15:39

А цената от Белене ще е 120 лв. само ако хванеш някой циганин на ръка да клати атомите вътре Реалността за съжаление е, че за да излезат сметките цената ще се наложи да е доста доста повече..... дано са ви високи заплатките, ама не вярвам

#24 No name 29.03.2011 в 12:48:27

Оня, дай малко по конкретно, де! Кажи как сметна цената от "Белене", че и нашите заплатки! Да имаш коментар относно цените в момента, на които се изкупува енергията от "Козлодуй"?

#25 Оня Дето Го Трият 29.03.2011 в 13:43:20

Те за тая работа много данни се изнесоха, който иска да ги чете! Но на хора като теб аргумента им е, че Мартинчо фъфлел, а еди кой си бил грозен примерно......нищо по същество. Точка по темата от мене Бъдете здрави

Новините

Най-четените